[關愛坐入] 假兩難推理

936 回覆
53 Like 27 Dislike

我答你就即係畀你成功轉移視線
你已經多次玩選擇性失明, 而家又轉移視線
你用咁多詭辯法, 你想點?

偽二分法係你提出架wor
咁當然問番你
睇怕你都答唔到

我只係quote 出偽二分法定義同某件事件(用淘寶係唔係親中)係偽二分法.
偽二分法唔係我提出
而你去講其他嘢就係轉移視線.
你係咁用選擇性失明, 打稻草人同轉移視線. 我做乜要畀你轉移到視線?

咁我都係指出問人支唔支持民主都係偽二分法
證明你乜7偽二分論係on9
人地問緊你意見
你就話人偽二分

你指出? 你都無畀你嘅理據出嚟. 理據喺邊?

理據咪民主係光譜
問人支唔支持民主即係二分民主光譜
即偽二分

你都無講得出民主點解係光譜,

咁親中點解係光譜?

前面已經用咗淘寶做例子. 呢樣可以係喺親中同反中中間嘅
因為無明確支持, 但係用緊中國嘅嘢, 有人覺得叫親中有人覺得唔叫, 而且單係finance上同中國做買賣, 同完全政治上支持, 明顯程度上有分別.
而且仲有班叫愛國不愛黨. 就算同樣可以明顯定義為親中都好, 同愛國愛黨, 程度上一樣有分別

等你論述

橙字你又飛去邊? 我無講過相關嘅事, 問我做乜?

咁你開個post把撚?
全部屌淘寶親中既人都係指緊光譜上一點
屌緊達哥
你又up乜7偽2分法?

紫紅字同金字係兩回事嚟, 你又玩混為一談

係你話架wor
屌人淘寶親中冇問題丫嘛

係呀, 咁又點?

咁邊度偽二分法?你打槄草人?

我話"你" 問人"用淘寶係定唔係親中", 咁係偽二分法. 有咩問題?
我邊度打稻草人?

問別人意見認為淘寶係親中定唔親中 有乜問題?
全世界人親中既定義都唔同 點解唔應該問
問你是否支持民主
咁又叫唔叫偽二分法?

問別人意見認為淘寶係親中定唔親中 , 咁咪係偽二分法囉, 講咗好多次, 光譜問題, 你就將佢變成兩點, 唔係yes 就係no.
你已經不斷死loop 咗我已經答過你好多次嘅問題

即係中國人身份認同嗰啲問卷全部都係偽二分法,問嚟都冇謂

紅字你想偷換概念去邊? 人哋有得畀你揀"香港的中國人" "中國的香港人"

依兩個選項又冇中間立場

你覺得係偽二分法的話, 你咪搵個中間位出嚟睇吓有幾"中間"囉

香港英國人,英國香港人,中國英國人,英國中國人

你係咪唔識咩叫"中間"?

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

紅字你想偷換概念去邊? 人哋有得畀你揀"香港的中國人" "中國的香港人"

依兩個選項又冇中間立場

你覺得係偽二分法的話, 你咪搵個中間位出嚟睇吓有幾"中間"囉

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

咁我係咪除咗#464之外就無講到咩係光譜?

依兩個選項又冇中間立場

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

重讀一次#464
唔係"改啱名"
而係包唔包到.

人地問緊你意見
你就話人偽二分

理據咪民主係光譜
即偽二分

咁親中點解係光譜?

因為無明確支持, 但係用緊中國嘅嘢, 有人覺得叫親中有人覺得唔叫, 而且單係finance上同中國做買賣, 同完全政治上支持, 明顯程度上有分別.
而且仲有班叫愛國不愛黨. 就算同樣可以明顯定義為親中都好, 同愛國愛黨, 程度上一樣有分別

等你論述

新加坡選舉制度 有人覺得民主有人唔覺
美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。
咁我想問講完未?你已經唔係講緊原本嘅事

依兩個選項又冇中間立場

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

重讀一次#464
唔係"改啱名"
而係包唔包到.

雖然唔係直接有關,但#477我有解釋過咩係光譜。

人地問緊你意見
你就話人偽二分

理據咪民主係光譜
即偽二分

咁親中點解係光譜?

等你論述

美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。

係你要人搵例子嚟定義偽二分
人哋問返你你就話人偽二分又唔解釋
淨係話#幾咁完全唔貼題
係你自己轉移視線落偽二分度

依兩個選項又冇中間立場

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

重讀一次#464
唔係"改啱名"
而係包唔包到.

雖然唔係直接有關係,但#464已經解決咗你上邊提及嘅問題

理據咪民主係光譜
即偽二分

咁親中點解係光譜?

等你論述

美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。

淨係話#幾咁完全唔貼題

我邊度要人搵例子嚟定偽二分?
我就睇唔到點解話#唔貼題。理據?
呢個post一開始無論topic定頭兩個reply我都係講緊偽二分,我點轉移視線?你話係就係?

#464唔係"改啱名"
而係包唔包到.

重讀一次#464
唔係"改啱名"
而係包唔包到.

雖然唔係直接有關係,但#464已經解決咗你上邊提及嘅問題

無。因為你單指464係無視咗我其他地方,如477嘅論點

理據咪民主係光譜
即偽二分

咁親中點解係光譜?

等你論述

美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。

淨係話#幾咁完全唔貼題

呢個post一開始無論topic定頭兩個reply我都係講緊偽二分,我點轉移視線?你話係就係?

本身討論緊你所講嘅偽二分議題
人哋逐點問你你就話人偽二分
咁你開依個post係話緊咩偽二分
你轉移視線都有一手

咁親中點解係光譜?

等你論述

美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。

淨係話#幾咁完全唔貼題

本身討論緊你所講嘅偽二分議題
人哋逐點問你你就話人偽二分

你講緊邊個同邊度?
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
首先係你哋CC台屌達哥染紅在先
其後有人記得關sir講過淘寶post唔算五毛
(淘寶post即係=宣傳/討論/使用淘寶)
既然宣傳/討論/使用淘寶嘅淘寶post冇問題
即係你哋CC台跟車太貼屌錯人
一就係關sir講錯咗啫
宜家係叫佢出嚟confirm返達哥唔係奶共染紅有咩問題

如果你覺得叫關sir解釋係有問題
有理由相信你分化緊香港人
1.你分化緊相信關sir嘅五毛list讀者
2.你分化緊相信達哥清白嘅人
3.你縱容搞事分子抹黑達哥奶共分化香港人

我再quote返舊論點你睇
依個論點點樣偽二分你仲未答到我
你轉移視線都有一手

點解我開呢個post講咩係偽二分,係轉移視線?又係你話係就煲?理據
我有入其他post講同人哋topic無關嘅事?
喂喂樓豬搞錯咗啲嘢
首先係你哋CC台屌達哥染紅在先
其後有人記得關sir講過淘寶post唔算五毛
(淘寶post即係=宣傳/討論/使用淘寶)
既然宣傳/討論/使用淘寶嘅淘寶post冇問題
即係你哋CC台跟車太貼屌錯人
一就係關sir講錯咗啫
宜家係叫佢出嚟confirm返達哥唔係奶共染紅有咩問題

如果你覺得叫關sir解釋係有問題
有理由相信你分化緊香港人
1.你分化緊相信關sir嘅五毛list讀者
2.你分化緊相信達哥清白嘅人
3.你縱容搞事分子抹黑達哥奶共分化香港人

我再quote返舊論點你睇

呢點我已經答咗,你又想點?
你轉移視線都有一手

點解我開呢個post講咩係偽二分,係轉移視線?又係你話係就煲?理據

你話我出幾個post講淘寶係偽二分我有冇理解錯
問返你轉頭,淘寶個point就關sir講嘅,問返佢立場就偽二分?
你轉移視線都有一手

問返你轉頭,淘寶個point就關sir講嘅,問返佢立場就偽二分?

我幾時講你有出幾個post?
我都唔知你出面開過幾多個post

問佢立場,同以yes or no 方式去問,道兩回事嚟

理據咪民主係光譜
即偽二分

咁親中點解係光譜?

等你論述

美國選舉人票
有人覺得民主有人唔覺
世界上大把民主指數排名
證明民主有唔同程度

哦,咁問題咪偽二分囉。

等陣
支唔支持可以有程式之分
最少可以有“好支持,幾支持,唔多支持,反對”

而你問人yes or no點樣有中間?
你轉移視線都有一手

淘寶post冇問題係關sir講,唔通雙重標準呀,達哥賣淘寶廣告就唔得,淘寶post討論宣傳淘寶就冇問題
你轉移視線都有一手

就一個人嘅立場嚟睇
達哥係唔係染紅只係得一個情況
繼唔繼續狙擊達哥都只有一種情況

唔可能有半狙擊達哥依個情況出現

紅字我唔止講咁少嘢. 玩斷章取義?

係你話只要字眼用親中唔用5毛就得
又唔係啦?

我仲有講有指出人哋親中嘅理據就可以放入list. 呢點佢完全無講都唔叫斷章取義?

佢邊忽有理據?
貼人開左邊個post一幅圖
冇點解冇論證冇立論叫理據?

憑他人言論去斷定係唔係親中叫無理據?
前面講過, 你覺得佢咩理據有問題, 你咪反駁佢嘅理據囉.
仲有, 如果佢無理據的話, 你咪指出嚟囉.
咁我講"指出人哋親中嘅理據就可以放入list" 有咩問題呀?

冇點解冇論證冇立論叫理據?

post 圖係某人做過咩言論嘅證據嚟, 咁都唔叫理據咩先叫?

1.提出光譜上的一點/多點作為界線(e.g.使用淘寶,宣傳淘寶),在此點以右即為五毛/親中/奶共/whatever(為方便行文下以“五毛”稱之),以左即否
2.論證上述標準的self consistency,即若A是五毛,B比A更惡劣,則B也是五毛。反例:提出淘寶好處是五毛,拍廣告宣傳淘寶卻非五毛,這個標準顯然是荒謬的
3.論證上述標準是否合理,例如若以撐林鄭交通津貼作為五毛證據,則請在不使用滑坡論的情況下論證撐林鄭交通津貼即五毛
4.給出相關截圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞