[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike
樓主我開始懷疑你係有心陰尻關愛兄

我無打算陰人或幫人, 我只係以事論事

你無打算姐 但客觀效果係陰死左關囝
其實我講左啲乜
不最重要既係我想指出
如果你玩logic。五毛就會詭辯
你玩詭辯。五毛就懶有邏輯
然後用同一個logic generalize其他野
所以我講完自己啲point就會由啲五毛推
因為咁打五毛太唔efficient

你睇下呢個post就係噉發展喇

都係嗰句, 個人選擇啦
我上網都係消磨時間啫

消磨時間咁有efficient做乜鳩?

想轉移視線去邊?上鑊我已承認我睇漏眼。唔好諗住轉移視線去唔相關嘅事上面

你想幫關仔出頭你咪幫佢答囉

我無想幫邊個出頭,我同佢又無親,我只係對有某啲人玩詭辯法睇唔過眼

但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確

人地問淘寶係咪支持中國
係定唔係?有乜野其他可能性?

親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位。如果就咁問支持定反對,係偽二分法

唔二分佢仲點玩五毛list呀

首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.
如果確定佢係香港人的話, 我會選擇叫呢啲人"親中賣港賊"
要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處

假設要玩list的話, 毫無爭議嘅人就必定可以入list.

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反

你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

姐係任由關生亂咁double standard屈毛都唔可以屌佢

「想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend」
咁你開呢個post有乜意義?

個意義就係唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌
姐係我淨係可以話「D Wade唔係五毛」,唔可以話「關愛座亂咁屈毛收皮啦」
關囝cap左張巴打讚林鄭個交通津貼做得好既圖話佢係五毛

支持林鄭津貼 = 五毛
反對林鄭津貼 = 非五毛

咁係咪偽兩分法?
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

用支那寶而畀人話你親中賣港的話, 唔好問人點解屌你.

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中
咁用LINE係咪叫親日?(or韓)

我#27 係咁講? 你擺明選擇性失明啦吓話

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反」
你答
「你呢個講法, 我本人基本上係認同.」
即係你認同用淘寶係賣港?

#27 我唔止講咁少嘢, 唔好玩斷章取義
#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
首先係你哋CC台屌達哥染紅在先
其後有人記得關sir講過淘寶post唔算五毛
(淘寶post即係=宣傳/討論/使用淘寶)
既然宣傳/討論/使用淘寶嘅淘寶post冇問題
即係你哋CC台跟車太貼屌錯人
一就係關sir講錯咗啫
宜家係叫佢出嚟confirm返達哥唔係奶共染紅有咩問題

如果你覺得叫關sir解釋係有問題
有理由相信你分化緊香港人
1.你分化緊相信關sir嘅五毛list讀者
2.你分化緊相信達哥清白嘅人
3.你縱容搞事分子抹黑達哥奶共分化香港人

其實樓主仲未分到

笑關愛座果d 9成係笑佢搬龍門(偽兩分法)同白痴
樓主以為問淘寶問題果d 真係好care 用淘寶係咪五毛

真係為樓主尷尬

我#82 答咗
不過唔知點解你唔正面回我#82
我相信我無搞錯到啲咩.
唔好將其他人講過嘅嘢同我混為一談
我只係指出有人用偽二分法.
關愛座我上面亦指出咗佢對他人指控唔準確
綠字你明顯打緊稻草人. 其他人care 與否都好, 我一樣可以指出有人用緊偽二分法.

證據?
提出問題笑下關囝搬龍門就=偽兩分法?

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢
淘寶post論述首先係關sir提出在先
關sir論證淘寶post冇問題嘅理據係在於用淘寶不等於五毛
但容許淘寶post即係容許討論/宣傳/使用淘寶
咁達哥賣廣告嘅情況亦都包含在括免範圍
宜家出嚟幫達哥討回公道都好正常
其實我講左啲乜
不最重要既係我想指出
如果你玩logic。五毛就會詭辯
你玩詭辯。五毛就懶有邏輯
然後用同一個logic generalize其他野
所以我講完自己啲point就會由啲五毛推
因為咁打五毛太唔efficient

你睇下呢個post就係噉發展喇

都係嗰句, 個人選擇啦
我上網都係消磨時間啫

消磨時間咁有efficient做乜鳩?

開始鳩縮 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
港獨狗眼中只有支持港獨,同唔支持港獨,都係假兩難

無錯
而親中賣港賊眼中, 經常將反中就話人港獨, 都係假兩難

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

駁唔到

即係如果有條係香港話「支付寶真係好好用啊」
咁佢算唔算撐開發商喺香港推廣支付寶?

算撐 但如果佢真心覺得好用,就唔係盲撐wor
等關仔解答

關仔答到未

睇佢咩理據
如果間商戶只可以接受支付寶付款
噉唔代表用家覺得好用囉五毛

咁如果個理據係「好多地方都俾到錢,好好用」
咁算唔算五毛?

按樓主定義
有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

咁即係話 佢覺得你係就係

橙字無人咁講. 唔好玩put the words in other's mouth

要屌都應該夫提出理據

講屌咪繼續屌同你幫我整橙字個句就咩分別呢

因為屌唔一定係"覺得你係就係". 有提理據就唔係"覺得你係就係"咁間單.
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

用支那寶而畀人話你親中賣港的話, 唔好問人點解屌你.

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中
咁用LINE係咪叫親日?(or韓)

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
你答

#27 我咁講.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

佢覺得yes
但係佢唔可以代表連登仔話yes
應該係咁

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

駁唔到

留名學野

想轉移視線去邊?上鑊我已承認我睇漏眼。唔好諗住轉移視線去唔相關嘅事上面

我無想幫邊個出頭,我同佢又無親,我只係對有某啲人玩詭辯法睇唔過眼

人地問淘寶係咪支持中國

親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位。如果就咁問支持定反對,係偽二分法

要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

姐係任由關生亂咁double standard屈毛都唔可以屌佢

唔係. 我一向都主張屌人要理據.
但有人明明人哋提完理據都仲要話人好屌人.
關愛座本身都不分真假話人5毛啦

偽兩分法

你地成team人個個都比人點曬相啦!收皮啦屌你老母
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
一就係關sir講錯咗啫

其實樓主仲未分到

真係為樓主尷尬

我#82 答咗
我相信我無搞錯到啲咩.
綠字你明顯打緊稻草人. 其他人care 與否都好, 我一樣可以指出有人用緊偽二分法.

證據?

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

咁用一路用淘寶一路屌算唔算親中?

親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分一, 尤其係有爭議嘅地方仲要死問"係唔係"

人地問淘寶係咪支持中國

即係淘寶唔叫5毛
叫親中賣港賊?

唔係. 我一向都主張屌人要理據.
但有人明明人哋提完理據都仲要話人好屌人.

屌人要理據,更加要有standard
屌佢唔係屌佢冇理據,係屌佢個standard唔掂
樓主新會員就睇下多d po la

幾個月前大把觀望態度既人提出港獨問題就比人定義做五毛

下,人地話
你答

#27 我咁講.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

佢覺得yes
但係佢唔可以代表連登仔話yes
應該係咁

拿一陣佢又話你put words in his mouth la😂

佢諗唔到點回就縮哂
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
一就係關sir講錯咗啫

其實樓主仲未分到

真係為樓主尷尬

我#82 答咗
我相信我無搞錯到啲咩.

證據?

你去指控提出問題既人假兩難已經係唔準確, 係偽二分法la

你有無證據話佢地係真指控而唔係純粹笑鳩關囝?

上連登上到你咁有logic真係好尷尬

黃字你又偷換概念. 人哋提出嘅問題如果唔止yes and no. 而提出問題嘅人係要人答yes and no, 我話人"偽二分", 我就唔可能係"偽二分".

紅字你係玩緊"訴諸可能"謬誤. 我只用人哋講過啲乜, 而唔係推測他人動機, 係合乎邏輯嘅做法.

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

駁唔到

留名學野

留意到樓主淨係回d 偏幫關愛座既留言, 然後話自己中立
其他偽兩分法唔識回

我好想瘋狂討論偽兩分法

樓主可以回應未?

樓主快d回
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞