成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
其實都係睇老師
快嘅話3級學緊children pieces 嘅時候有機會俾下啲課外嘅歌
普通嘅話可能5級打後
正常書裡面係有寫指法嘅,而流行曲就冇,其實老師都可以搵啲有指法嘅譜,我自己上網搵都會搵有指法(因為我自己寫指法唔完美),但佢搵就通常冇但識寫指法同sightread好又好大關係,可能佢想我學寫指法?但佢又幫我諗哂
明白,咁我有排都唔需要😂

不過聽聞有啲老師唔俾寫指法😂,我老師就乜嘢都唔俾寫,叫我唔好畫花😂又唔識睇,又唔俾寫,又唔俾背,好痛苦
我知人人進度唔同但我想問下如果學咗3年半都未學到想彈嘅歌係正唔正常
利申想彈嘅係Goose house 光るなら
我覺得要同老師傾傾喎,有啲重點位要做啲筆記先有用架喎,手指位轉手指或者你成日用錯手指都要最好寫返啱。
所以有時用1,2,有時又用1,3😂,又係開頭問佢佢又唔講,練咗又話要改🤦🏻
寫指法係因為想你打好底,所以開頭仔細地講解係無錯,如果覺得太花就同佢傾下。

如果已經打左底其實唔駛點寫。 不過唔同老師唔同教法。 最緊要夾
無人知你技巧水平。 sight reading 水平同強弱項點,目前進度點分析到
咁又咁講,可能1,2又得1,3又得,睇下你彈得順唔順。可能佢見你1,2彈幾次都唔順所以叫你改1,3試試。
我諗應該係,不過我開頭係用1,3,跟住轉咗1,2,我諗住差唔多,但係用1,3,係明顯唔駛郁多次,所以而家要再習慣返
依度我會用5,24,13,24,35,1,2
多謝師兄指教🙏🏻感激
順便買埋六合彩號碼🙏🏻

又會咁啱6個字😂
跟 分薄你個頭獎
師兄你都記得買呀😂
即買😂
今期頭獎成億呀,要買呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞