[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

指出小心有人用偽二分法, 同咩叫偽二分法

親中=賣港賊 算唔算偽二分法?

唔算, 理據喺晒呢個post 度.
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

我記得毓民話過自己愛國
你話香港人愛國=親中賣港 咁毓民係賣港賊?

今時今日, 香港經歷過咁多畀中國破壞, 身為香港人仲要親中? 如果佢今時今日都仲係咁講的話, 我嘅答案一定係"係, 身為香港人親中就係賣港"

偽二分了

你對紅字選擇性失明之後屈我偽二分?

睇#252

#292答咗伙
[quote]
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

支持林鄭津貼 = 五毛
反對林鄭津貼 = 非五毛
算唔算偽二分法?

我睇晒#19啦,入面冇回應到呢樣

#19我話:"首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.
如果確定佢係香港人的話, 我會選擇叫呢啲人"親中賣港賊""

我唔叫人做五毛, 你仲問我入唔入list?

多謝你答我
咁係上述既例子入面
你係咪會話個位人兄係「親中賣港賊」?

林鄭津貼單料我無留意, 答你唔到

咁我用第二個例子啦
我讚qr code好適合用係電子付款
就俾關愛座話我係支那寶打手,係五毛

咁關愛庭呢D算唔算偽二分法?

係. QR code 係一個技術嚟.
八達通都有用(唔知用咗未, 但八達通講過話會有)

當然QR code 做payment 呢個技術咁柒就第二回事啦.

大家唔駛再逼樓主了,我已經問到大家想問既野

關愛座hunter係玩緊偽二分法

無話逼唔逼, 你哋有你哋選擇問,我有權選擇答定唔答
不過一個人就有限制嘅. 一個人回幾個人的話,速度就好難快.
我對"事實" 比較有興趣

支持林鄭津貼 = 五毛
算唔算偽二分法?

#19我話:"首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.

多謝你答我
咁係上述既例子入面

咁我用第二個例子啦

當然QR code 做payment 呢個技術咁柒就第二回事啦.

佢仲未敢答

又選擇性失明? 答完都話無答

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

一係yes,一係no,一係有爭議 . 唔一定係"唔知"

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

請問樓主是否同意以上論述?

樓主回應未

唔同意. 貼list 好長阻住人睇係事實
list 內有post 對指控嘅相關理據
有理據又點叫標籤?
你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉.

Oct 31近期活躍五毛
0#85163前Redbaron改名冒認本人
1群龍共舞 2天才小釣手 3三色貓 4JR 5法國佬巫斯義
6吾系甘開心牙 7真律師何君堯 8蘇麗珊 9十卜ching
10D_wade 11優美開始 12阿古路 13Romanov
14返六日唔撚易 15民國復興 16dewi
17侵b
18曼聯明叔 19bb chu 20小翁翁

邊撚度有理據呀?

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢
淘寶post論述首先係關sir提出在先
關sir論證淘寶post冇問題嘅理據係在於用淘寶不等於五毛
但容許淘寶post即係容許討論/宣傳/使用淘寶
咁達哥賣廣告嘅情況亦都包含在括免範圍
宜家出嚟幫達哥討回公道都好正常

我無搞錯到啲咩.
我#27 已經講咗, 用淘寶爭議之處可以喺邊, 而呢樣可以有爭議之處. 咁我覺得有人故意同偽二分. 而同時我亦覺得關愛座指控他人唔準確.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

請refer to #19

一係就係 一係就唔係
我見唔到你#19有答關愛座係咪用偽二分法wor

你呢個post 喺210, 我206答咗你

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

#242:我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

你前設已經錯咗,仲話答咗人

唔認為前設有錯.
因為呢個係對"5毛"二字嘅理解. 有人覺得5毛係收錢先算. 有人包埋"自幹5"
包埋"自幹5"的話, 理解為親中就無錯.
而如我呢個reply 所講的話, "5毛"二字就有歧義, 所以點解我一開始(#12)就話"但同時我覺得關愛座對某啲人嘅指控唔夠準確"

咁我點回無答到你呀?

即係關愛座用偽二分法?

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

#242:我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

你前設已經錯咗,仲話答咗人

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/11/10/231504_343643af9ace5939f34c3a51cd0790c0.jpg[img]
好亂 前面又話用親中反中 二分係偽二分
究竟關仔係咪偽二分?

#307 答咗.
你要睇reply 的話就唔好中間又問埋啲無意義問題
我一個回你3-4個
話樓主新會員果啲先係新會員呀,樓主響舊登屌五毛果陣你地都未入會啦 ( 入職

冇追連登post就叫新會員㗎啦
[quote]

支持林鄭津貼 = 五毛
算唔算偽二分法?

多謝你答我
咁係上述既例子入面

咁我用第二個例子啦

無話逼唔逼, 你哋有你哋選擇問,我有權選擇答定唔答
不過一個人就有限制嘅. 一個人回幾個人的話,速度就好難快.
我對"事實" 比較有興趣

即係駁唔到
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

用支那寶而畀人話你親中賣港的話, 唔好問人點解屌你.

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中
咁用LINE係咪叫親日?(or韓)

我#27 係咁講? 你擺明選擇性失明啦吓話

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反」
你答
「你呢個講法, 我本人基本上係認同.」
即係你認同用淘寶係賣港?

#27 我唔止講咁少嘢, 唔好玩斷章取義
#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

樓主回應未

但list 內有post 對指控嘅相關理據
有理據又點叫標籤?

沒有

https://lihkg.com/thread/456313/page/1

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢
淘寶post論述首先係關sir提出在先
關sir論證淘寶post冇問題嘅理據係在於用淘寶不等於五毛
但容許淘寶post即係容許討論/宣傳/使用淘寶
咁達哥賣廣告嘅情況亦都包含在括免範圍
宜家出嚟幫達哥討回公道都好正常

我無搞錯到啲咩.
我#27 已經講咗, 用淘寶爭議之處可以喺邊, 而呢樣可以有爭議之處. 咁我覺得有人故意同偽二分. 而同時我亦覺得關愛座指控他人唔準確.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

你覺得應該叫乜同佢係咪2分緊無衝突
佢叫人5毛係已發生鐵一般既事 你覺得應該叫賣港定港奸與討論無關...

咁#307 答咗啦

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

沒有

https://lihkg.com/thread/456313/page/1

講緊舊list呀屌你
抹黑咗我成個月當冇事發生過?
#270唔該

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

我地屌關仔都大把理據
點算我地又係偽二分而關仔唔係

我上面係講緊"有理據又點叫標籤?", 你轉移視線去紅字做乜?
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
你答

#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

斷章取義用一句說話去斷定人哋係唔係五毛都唔算標籤?
又要貼傳媒報導張漫畫?

我重複多一次, 唔好成日講完又當睇唔到跟住loop 多次再問
"你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉."
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中

下,人地話
你答

#27 我咁講.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

斷章取義用一句說話去斷定人哋係唔係五毛都唔算標籤?
又要貼傳媒報導張漫畫?

我重複多一次, 唔好成日講完又當睇唔到跟住loop 多次再問
"你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉."

我話佢貼list斷章取義唔係point?
樓主新會員就睇下多d po la

幾個月前大把觀望態度既人提出港獨問題就比人定義做五毛

咁證明到啲乜? 證明到無人玩偽二分?

收檔la 你個logic柒到連港獨派都唔撐你

個"logic"柒喺邊? 你又玩無理據指控
你話係就係?

關sir派你出嚟倒米?

佢係佢我係我. 如果我覺得佢有問題的話, 唔話得佢?

即係你都覺得關愛sir有問題?

你可以睇返我起底.
其他人玩長list 我曾經話過我覺得咁做唔好.

叫佢唔好咁做, 但佢 (同佢個team)都咁做
係咪有問題?

https://lihkg.com/thread/453587/page/1
入面#7

#265:list 內有post 對指控嘅相關理據

WHERE

話樓主新會員果啲先係新會員呀,樓主響舊登屌五毛果陣你地都未入會啦 ( 入職

即係關愛座用偽二分法?

樓主應下

我#19指出咗我點解唔贊成叫人做"5毛". 你想話關愛座有無用偽二分, 我就唔知你講緊佢邊度.

你話關愛座指控他人唔準確
點唔準確法?
點解唔答關愛座係咪用偽二分法?

我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

親中同唔親中原來冇中間架?
你話無視兩個極端中間既可能性就叫偽二分wor
睇番你自己#1

我#16 先講完"親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位"
我幾時講過紅字?
#19 我咁講過"要定義親中的話, 除咗有"用唔用淘寶" 呢類有人覺得有爭議嘅灰色位之外, 仲有啲佢自己聲明自己住香港, 但係愛中國嘅人. 呢類人話佢親中, 係毫無爭議之處"
你又選擇性失明?

「我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分」
係你自己講 話人5毛(親中)唔係偽二分wor

但你之前又話「親唔親中係一個光譜嚟,由親中到反中中間有好多位」屌人淘寶親中偽二分乜乜乜

即係點?

#307 答咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞