[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

我#27 係咁講? 你擺明選擇性失明啦吓話

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反」
你答
「你呢個講法, 我本人基本上係認同.」
即係你認同用淘寶係賣港?

#27 我唔止講咁少嘢, 唔好玩斷章取義
#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

佢覺得yes
但係佢唔可以代表連登仔話yes
應該係咁

拿一陣佢又話你put words in his mouth la😂

佢諗唔到點回就縮哂

#160 我已經答咗
關囝cap左張巴打讚林鄭個交通津貼做得好既圖話佢係五毛

支持林鄭津貼 = 五毛
反對林鄭津貼 = 非五毛

咁係咪偽兩分法?

駁唔到

留名學野

留意到樓主淨係回d 偏幫關愛座既留言, 然後話自己中立
其他偽兩分法唔識回

我好想瘋狂討論偽兩分法

樓主可以回應未?

我幾時講過自己中立? 又玩put the words in other's mouth?
我#1答左la
睇返我#2
我#3個logic係無敵
我#4 只係撐關愛座, 其他野唔識回, 睇返我#1

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

請先參考#19

不如簡單d答
入list定唔入list?

你睇咗#19 未? 睇完的話點解仲咁問?
我#1答左la
睇返我#2

我#1答左la
睇返我#2

你put words in my mouth

yes, 呢個係#5
關sir又潛咗落地核
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
首先係你哋CC台屌達哥染紅在先
其後有人記得關sir講過淘寶post唔算五毛
(淘寶post即係=宣傳/討論/使用淘寶)
既然宣傳/討論/使用淘寶嘅淘寶post冇問題
即係你哋CC台跟車太貼屌錯人
一就係關sir講錯咗啫
宜家係叫佢出嚟confirm返達哥唔係奶共染紅有咩問題

如果你覺得叫關sir解釋係有問題
有理由相信你分化緊香港人
1.你分化緊相信關sir嘅五毛list讀者
2.你分化緊相信達哥清白嘅人
3.你縱容搞事分子抹黑達哥奶共分化香港人

其實樓主仲未分到

笑關愛座果d 9成係笑佢搬龍門(偽兩分法)同白痴
樓主以為問淘寶問題果d 真係好care 用淘寶係咪五毛

真係為樓主尷尬

我#82 答咗
不過唔知點解你唔正面回我#82
我相信我無搞錯到啲咩.
唔好將其他人講過嘅嘢同我混為一談
我只係指出有人用偽二分法.
關愛座我上面亦指出咗佢對他人指控唔準確
綠字你明顯打緊稻草人. 其他人care 與否都好, 我一樣可以指出有人用緊偽二分法.

證據?
提出問題笑下關囝搬龍門就=偽兩分法?

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢
淘寶post論述首先係關sir提出在先
關sir論證淘寶post冇問題嘅理據係在於用淘寶不等於五毛
但容許淘寶post即係容許討論/宣傳/使用淘寶
咁達哥賣廣告嘅情況亦都包含在括免範圍
宜家出嚟幫達哥討回公道都好正常

我無搞錯到啲咩.
我#27 已經講咗, 用淘寶爭議之處可以喺邊, 而呢樣可以有爭議之處. 咁我覺得有人故意同偽二分. 而同時我亦覺得關愛座指控他人唔準確.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

請refer to #19

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

請先參考#19

不如簡單d答

樓主柒到回唔到 淨係##### 以為自己回左

你將人哋一早講過嘅嘢選擇性失明, 之後屈人"回唔到"
你都幾無恥
關sir又潛咗落地核

佢無潛, 唔好put words in kwan's mouth

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

請先參考#19

不如簡單d答

你都幾無恥

唔好put words in my mouth

睇返我#127

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

請先參考#19

不如簡單d答

你都幾無恥

選擇性失明
樓主新會員就睇下多d po la

幾個月前大把觀望態度既人提出港獨問題就比人定義做五毛

咁證明到啲乜? 證明到無人玩偽二分?

收檔la 你個logic柒到連港獨派都唔撐你

個"logic"柒喺邊? 你又玩無理據指控
你話係就係?

支持林鄭津貼 = 五毛

咁係咪偽兩分法?

請先參考#19

不如簡單d答

你都幾無恥

選擇性失明

有口話人............
樓主新會員就睇下多d po la

幾個月前大把觀望態度既人提出港獨問題就比人定義做五毛

咁證明到啲乜? 證明到無人玩偽二分?

收檔la 你個logic柒到連港獨派都唔撐你

個"logic"柒喺邊? 你又玩無理據指控
你話係就係?

關sir派你出嚟倒米?

無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反

你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

姐係任由關生亂咁double standard屈毛都唔可以屌佢

「想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend」
咁你開呢個post有乜意義?

指出小心有人用偽二分法, 同咩叫偽二分法

親中=賣港賊 算唔算偽二分法?

唔算, 理據喺晒呢個post 度.
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

我記得毓民話過自己愛國
你話香港人愛國=親中賣港 咁毓民係賣港賊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞