香港音樂教授李偉安:香港人學樂器考8級/演奏級人數係全球最多,但係整體音樂修養卻是全亞洲最低

313 回覆
514 Like 14 Dislike
「六帽思考法」

帽事嘅
有幾多係為"鍾意"而學琴
咪又係滿足老豆老母虛榮心
間野執咗未
雖然篇文係2000年代, 但條友離哂地
唔係間間中學有開CE/AL/DSE音樂
理科人AL唔會有空閒讀音樂
仲有八級樂器要五級樂理同埋要考sight reading, 好難唔識睇譜架喎
有留意開台灣果邊音樂教育youtuber
基本上台灣人學音樂係唔會去考所謂ABRSM考級
佢地係會參加中小學校內音樂科班(由小學三年級~中學F6)
而且所有同音樂有關係咩都要學,演奏、執譜、作曲、音樂製作etc 全部要學
難怪台灣整個社會的音樂氣氛咁強烈

https://www.youtube.com/watch?v=uxnfjBey5ng
條片裏面有講台灣人基本上唔會去考呢d所謂皇家樂器考試

https://www.youtube.com/watch?v=2ueyqx4rDCM
台灣小學音樂班就教咁難嘅野
篇野睇咗十鳩幾年
環境完全冇變過
甚至我覺得比以前更嚴重
香港: 學琴> 8級 > 教琴

台灣人廢咪唔會去考ABRSM囉
唔好借啲意捧台灣人踩香港人啦
香港得炒股炒樓同教育生意
李偉安? 乜水呀?
乜嘢『音樂修養』? 最撚憎呢啲反骨仔
李偉安咁樣踩香港人 已經係『冇修養』
樂學堂︰唔係咩人都收,會面試,學音樂唔係for考試blah blah blah

家長門︰哦,阿仔你要俾心機考入樂學堂喇,面試加分嫁
而家轉晒做錄影考試啦 雖然都仲有實體考試,但佢地多數都係中意錄影,錄到靚一靚先交上去..
只要彈4首歌就得,其他scales, sight reading, aural 咩都唔使考
考左車牌都唔代表有車揸啦
今年開始演奏級都剩係考演奏歌30min
唔駛考埋viva voce、quick study、唔駛交programme note
而家兩款都有仲分咗唔同名
市場會識分㗎啦
Outdated 哂添
咁個考試仲有無公信力 連基本技巧都唔考
分開名都好d
依家好左少少
有一排係鋼琴已經唔計技能,因為當個細路一定識,要學多1樣冷門樂器先得
王杰喺啲訪問度講過
香港大部分歌手都係唔識睇譜, 啲歌唱公司大部分人都係唔識睇譜
所以佢喺香港識睇譜覺得自己好勁
過到台灣, 佢話返到公司個個都識睇譜, 連出資啲老闆都識睇譜
令佢好似突然間冇咗個特殊技能一樣

不過王杰都係慣性踩港撚
當年學琴嘅今日變左老豆老母
繼續逼佢哋嘅仔女學琴
一切照舊,無限loop
香港一向係咁扭曲架喇

迫個細路學音樂,但個細路大左話要用音樂搵食就要拉要鎖。

夠秤既扑野就報警,拍下拖都唔俾,但大學畢業就要開始問人幾時結婚同生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞