[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike
樓主早期都屈到唔少毛
btw 樓主個d理論本來就係中文既修辭手法
會用本身唔出奇
樓主早期都屈到唔少毛
會用本身唔出奇

幾時屈過?
理據?
樓主早期都屈到唔少毛
會用本身唔出奇

幾時屈過?
理據?

我咪係囉
樓主早期都屈到唔少毛
會用本身唔出奇

幾時屈過?
理據?

我咪係囉

呢啲叫理據?
樓主早期都屈到唔少毛
會用本身唔出奇

幾時屈過?
理據?

我咪係囉

呢啲叫理據?

依家屈毛唔洗理據
話人屈毛反而要理據

"已知客觀條件下確定唔到放入設定嘅兩邊邊一邊,"
就代表呢件事應該落入光譜"中間某處"嗰個段.
唔好屈落"我幫人決定 一定要人地放入光譜裡面".
而係因為已知入面有中國成份但令人難以決定". 而唔係根本唔夠information, 如"我根本都唔知部機點嚟"

引用客觀事實內有中國成份, 你都仲要屈我"幫人決定", 又一隻稻草人.

"已知客觀條件下確定唔到放入設定嘅兩邊邊一邊,"
就代表呢件事應該落入光譜"中間某處"
哩個logic點黎?點解你d推論中間全部冇邏輯關係既?

人地條問題係問 答題者既主觀認為
淘寶是否親中
一條主觀問題 問一條主觀答案
何來「"已知客觀條件下確定唔到放入設定嘅兩邊邊一邊」?
放唔到就唔放落去
何來一定在光譜某處?
在光譜某處就即係你已經放左落去啦
你up乜春?

#875 (上面橙字)已經講咗"已知客觀條件下確定唔到放入設定嘅兩邊邊一邊,"
就代表呢件事應該落入光譜"中間某處"點嚟.
你又選擇性失明之下跟住屈我"d推論中間全部冇邏輯關係既"

"放唔到就唔放落去"? 你話係就係? 呢度你已經多次無畀理據. 你呢度係玩緊訴諸斷言謬誤.

前往: 導覽、 搜尋
訴諸斷言(appeal to assertion)或(重複)斷言證明(proof by (repeated) assertion),是不斷聲稱自己的觀點無誤而不提供任何理據的做為。

放唔到就唔放落去
點解唔係?你都幾好笑wor
人地問人覺得淘實係咪親中
簡單d就係叫答題者決定
放唔放淘實入親中光譜(唔親中至親中,即0.0001%親中至100%親中)
咁有人話,呀,我唔知
咁佢咪唔放囉
何來:喂你唔知咁我幫你放落去
你up乜撚野?

有中國成份=親中
你冇撚野呀

你不斷聲稱放唔到落去但唔畀理據, 就係用緊訴諸斷言謬誤
紅字你又打稻草人. 但有中國成份, 就可以畀人覺得有可能係親中, 但當然有可能唔係. 但有中國成份就應該要喺"親中>>>唔親中"光譜入面. 而唔係好似你咁聲稱唔放入去(但又畀唔出理據)

要俾咩理據?
問你覺得淘實係咪親中
你答唔覺/唔知要俾理據先可以答?
完全係答題者既主觀感受黎ga wor

其實你明唔明光譜個意思?
人人心目中既光譜唔同
你點可能因為你認為「可能親中」就幫人放入光譜之中
如果係咁仲問乜野?
你已經有既定答案

你不斷聲稱放唔到落去但唔畀理據, 點解"放唔到落去" 你要畀理據去講點解. 如果無理據,你嘅講法點成立?
紅字你又打稻草人. 我已經講咗點解唔係"我"幫人放入去. 你又選擇性失明

要俾咩理據?
問你覺得淘實係咪親中

你不斷聲稱「難以歸入所設定嘅兩邊」的話係放唔到落去光譜內但唔畀理據, 點解"放唔到落去" 你要畀理據去講點解. 如果無理據,你嘅講法就不能成立

論點(觀點)論據(原因)論證(例子)
你直接講你咩睇法講原因舉例子,好難妥你咩

我本人立場#359 答過,選擇性失明?

on99唔直接答之後話人選擇性失明睇唔到
樓主早期都屈到唔少毛
會用本身唔出奇

幾時屈過?
理據?

我咪係囉

呢啲叫理據?

依家屈毛唔洗理據
話人屈毛反而要理據

我就無屈過你
你話我有的話,請證明

舉證責任是處理證據的基本原則。一般情況下,主張或反對某事的一方有舉證責任

要俾咩理據?
問你覺得淘實係咪親中

其實你明唔明光譜個意思?
人人心目中既光譜唔同
你點可能因為你認為「可能親中」就幫人放入光譜之中
如果係咁仲問乜野?
你已經有既定答案

你不斷聲稱放唔到落去但唔畀理據, 點解"放唔到落去" 你要畀理據去講點解. 如果無理據,你嘅講法點成立?
紅字你又打稻草人. 我已經講咗點解唔係"我"幫人放入去. 你又選擇性失明

要俾咩理據?
問你覺得淘實係咪親中

你不斷聲稱「難以歸入所設定嘅兩邊」的話係放唔到落去光譜內但唔畀理據, 點解"放唔到落去" 你要畀理據去講點解. 如果無理據,你嘅講法就不能成立

論點(觀點)論據(原因)論證(例子)
你直接講你咩睇法講原因舉例子,好難妥你咩

我本人立場#359 答過,選擇性失明?

on99唔直接答之後話人選擇性失明睇唔到

講埋邊度答咗都屈人無答
你咁都唔係選擇性失明,咩先係?
關仔話同五毛討論 = 衰過五毛

一係呢個po無五毛
一係樓主衰過五毛

關仔話同五毛討論 = 衰過五毛

一係呢個po無五毛
一係樓主衰過五毛

佢講一定啱?理據?
五毛開始不斷開xxx係五毛既post嚟膠化人指責五毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞