[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反

你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

姐係任由關生亂咁double standard屈毛都唔可以屌佢

「想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend」
咁你開呢個post有乜意義?

指出小心有人用偽二分法, 同咩叫偽二分法

親中=賣港賊 算唔算偽二分法?

唔算, 理據喺晒呢個post 度.
https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

我記得毓民話過自己愛國
你話香港人愛國=親中賣港 咁毓民係賣港賊?

今時今日, 香港經歷過咁多畀中國破壞, 身為香港人仲要親中? 如果佢今時今日都仲係咁講的話, 我嘅答案一定係"係, 身為香港人親中就係賣港"

唔好put the word in their mouths
好多原居民(例如新界)都投左親中派

利申支持佔中支持真普選

我無"put the words in other's mouth"
有人自稱愛國(相信佢係指中國), 咁都唔叫得佢親中? 你high 大咗?
佢自己講嘅, 話佢親中, 基本上只係將佢自己講嘅嘢講多次咋. 無屈佢呀

假兩難(推理、論證)(False dilemma),又稱非黑即白(black-or-white)、偽(假)二分法、偽二擇(選)一法、偽兩面法、雙刀法等,是提出少數選項(一般是兩個,但有可能是三個或更多)要人從中擇一,但這些選擇並未涵蓋所有的可能性。非黑即白是一種非形式謬誤。

非黑即白是基於對排中律的誤用。排中律只適合衡量非此即彼的二元觀念(例如「對與錯」、「真與假」等等),用於其他範疇未必恰當。要破解此類謬誤,可證明除了論證中提出的選項外,還有其他可能。

------------------------------------------------------------

例一
你不要整天搞港獨!
都不港獨的話,中共打來怎麼辦?
說明:「港獨」和「不港獨」只是兩個極端,中間還有普選的可能。

例二
如果港獨是堅定的,無論中共怎樣打來也不會有危險;
如果港獨不堅定,中共不打來也會赤化。
說明:「港獨」與「不港獨」只是兩個極端,但中間還有不同的民主進程,越堅定的支持民主,越不容易受中共而改變。

姐係任由關生亂咁double standard屈毛都唔可以屌佢

https://lihkg.com/thread/447143/page/10

而且我呢個post 度有明確指出, 親中到反中係一個光譜, 但係有指出咩叫"明顯親中". 而"賣港"只係只出點解身為香港人親中就係賣港

我記得毓民話過自己愛國

今時今日, 香港經歷過咁多畀中國破壞, 身為香港人仲要親中? 如果佢今時今日都仲係咁講的話, 我嘅答案一定係"係, 身為香港人親中就係賣港"

偽二分了

你對紅字選擇性失明之後屈我偽二分?
示例 編輯

例一
你不要整天只想著吃!
都不吃的話,我餓死怎麼辦?
說明:「整天吃」和「不吃」只是兩個極端,中間還有適度進食的可能。

例二
如果愛情是堅定的,無論怎樣衝擊也不會變;
如果愛情不堅定,沒有衝擊也會變。
說明:「堅定」與「不堅定」只是兩個極端,但中間還有不同的堅定程度,越堅定的愛情,越不容易受衝擊而改變。

例一
你不要整天搞港獨!
說明:「港獨」和「不港獨」只是兩個極端,中間還有普選的可能。

例二
說明:「港獨」與「不港獨」只是兩個極端,但中間還有不同的民主進程,越堅定的支持民主,越不容易受中共而改變。

假兩難(推理、論證)(False dilemma),又稱非黑即白(black-or-white)、偽(假)二分法、偽二擇(選)一法、偽兩面法、雙刀法等,是提出少數選項(一般是兩個,但有可能是三個或更多)要人從中擇一,但這些選擇並未涵蓋所有的可能性。非黑即白是一種非形式謬誤。

非黑即白是基於對排中律的誤用。排中律只適合衡量非此即彼的二元觀念(例如「對與錯」、「真與假」等等),用於其他範疇未必恰當。要破解此類謬誤,可證明除了論證中提出的選項外,還有其他可能。

------------------------------------------------------------

例一
你不要整天搞港獨!

例二

po埋過隔離啦

我記得毓民話過自己愛國

唔好put the word in their mouths
好多原居民(例如新界)都投左親中派

利申支持佔中支持真普選

我無"put the words in other's mouth"
有人自稱愛國(相信佢係指中國), 咁都唔叫得佢親中? 你high 大咗?
佢自己講嘅, 話佢親中, 基本上只係將佢自己講嘅嘢講多次咋. 無屈佢呀

咁如果到依家都話要建設民主中國 悼念六四 釋放劉曉波 想中國向好方面發展
即係舊一代泛民個啲人 成日話愛國不愛黨 又算唔算親中?
[quote]

支持林鄭津貼 = 五毛
反對林鄭津貼 = 非五毛
算唔算偽二分法?

我睇晒#19啦,入面冇回應到呢樣

#19我話:"首先, 我個人而言, 唔鐘意叫該等明顯親中人仕叫五毛.
如果確定佢係香港人的話, 我會選擇叫呢啲人"親中賣港賊""

我唔叫人做五毛, 你仲問我入唔入list?

多謝你答我
咁係上述既例子入面
你係咪會話個位人兄係「親中賣港賊」?

林鄭津貼單料我無留意, 答你唔到

咁我用第二個例子啦
我讚qr code好適合用係電子付款
就俾關愛座話我係支那寶打手,係五毛

咁關愛庭呢D算唔算偽二分法?

係. QR code 係一個技術嚟.
八達通都有用(唔知用咗未, 但八達通講過話會有)

當然QR code 做payment 呢個技術咁柒就第二回事啦.

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢
淘寶post論述首先係關sir提出在先
關sir論證淘寶post冇問題嘅理據係在於用淘寶不等於五毛
但容許淘寶post即係容許討論/宣傳/使用淘寶
咁達哥賣廣告嘅情況亦都包含在括免範圍
宜家出嚟幫達哥討回公道都好正常

我無搞錯到啲咩.
我#27 已經講咗, 用淘寶爭議之處可以喺邊, 而呢樣可以有爭議之處. 咁我覺得有人故意同偽二分. 而同時我亦覺得關愛座指控他人唔準確.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

請refer to #19

一係就係 一係就唔係
我見唔到你#19有答關愛座係咪用偽二分法wor

你呢個post 喺210, 我206答咗你

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

有人不斷問"用淘寶係咪五毛" , 呢點我指出我認為關愛座對他人指控唔準確, 我會選擇用"親中"去定義, 而親中到反中, 係一個光譜嚟. 問"係唔係" 的話, 就會變成偽二分.

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢

我無搞錯到啲咩.
我#27 已經講咗, 用淘寶爭議之處可以喺邊, 而呢樣可以有爭議之處. 咁我覺得有人故意同偽二分. 而同時我亦覺得關愛座指控他人唔準確.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

#242:我已多次指出, #19 我已經講咗我唔認為應該話人5毛. 我會用"親中賣港賊"(前提係當時人係香港人). 如果佢口中嘅5毛係指人親中的話, 咁就唔係偽二分.

你前設已經錯咗,仲話答咗人
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

用支那寶而畀人話你親中賣港的話, 唔好問人點解屌你.

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中
咁用LINE係咪叫親日?(or韓)

我#27 係咁講? 你擺明選擇性失明啦吓話

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
身為香港人反淘寶無可能係盲反」
你答
「你呢個講法, 我本人基本上係認同.」
即係你認同用淘寶係賣港?

#27 我唔止講咁少嘢, 唔好玩斷章取義
#27 我咁講.
你呢個講法, 我本人基本上係認同. 而有人會覺得, 香港有人窮, 上淘寶係因為無錢而無辦法. 呢個就係其中一個爭議之處.
而咩叫"爭議", 就係有人覺得唔洗屌, 但有人覺得需要屌. 有爭議的話, 就唔好問點解要屌人或問點解覺得唔好屌. 想屌嘅繼續屌, 想defend 嘅就繼續defend.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義
你最好拎返本字典睇下斷章取義係咩意思

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解
仲可以駁埋人地既意見有咩唔岩
而唔係講一句同冇講過一樣既野

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?
一係yes,一係no,一係唔知

一係yes,一係no,一係有爭議 . 唔一定係"唔知"

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

請問樓主是否同意以上論述?

樓主回應未

唔同意. 貼list 好長阻住人睇係事實
但list 內有post 對指控嘅相關理據
有理據又點叫標籤?
你覺得佢理據有問題的話, 咪捉住有問題嘅嘢去反駁囉.
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

我幾時話"淘寶都唔係親中賣港"? 我講咗好多次#27 我答咗你.
但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中

下,人地話
「無錯呀 淘寶消費到資金流出而令本地消費力下降 唔係賣港係咩
你答

#27 我咁講.

你呢句「我本人基本上係認同」係完整句字,呢D叫節錄而唔係斷章取義

仲有你後半段,有人要屌就屌,要defend就defend,即係點?咪即係講緊廢話
而家問既就係「各人既意見」,即係你就講返你既意見,同埋解釋點解

你係斷章取義, 因為我成個reply 下面有解釋到咩係灰色同有爭議.
而因為我有解釋到. 所以我除咗個人意見之外, 我係承認呢點有爭議. 而你本thread上2個reply, 係無視咗我指出有爭議呢點.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

而關愛座貼list嘅客觀效果就係引導cc台群眾將一件有爭議嘅事情(例:D Wade撐qr code是否五毛)不加思考地標籤為yes

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

沒有

nonono
樓豬又搞錯咗啲嘢

我無搞錯到啲咩.
有咩問題?

即係關愛座用偽二分法?

一係就係 一係就唔係

你答唔支持入list
冇答關愛座係咪偽二分
請答

#242 答咗

你覺得應該叫乜同佢係咪2分緊無衝突
佢叫人5毛係已發生鐵一般既事 你覺得應該叫賣港定港奸與討論無關...
咁用支付寶都冇問題啦
大家可以鬆一口氣了

邊個話"無問題"?
你自己老作?

至少唔係5毛啦

咩呀
淘寶都唔係親中賣港
支付寶點解係?

但係你不斷選擇性失明

淘寶叫親中

下,人地話
你答

#27 我咁講.

其實你講左咁耐
用淘寶等唔等於賣港?

樓主回應未

有理據又點叫標籤?

斷章取義用一句說話去斷定人哋係唔係五毛都唔算標籤?
又要貼傳媒報導張漫畫?

我記得毓民話過自己愛國

咁點解親中=賣港賊唔算偽二分?
08年就唔算親中賣港賊 但17年就算?
仰或08年既毓民係賣港賊?

親中到反中係一個光譜, 指出光譜內某個位嘅問題, 點解係偽二分?

首先, 中國對香港做嘅仆街嘢, 唔係一日做晒嘅, 係咁多年日積月累. 所以有人早醒有人遲醒唔出奇. 因為有人早有人遲, 選擇唔day back 睇有咩問題?
吓吓去睇返條友幾時講, 跟有睇返當時咩環境, 好花時間. 當然有人可以選擇睇晒料而選擇屌. 唔夠料咪唔講囉.但今時今日有幾多料, 同今日條友點講, 就好清楚.
所以08 年算唔算, 我就答唔到你, 因為未做同當年環境對比呢個功課.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞