成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
我覺得好困難
唔識欣賞琴就好容易覺得嘈
所以我先話數碼琴可能比較好d
咪啦, 依家d 新樓薄到痴線, 你係聽講野lift 口都聽到 除非你練琴時間永遠係星期一至五 9am-3pm 人地返工返學
所以數碼琴都真係幾幫到手
師兄想請教吓,如果個琴回音太勁,點搞好,我已經喺淘寶買咗舊海綿塞咗入去,但係聽落都仲係好似好大回音
隔離左右易搞,牆上痴吸音板就 OK。樓下先難搞,要起個避震地台。
買 D 吸音海棉黐牆。
明白,試吓先,多謝師兄
師兄樓下會有聲?
三角琴會震到樓下,個琴架係平放係底板上邊,通過三隻腳傳落去。固體傳聲,係空氣嘅好多倍。
所以有 D 教琴要租商業大厦嚟教。
淘寶好平。
咁師兄,普通鋼琴應該唔會咁容易傳到聲落樓下掛,聽完你咁講我有啲驚,有時都練到好夜
普通鋼琴嘅聲,本身冇三角琴咁響。
普通鋼琴嘅琴架係垂直咁掛係塊板上邊,同底板接觸面積細 D,底板又係直立,傳得冇咁勁。三角琴琴架係打平放係底板上邊,勁好多。
普通鋼琴最左邊個踏板可以滅音。太夜可以用下。
我個朋友,除咗琴好響之外,學生又多,一個接一個,所以樓下投訴得勁。
咁揾唔少喎,真係可以搬去獨立屋😂
睇你想彈咩
不過見你話彈到古典就彈到流行就可能有少少誤會
因為古典同流行都差幾遠吓
兩樣要嘅嘢都唔同
你有冇幾款推薦?
如果古典有咩數碼琴好
我想個音手感同真琴一模一樣
但無奈香港地貴
家裏冇空間
https://www.parsonsmusic.com.hk/Product.aspx?id=3627
呢個我朋友介紹
大家點睇
呢部夠用好多年了
3個老師都唔備課,又叫我聽佢地彈一次,但1,2級歌都彈到甩甩卡卡,我都唔知聽左啲乜。我覺得跟佢地同自己練無分別。
有個老師不停話個某個位拍子唔啱,又無同我一齊數拍子或者彈俾我聲,首歌搞左2堂我先知自己只係睇錯左一個音符,而唔係數錯拍子
我覺得數碼琴同真琴差好遠,特別係數碼琴大力彈到底會有反彈力,而鋼琴沒有。
做大細聲用數碼琴仲難過鋼琴。
padel做法都差得遠。
Yamaha P105用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞