成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
其實冇咩所謂
不過學古典先打好底再學流行曲係一個幾好嘅方向
流行曲有時淨係彈chord唔太練到基本功 (都睇你彈咩啦咁講)
因為你而家學緊嘅係classic 係學演奏技巧 所有野係為咗令你將來可以上台表演
但係其實大部分成年人所謂想學琴係想學流行歌 即係彈chord
佩服可以每日練咁耐,呢個量已經係讀緊音樂既人先需要既量
去到後面應該rip
你睇吓你想為乜而去學啦,我覺得你都好似唔知想點咁
前面真係唔太洗練scale住 超出咗新手嘅範圍
買邊個型號好?定自己試
其實我想講香港所謂鋼琴教育實在太專注睇譜演奏怱略哂所有即興、創作、聽譜演奏等等skill,香港好多所謂鋼琴教師只要冇份譜喺手就咩都彈唔到

台灣果邊鋼琴教育全面好多佢地最勁係聽到一首歌之後喺冇譜嘅情況下都可以彈到出黎因為台灣人佢地考級唔同香港考ABRSM,佢地考級就算學classics係要考埋「Hear Playing」同「Improvisation」
先學流行曲攞咗滿足感令你肯長期彈落去 然後喺過程入面發覺自己有咩技巧唔足夠再針對性用彈古典嘅方法去練習先係成年人學琴有效率嘅方法

小朋友可以花時間練晒所有基本功係因為佢地有時間 成年人有幾多個唔駛開工揾食?
岩岩學緊一年左右
而家進度好慢 冇咩突破咁
最近成日交唔足功課
冇初初咁有心機
彈啲歌又悶
好想搵返個熱情
咩老師黎 有冇得介紹下
之前都有開過幾個post講關於香港鋼琴教育弊處 & 與台灣鋼琴教育比較
https://lihkg.com/thread/3636753/page/1
https://lihkg.com/thread/3418464/page/1
Lm
我自己作為老師,認為教初學嘅課堂模式係應該似運動教練,俾非常清晰嘅指示同目標你,一觀察到你動作/思維唔對路就應該儘快帶返你去啱嘅方向。

追完post我覺problematic嘅位:
1. 佢俾你彈嘅嘢係遠超你本身程度,導致練琴時間過長,而成效慢;
2. 你呢個級數係唔應該要你有一半靠自己摸索(我教中高級學生,喺知道佢地已經有能力嘅情況下,先會留返多些少空間俾佢地根據以前學過嘅嘢,分析結構,plan手指、力度、分句、氣氛),而你呢一刻或者未必具備呢啲條件
建議換個老師
同樣都係0基礎
有打算學琴
包屌埋?
如果有特定歌想彈
建議直接學首歌
由基本學起有排
幫自己錄音。
唔淨只可以客觀聽自己嘅演奏,仲可以習慣係人面前演奏。鏡頭就好似觀眾咁。
有冇寫fingering比自己?
學咗兩年,但就咁聽到個音都係會認錯
想問吓其他巴打有冇咩方法練pitch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞