成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
嘩,唔駛學都可以上去,好好呀
我覺得先學古典再學流行曲會好啲,因為會好難提升技術同埋學壞手勢。因為流行曲响音色方面嘅需求太少,當你不需要理會音色嘅情況下去彈琴,咁對嘅技術嘅提升會好有限。
慢慢來啦唔急既,我純粹係覺得如果你對樂理有興趣既話,上網應該都搵得到
師兄都講得好啱,我自己就會堅持學古典,不過近期fb好多流行鋼琴既廣告,可能真係好多人學,速食文化,直接進入主題
同埋講真,冇乜幾多人會願意用10年八年嘅時間,到最後原來都係彈路小雨😂
如果你覺得彈cannon in d就要有技巧 會唔會走去彈k歌之王就變咗做摸啱音就得
由「愛愛愛那麼多」推到去高潮 再喺「米高峰都因我動容」收返晒啲情緒 我唔覺得呢啲位對音色冇需求囉

好多老師都拎宮崎駿嚟做教材 咁呢啲又算流行定古典?又要唔要理個音色?
有個學生拎份鐵達尼號嘅譜過嚟 話想彈俾男朋友聽
咁你會唔會見係流行歌 就連大細聲都唔教佢處理 跟譜彈完就算
如果會嘅 咁到底係老師問題定係流行歌問題
嘩,宮崎駿都好想彈㗎,其實好多嘢都想彈😂冇咩事我都係返去練手指先啦😅
全職教琴既路過

我覺得依家既時代已經唔同左
依幾年自從疫情 ABRSM新增左錄影考試之後
我都冇叫過學生練scale
如果依家叫學生練scale czerny bach
分分鐘d學生秒走都似
特別係大人

其實都冇硬死一定要練d乜野基礎野
練返適合自己程度既歌
彈得開心就可以了
因為每首歌其實都有好多唔同既技巧同fingering係入面

希望你學琴學得開心
唔好放棄
中途係痛苦
但學到上頂就會覺得好爽
加油
多謝老師鼓勵,點解啲學生唔鐘意練scale?乜佢哋唔覺得練完之後真係靈活啲嘅咩?同埋hanon,要練到彈得平均真係有啲難,但係當我做到又好有滿足感,另外想問一下,其實係咪有啲學生淨係練歌?其實一首歌入面真係有好多嘢學,要彈好一首歌真係唔容易
首先你要明白鋼琴嘅音色同唱歌嘅音色表達方式係唔同

唱歌你用口唱出黎,你情緒變,唱出黎自然唔多唔少人地都感受到

但手冇情緒可然,你要用隻手邊個位置發力先會得到咩音色,最簡單用手掌發力,手臂發力,同用全身發力彈出黎嘅音色都唔同,我相信好少教彈流行曲嘅老師會敎依方面既技術

而師兄所講用宮崎駿算古典定流行,我覺得要睇下各下用咩方式去表達,你就咁彈啱晒啲音咪算流行囉,但宮崎駿之前做指揮管弦樂團咁當然當古典聽

古典定流行,唔係果首歌係咩時間去作,係用咩方式去表達,Canon 都可以好流行,K歌之王都可以好Classic
有我
本身d scale都會藏左係d歌入面
所以你當scale好似苦茶咁
扔d糖東瓜入去
等件事易入口d咁解

佢地彈完唔會覺得有改善
大人細路都會覺得好悶
所以最佳辦法都係餵有scale既歌俾佢地彈先最come撈
果然係好有經驗嘅老師,等佢練咗都唔知自己練咗😂呢招高
不過其實真係要好細心留意先會睇到個分別
不過有時老師會話有啲地方好咗,自己完全唔識聽,但係老師咁多學生,其實應該未必會記得每一個人係點喎,不過佢咁講就咁聽,自己得閒再留意吓 😂
一定記得
我四十幾個學生
每一個人柒d咩叻d咩上堂咩進度都會記到
除非真係個個星期好忙/個日好眼瞓
唔係既話都冇乜問題
教得多就知咩歌有咩技巧
到時你想佢練乜就開個首俾佢彈就係
係依行生存就係咁
第一大忌就係嚇走學生
我就係攞喜歡嘅旋律,試下自己配上伴奏。久而久之,可以 jam 到 D 伴奏出來。當然要有一 D 和聲學嘅知識。improvise 右手就比較少。
古典嘅你可以参考 D 變奏曲,例如 Mozart 嘅《小星星變奏曲》,貝多芬《Diabelli 變奏曲》,蕭邦嘅《摇籃曲》。然後攞幾小節和弦進行做背景,試下右手加 D 音上去,可以由音階,双音,分解和弦 .....組成,例如:C - Am - F - G7 - C。跟住可以攞 D 短歌,試下好似《小星星變奏曲》加幾個變奏係後邊。例如: Old McDonald has a farm。
如果想爵士風格嘅 improvisation,就要用藍調音階做素材。呢方面嘅書就好多,例如 John Mahegan 嘅 The jazz pianist,Jazz Improvisation(3 册)就係比較經典嘅爵士教程。有 D 書有大量金句(ad-lib golden phrases),背咗,可以唔經大腦彈到一大串音符出嚟。
網上仲有好多,打 jazz piano 搵下就有。
一般人學即興演奏,都係先行爵士路線,因為教材最多。
慢慢做咪做到
個個都識行路,無人會覺得行路係成就感
但練習好耐,之後跑贏100米短跑,咪就係成就感
先買本書,試下睇唔睇得明,唔使咁急學。
youtube 睇下片先。
古典係内功,學到咁上下,再刀槍棍劍,就冇難度啦。可以 古典 - 流行 - 爵士咁學。
應該都唔怕啦,網上啲人講,啲學生排住隊揾老師,做都做唔切😂個個老師都有自己琴室🫣係fb見好多未畢業已經好多學生,呢個行業真係好勁
明白,多謝老師提點🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞