[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

問題係你問緊人哋. 你嘅定義同人哋唔同. 咁人哋點答你yes 定no?
你咁講, 即係人哋嘅yes 唔一定同你嘅定義一樣啦, 講之前用吓腦啦唔該
係咁問問題, 想人哋答嗰時出錯?

咁你大可以答淘寶是否你定義親中既一點wor
點解答唔到yes or no?
即係我問你係咪食屎狗
你又要同我商量定義下咩叫食屎狗你先答到?

紅字我一早答咗, 但我答到唔等如你咁問唔係玩偽二分.

咁d人屌達哥賣港即是冇問題啦
咁關仔一早話淘寶冇問題
問番佢叫佢幫達哥又有咩問題呀

橙字你又飛去邊? 我無講過相關嘅事, 問我做乜?

咁你開個post把撚?
全部屌淘寶親中既人都係指緊光譜上一點
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

紫紅字同金字係兩回事嚟, 你又玩混為一談

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

你會唔會問得再戇鳩咗少少? "係同唔係" 得yes 同no. 你唔係問緊"有幾親中". 一個就得兩點, 另一個就問緊程度.

點解yes or no唔可以係指緊光譜內既一點?

你個問題明確地指出兩點 --- Yes 同 no. 你可唔可以問啲有質素少少嘅問題?

淘寶是否在我定義親中光譜內的一點?
點解唔得?

問題係你問緊人哋. 你嘅定義同人哋唔同. 咁人哋點答你yes 定no?
你咁講, 即係人哋嘅yes 唔一定同你嘅定義一樣啦, 講之前用吓腦啦唔該

即係我問你係咪食屎狗

咁關仔一早話淘寶冇問題

更正返先,關sir唔一定係幫達哥
但係一定係搵佢confirm達哥算唔算五毛
假設關sir更正返五毛定義覺得淘寶有問題
其實討伐達哥都言之成理
如果達哥唔算五毛
佢作為CC台大佬應該企出嚟幫達哥講返句公道說話
代我哋同話達哥染紅嘅人打
用有力嘅point同佢自帶嘅影響力改變戰局
而唔係宜家笠晒水好似俾人追擊緊咁

你會唔會問得再戇鳩咗少少? "係同唔係" 得yes 同no. 你唔係問緊"有幾親中". 一個就得兩點, 另一個就問緊程度.

點解yes or no唔可以係指緊光譜內既一點?

你個問題明確地指出兩點 --- Yes 同 no. 你可唔可以問啲有質素少少嘅問題?

點解唔得?

即係我問你係咪食屎狗

咁關仔一早話淘寶冇問題

更正返先,關sir唔一定係幫達哥
但係一定係搵佢confirm達哥算唔算五毛
假設關sir更正返五毛定義覺得淘寶有問題
其實討伐達哥都言之成理
如果達哥唔算五毛
佢作為CC台大佬應該企出嚟幫達哥講返句公道說話
代我哋同話達哥染紅嘅人打
用有力嘅point同佢自帶嘅影響力改變戰局
而唔係宜家笠晒水好似俾人追擊緊咁

覺得用淘寶係灰色地帶內, 同覺得宣傳淘寶係唔係親中, 係兩回事嚟.
宣傳同使用性質都唔同

點解唔得?

即係我問你係咪食屎狗

咁關仔一早話淘寶冇問題

咁你開個post把撚?
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

仲有, 覺得用淘寶係灰色地帶, 同覺得宣傳淘寶係唔係親中, 係兩回事嚟. 唔好偷換

又loop…
關sir話淘寶post冇問題
原因係因為用淘寶唔算五毛
但係容許淘寶post=容許宣傳/討論/使用淘寶
咁達哥幫淘寶賣廣告只係宣傳淘寶
完全乎合返淘寶post嘅情況
所以搵關sir出嚟confirm返達哥冇染紅
還返個清白俾達哥

post 圖係某人做過咩言論嘅證據嚟, 咁都唔叫理據咩先叫?

Post人開過支持林鄭既post係咩理據?
Post我恥笑港獨既post又係咩理據?

你loop 夠未? #403 我講過"前面講過, 你覺得佢咩理據有問題, 你咪反駁佢嘅理據囉.
仲有, 如果佢無理據的話, 你咪指出嚟囉."

喂,係你撐佢有理據wor
我當然要問番你 理據係邊?

我係話佢有畀理據出嚟, 我唔係話佢理據一定無問題. 如果唔係我#403 點解咁講?
有畀理據佢就唔係玩緊邏輯謬誤啦. 如果佢理據有錯你咪指出囉. 你成功指得出的話佢個convict 咪唔成立囉. 咁簡單你仲要loop 多幾多次?

指出d咩?
佢貼幅圖出黎一句說話都冇我可以指出d咩?
你唔知道佢貼出黎既圖係有理定冇理
點解你又可以稱之為佢有理據?

你冇了解過件事你憑咩撐人地冇問題?

你可以ask for more evidence. 呢樣我好多post 都有做. 呢個post 都有.
紅字, 你仲要玩多幾多次選擇性失明? #420 先講完你又loop?

你話佢有俾理據
但問番你理據係乜你又話唔知
你唔撚知你憑咩話佢俾既係理據呀
即係你求其見佢貼張圖就覺得佢有貼理據 所以冇問題 係咪?

我無話佢理據係咩我唔知, 你都好鐘意打稻草人喎, 我唔係咁講就故意曲解

稻草人的謬誤
把對方的立場曲解,轉變為一個不合理的見解,然後將其推翻,當作是已推翻了對方的立場。

你收返埋晒你啲邏輯謬誤我先再答你

咁關仔一早話淘寶冇問題

咁你開個post把撚?
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

咁邊度偽二分法?你打槄草人?

我話"你" 問人"用淘寶係定唔係親中", 咁係偽二分法. 有咩問題?
我邊度打稻草人?

你loop 夠未? #403 我講過"前面講過, 你覺得佢咩理據有問題, 你咪反駁佢嘅理據囉.

我係話佢有畀理據出嚟, 我唔係話佢理據一定無問題. 如果唔係我#403 點解咁講?
有畀理據佢就唔係玩緊邏輯謬誤啦. 如果佢理據有錯你咪指出囉. 你成功指得出的話佢個convict 咪唔成立囉. 咁簡單你仲要loop 多幾多次?

指出d咩?

你可以ask for more evidence. 呢樣我好多post 都有做. 呢個post 都有.
紅字, 你仲要玩多幾多次選擇性失明? #420 先講完你又loop?

你話佢有俾理據

我無話佢理據係咩我唔知, 你都好鐘意打稻草人喎, 我唔係咁講就故意曲解

稻草人的謬誤
把對方的立場曲解,轉變為一個不合理的見解,然後將其推翻,當作是已推翻了對方的立場。

咁邊度有人偽二分法???
邊度???

我話"你" 問人"用淘寶係定唔係親中", 咁係偽二分法.

指出d咩?

你話佢有俾理據

稻草人的謬誤

你知就岩啦
答啦

#420 答咗你. 你又再死loop
算啦
有上開CC台三大巨頭有幾on9
之前港獨post班鍵國撚話乜野歐美D國家會出手
我講句on撚9人地彩你都傻
佢地就話人失敗主義又5毛又盛
之前加泰獨立歐美國家唔出手
我拎返出黎講
佢地又淨係識話人5毛
呢D咪邏輯囉

咁你開個post把撚?
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

我話"你" 問人"用淘寶係定唔係親中", 咁係偽二分法. 有咩問題?
我邊度打稻草人?

問別人意見認為淘寶係親中定唔親中 有乜問題?
全世界人親中既定義都唔同 點解唔應該問
問你是否支持民主
咁又叫唔叫偽二分法?

問別人意見認為淘寶係親中定唔親中 , 咁咪係偽二分法囉, 講咗好多次, 光譜問題, 你就將佢變成兩點, 唔係yes 就係no.
你已經不斷死loop 咗我已經答過你好多次嘅問題

咁你開個post把撚?
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

我邊度打稻草人?

問你是否支持民主
咁又叫唔叫偽二分法?

問別人意見認為淘寶係親中定唔親中 , 咁咪係偽二分法囉, 講咗好多次, 光譜問題, 你就將佢變成兩點, 唔係yes 就係no.

即係中國人身份認同嗰啲問卷全部都係偽二分法,問嚟都冇謂
https://lihkg.com/thread/456112/page/1?ref=android
濕唔知咩出過嘅偽二分post

指出d咩?

你話佢有俾理據

稻草人的謬誤

你知就岩啦
答啦

#420 答咗你. 你又再死loop

你話佢有俾理據 唔代表佢理據冇問題丫嘛
咁我就請你幫幫手啦
理據係邊度?
你話有架 我唔要求你話佢理據岩
我想搵個理據出黎組姐 因為我搵唔到

你實牙實齒話有 請指教

紅字我唔該你用吓你個死人腦先再問啦
佢話人係5毛個理據咪就係條友支持林鄭囉. 嗱, 我無話過佢個理據一定啱呀
我再講多次, 你覺得佢理據有問題就去反駁佢. 但係你因為咁而話佢偽二分的話就有問題啦

咁你開個post把撚?
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

我邊度打稻草人?

問你是否支持民主
咁又叫唔叫偽二分法?

即係中國人身份認同嗰啲問卷全部都係偽二分法,問嚟都冇謂

紅字你想偷換概念去邊? 人哋有得畀你揀"香港的中國人" "中國的香港人"

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

我邊度打稻草人?

問你是否支持民主
咁又叫唔叫偽二分法?

問人是否支持民主
咁咪係偽二分法囉, 講咗好多次, 光譜問題, 你就將佢變成兩點, 唔係yes 就係no.

你又想spin 去邊? 無啦啦走去講民主嘅問題?
我答你就即係畀你成功轉移視線
https://lihkg.com/thread/456112/page/1?ref=android
濕唔知咩出過嘅偽二分post

"各種方法", 已經可以包含唔同光譜, 點偽二分?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞