[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike
啲post成堆五毛推推推
入去同佢地磨就中計
我不如開新聞post好過

想轉移視線去邊?上鑊我已承認我睇漏眼。唔好諗住轉移視線去唔相關嘅事上面

你想幫關仔出頭你咪幫佢答囉

我無想幫邊個出頭,我同佢又無親,我只係對有某啲人玩詭辯法睇唔過眼

但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確

人地問淘寶係咪支持中國
係定唔係?有乜野其他可能性?

親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位。如果就咁問支持定反對,係偽二分法

唔二分佢仲點玩五毛list呀

首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.
如果確定佢係香港人的話, 我會選擇叫呢啲人"親中賣港賊"
要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處

假設要玩list的話, 毫無爭議嘅人就必定可以入list.

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反

你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.
入去同佢地磨就中計

你幾時開過新聞post?

入去同佢地磨就中計

上個星期俾動物台圍攻個陣咪開咗一大堆一地兩檢post

我無想幫邊個出頭,我同佢又無親,我只係對有某啲人玩詭辯法睇唔過眼

但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確

人地問淘寶係咪支持中國
係定唔係?有乜野其他可能性?

親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位。如果就咁問支持定反對,係偽二分法

要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

請重睇綠字

即係要聲明愛中國先係親中賣港賊
而淘寶就唔係親中賣港賊 有冇理解錯?

有理解錯, 因為你仲係用緊偽二分法
入去同佢地磨就中計

五毛放假復工唔使briefing了解下架咩bb chu?
入去同佢地磨就中計

可以, 不過個意見, 你自己最好用字盡量小心啲啦
入去同佢地磨就中計

可以, 不過個人意見, 你自己最好用字盡量小心啲啦
非黑即白既logic小學生都識

唔係要我入去佢地啲post逐個debate下話
非黑即白既logic小學生都識

唔係要我入去佢地啲post逐個debate下話

呢啲就你自己個人選擇啦
關愛座本身都不分真假話人5毛啦

偽兩分法

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

請重睇綠字

喂 咁「親中賣港賊」哩樣野係你搬出黎ga wor
淘寶係「親中賣港賊」定唔係呀?我真係r頭

#27 我就已經講咗
但係你仲要我答"係" 定"唔係", 你再次用咗偽二分法
入去同佢地磨就中計

重有, 有時啲隱性五毛冇咁易用邏輯就搞掂
人海戰術,係噉loop point
我一係post圖
一係開新聞post
重有效率
入去同佢地磨就中計

我一係post圖
一係開新聞post
重有效率

點都好, 你個人選擇啦, 我都係提出我嘅意見啫.
入去同佢地磨就中計

我一係post圖
一係開新聞post
重有效率

我笑鳩你柒就隱性五毛

笑鳩蔣介石就中介打手

偽兩分法就係你呢d過街老鼠專用
用淘寶就愛中國
噉用line係咪愛日本?
咁答到用淘寶有冇問題未
一係有一係一係唔知
呢題唔係假兩難啦掛

#27 已經畀出我嘅答案
用淘寶就愛中國
噉用line係咪愛日本?

見底了

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

請重睇綠字

喂 咁「親中賣港賊」哩樣野係你搬出黎ga wor
淘寶係「親中賣港賊」定唔係呀?我真係r頭

#27 我就已經講咗
但係你仲要我答"係" 定"唔係", 你再次用咗偽二分法

咁你係唔係親中賣港賊?

我反中. ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞