[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

但親中同唔親中係一個光譜黎
點定義邊點先係賣港

答到未?[/quote]
答到未?[/quote]
紅字呢個問題根本就有問題
如果(身為香港人)親中就係賣港的話, 個問題即係邊點先係親中
咁都講咗"親中到反中"係一個光譜嚟. 咁你仲問乜鳩?

請refer to #19

一係就係 一係就唔係
我見唔到你#19有答關愛座係咪用偽二分法wor

你呢個post 喺210, 我206答咗你

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

#242:我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

你前設已經錯咗,仲話答咗人

唔認為前設有錯.
因為呢個係對"5毛"二字嘅理解. 有人覺得5毛係收錢先算. 有人包埋"自幹5"
包埋"自幹5"的話, 理解為親中就無錯.
而如我呢個reply 所講的話, "5毛"二字就有歧義, 所以點解我一開始(#12)就話"但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確"

咁我點回無答到你呀?

你係講緊佢對五毛定義(係咪收錢)有問題定 話某啲人係五毛嘅理據(點解XXX係五毛/親中)先?
定係both?

多謝你答我
咁係上述既例子入面
你係咪會話個位人兄係「親中賣港賊」?

林鄭津貼單料我無留意, 答你唔到

咁我用第二個例子啦
我讚qr code好適合用係電子付款
就俾關愛座話我係支那寶打手,係五毛

咁關愛庭呢D算唔算偽二分法?

係. QR code 係一個技術嚟.
八達通都有用(唔知用咗未, 但八達通講過話會有)

當然QR code 做payment 呢個技術咁柒就第二回事啦.

大家唔駛再逼樓主了,我已經問到大家想問既野

關愛座hunter係玩緊偽二分法

佢仲未敢答

又選擇性失明? 答完都話無答

你一邊答係
一邊又答唔係

一個問緊QR code
另一個問緊第二樣嘢, 你又想將兩樣唔同嘅嘢混為一談?

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

一係yes,一係no,一係有爭議 . 唔一定係"唔知"

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

請問樓主是否同意以上論述?

樓主回應未

唔同意. 貼list 好長阻住人睇係事實
list 內有post 對指控嘅相關理據
有理據又點叫標籤?
你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉.

Oct 31近期活躍五毛
0#85163前Redbaron改名冒認本人
1群龍共舞 2天才小釣手 3三色貓 4JR 5法國佬巫斯義
6吾系甘開心牙 7真律師何君堯 8蘇麗珊 9十卜ching
10D_wade 11優美開始 12阿古路 13Romanov
14返六日唔撚易 15民國復興 16dewi
17侵b
18曼聯明叔 19bb chu 20小翁翁

邊撚度有理據呀?

https://lihkg.com/thread/456313/page/1
[quote]
唔算, 理據喺晒呢個post 度.
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

支持林鄭津貼 = 五毛
反對林鄭津貼 = 非五毛
算唔算偽二分法?

我睇晒#19啦,入面冇回應到呢樣

#19我話:"首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.
如果確定佢係香港人的話, 我會選擇叫呢啲人"親中賣港賊""

我唔叫人做五毛, 你仲問我入唔入list?

多謝你答我
咁係上述既例子入面

咁我用第二個例子啦

當然QR code 做payment 呢個技術咁柒就第二回事啦.

無話逼唔逼, 你哋有你哋選擇問,我有權選擇答定唔答
不過一個人就有限制嘅. 一個人回幾個人的話,速度就好難快.
我對"事實" 比較有興趣

即係駁唔到

我只係指出"我有權選擇答定唔答"
但我基本上全部有答, 點樣駁唔到法?
#320排定隊先

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

#242:我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/11/10/231504_343643af9ace5939f34c3a51cd0790c0.jpg[img][/url]
好亂 前面又話用親中反中 二分係偽二分
究竟關仔係咪偽二分?

#307 答咗.
你要睇reply 的話就唔好中間又問埋啲無意義問題
我一個回你3-4個

關仔屌人5毛(親中)唔係偽二分
屌淘寶親中就係偽二分
我有冇理解錯?

有理解錯, 你已經將多個問題混為一談做一個
[quote]
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

支持林鄭津貼 = 五毛
算唔算偽二分法?

#19我話:"首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.

多謝你答我
咁係上述既例子入面

咁我用第二個例子啦

即係駁唔到

你唔選擇唔答=冇反駁
冇反駁即係默認,即係駁唔到

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

樓主回應未

但list 內有post 對指控嘅相關理據
有理據又點叫標籤?

沒有

https://lihkg.com/thread/456313/page/1

講緊舊list呀屌你
抹黑咗我成個月當冇事發生過?

佢係咪抹黑, 不如你又開post 同佢開拖(或已經有咁嘅post 的話, post 條link 畀其他人睇吓)

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

沒有

理由係邊?

人哋有cap 圖
我想問下其實係咪有中立呢個option?
#270唔該

#319 答咗
[quote]

支持林鄭津貼 = 五毛
算唔算偽二分法?

多謝你答我
咁係上述既例子入面

咁我用第二個例子啦

即係駁唔到

你唔選擇唔答=冇反駁
冇反駁即係默認,即係駁唔到

問題係我基本上全部有答, 所以你黃字唔成立

連登仔話中立姐係冇意見架

連登仔話中立姐係冇意見架

佢地冇讀過通識

連登仔話中立姐係冇立場
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

用支那寶而畀人話你親中賣港的話, 唔好問人點解屌你.

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中
咁用LINE係咪叫親日?(or韓)

我#27 係咁講? 你擺明選擇性失明啦吓話

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反」
你答
「你呢個講法, 我本人基本上係認同.」
即係你認同用淘寶係賣港?

#27 我唔止講咁少嘢, 唔好玩斷章取義
#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

斷章取義用一句說話去斷定人哋係唔係五毛都唔算標籤?
又要貼傳媒報導張漫畫?

我重複多一次, 唔好成日講完又當睇唔到跟住loop 多次再問
"你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉."

我話佢貼list斷章取義唔係point?

佢唔係無post 過理據. 而問題係, 你如果要話佢"斷章取義"的話, 你搵到佢post 嘅理據, 同被指控條友前後左右有講過嘅嘢, 意思唔同,你就可能話佢"斷章取義". 你嘅理據暫時未見到

而同時10日前https://lihkg.com/thread/453587/page/1
#7, 我話過佢"哋post 五毛list, 真係成支金剛棒咁。我明問題源頭唔係你哋,不過你哋真係要諗諗計。如果因為影響人哋正常討論而犯眾憎的話,只會影響你哋打五毛嘅行動

我知你哋有人試過縮字做size 1, 但縮完都仲係好金剛棒呢,考慮吓啦"

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

我地屌關仔都大把理據
點算我地又係偽二分而關仔唔係

我上面係講緊"有理據又點叫標籤?", 你轉移視線去紅字做乜?

我問緊你係咪偽二分 唔好拉埋咩貼標籤
係你話關仔屌人5毛唔係偽二分
點解關仔屌人5毛唔係偽二分
其他人屌就係偽二分

你要問我邊度偽二分,你就清楚指出, 用條完全唔相關嘅thread問, 係你問題

我#19指出咗我點解唔贊成叫人做"5毛". 你想話關愛座有無用偽二分, 我就唔知你講緊佢邊度.

你話關愛座指控他人唔準確
點唔準確法?
點解唔答關愛座係咪用偽二分法?

我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

親中同唔親中原來冇中間架?
你話無視兩個極端中間既可能性就叫偽二分wor
睇番你自己#1

我#16 先講完"親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位"
我幾時講過紅字?
#19 我咁講過"要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處"
你又選擇性失明?

「我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分」
係你自己講 話人5毛(親中)唔係偽二分wor

但你之前又話「親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位」屌人淘寶親中偽二分乜乜乜

即係點?

#307 答咗

而家就埋你 當你假設關仔5毛=親中係岩
點解佢屌人親中就唔係偽二分
其他人屌親中就係

紅字你又拉去邊度, 完全唔知你講邊度

連登仔話中立姐係冇立場

我會淘寶會用大陸野(其實好多野都係made in china嘅..) 但係我又唔係親中 經常屌大陸同政苦班撚屌嘅 咁樣應該叫啲咩?

請refer to #19

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

唔認為前設有錯.
因為呢個係對"5毛"二字嘅理解. 有人覺得5毛係收錢先算. 有人包埋"自幹5"
包埋"自幹5"的話, 理解為親中就無錯.
而如我呢個reply 所講的話, "5毛"二字就有歧義, 所以點解我一開始(#12)就話"但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確"

咁我點回無答到你呀?

你係講緊佢對五毛定義(係咪收錢)有問題定 話某啲人係五毛嘅理據(點解XXX係五毛/親中)先?
定係both?

兩者都唔係,
有人cut 咗quote , 前面有兩個situation 問緊係唔係偽二分, 已經唔知你講緊邊個

但親中同唔親中係一個光譜黎
點定義邊點先係賣港

紅字呢個問題根本就有問題
如果(身為香港人)親中就係賣港的話, 個問題即係邊點先係親中
咁都講咗"親中到反中"係一個光譜嚟. 咁你仲問乜鳩?

親中就一定係賣港
但親中到反中係光譜
所以賣港同唔賣港都係光譜黎
否則既話,就會親中程度去到某一點先叫賣港

咁問題就係,賣唔賣港都係光譜
你憑咩執住人對一兩件事既睇法或者做一兩樣野就斷定係賣港?好多灰色地帶架wo

問題係同時好多都唔係灰色地帶. 身為香港人自認中國人呢啲, 你唔好同我講係灰色地帶

睇case. 你咁問想人點答你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞