[Mac撚]用家/買機集中討論 (3) 賀年送鳩猴

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

match?

想要舊款 但都唔該巴打先
用Macbook打筆劃好撚辛苦

同埋8GB 同16GB RAM 係唔係差唔遠?

ram 睇下你攞部機做乜先?
攞來做普通文書機8GB
玩開adobe 之類相關16GB

backup iPhone, 最好係用 iCloud

$8 有 50GB,大部分人都夠用

app 的本身的體積,唔會計入 icloud !

除非掛 vm win 10 ,

文書機4GB都夠晒 !

Mac世界ram 管理同win 係2回事!

一般文書機唔會 lag , 除非你多手搞「優化系統」

要rent影片/打機/掛vm win, 打爆16GB ram

請問咩係優化系統
有冇巴打等緊mac mini
如果要backup 埋部iphone, 512GB ssd 係唔係走唔甩?

同埋8GB 同16GB RAM 係唔係差唔遠?

ram 睇下你攞部機做乜先?
攞來做普通文書機8GB
玩開adobe 之類相關16GB

backup iPhone, 最好係用 iCloud

$8 有 50GB,大部分人都夠用

app 的本身的體積,唔會計入 icloud !

除非掛 vm win 10 ,

文書機4GB都夠晒 !

Mac世界ram 管理同win 係2回事!

一般文書機唔會 lag , 除非你多手搞「優化系統」

要rent影片/打機/掛vm win, 打爆16GB ram

唔該曬巴打嘅解答先,
我都係間唔中先剪下片, 平時都唔打機, 唔掛vm win, 所以我諗8GB 都夠我用掛
仲有冇kickstarter果個MacBook usbc hub組團可以加埋我
仲有冇kickstarter果個MacBook usbc hub組團可以加埋我

Hyperdrive?
早幾日清潔個mon既時候整花左個moon 依加有條痕係個moon度 雖然條痕得0.5cm 又唔係太顯眼 但係好心痛 如果有AppleCare 是咪可以拎去整?
利申: mbpr 13 with TB
早幾日清潔個moon既時候整花左個moon 依加有條痕係個moon度 雖然條痕得0.5cm 又唔係太顯眼 但係好心痛 如果有AppleCare 是咪可以拎去整?

咩spec? 用電量方面點?

乜都無加
我用學生價買
之前去旅行一星期
無差電
一日用一個鐘到上下youtube spotify
都仲淨15%

MacBook電力表演,用唔用軟件做同一件事,都可以差天共地

用safari / chrome 睇同一套 youtube , 都已經可以見到分野 !

班人死都再用 chrome + flash player , 之後就話好食電 !!!

Apple 有條肥佬都高層都講過,新機要做 spotlight re-indexing
會燒多d電,做完就會正常番 !

新手想問下 咩係spotlight re-indexing
唔該!
早幾日清潔個mon既時候整花左個moon 依加有條痕係個moon度 雖然條痕得0.5cm 又唔係太顯眼 但係好心痛 如果有AppleCare 是咪可以拎去整?

請清楚啲好喎...5mm 闊就好明顯喎
全新MBP 512SSd 想放左佢 邊到可以放?
個ex買 用唔著唔想再見到
想入無bar 13吋
咩spec會抵買/性價比高d?
一般上網/相片編輯/photoshop
-i5/8gb/256
-i5/8gb/512
-i5/16gb/512

請清楚啲好喎...5mm 闊就好明顯喎

係咪用過化學清潔劑
早幾日清潔個moon既時候整花左個moon 依加有條痕係個moon度 雖然條痕得0.5cm 又唔係太顯眼 但係好心痛 如果有AppleCare 是咪可以拎去整?

你要作到個理由,

人為花想整,一定要俾錢

過大半年先整,宜家整花好大機會認為係人為
作個理由都理直氣壯啲
仲未諗掂買13488既翻新2015 mbp (i7+16gb ram+512ssd)定2016 mbp w/o tb (i5+16gb ram+512ssd)好
有冇巴打知豐澤買mbp用卡分期有冇折?
有無巴打放mba or mbp 呀, 主要做文書同睇下youtube
有無巴打放mba or mbp 呀, 主要做文書同睇下youtube

我打算放15" 2014基本版16gb/256/iris pro
仲未諗掂買13488既翻新2015 mbp (i7+16gb ram+512ssd)定2016 mbp w/o tb (i5+16gb ram+512ssd)好

我都有呢個疑難

Hyperdrive?

係呀,兩3個人夾平好多
同埋買左個minix hubs 仲未開盒

我會選擇翻新,價錢平d但效能差唔多,重少少但多返好多port位,雖然話就話翻新但我睇好多翻新機開箱文除左個盒柒d之外,個機身同新既根本無分別仲要有一年保同可以買apple care
依家買imac 5k會唔會好on9 定係等2017版 但係又唔知等幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞