成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
”出眾” 係咪串緊佢?
啱啱出道時聽過佢live彈Turkish March
認真麻麻,叫做好過甄子丹彈蕭邦
你練嘅嘢已經太多啦。
咁啦,First lessons in Bach 你可以買一本擺度,呢本嘢所有琴行都有賣。手頭上比較得閒嘅時候,揀一首出嚟練下。所有入便嘅歌,網上都有示範,聽兩次,就入晒腦,有晒指法,唔使人指導。
呢套嘢,係 Bach 為咗教仔彈琴而作嘅,佢 D 仔,好多成為大音樂家。簡單得嚟,一 D 都唔幼稚,從初學,就開始培養良好嘅樂感。而且,一開始,左右手就各自獨立,係好好嘅訓練。
只有好似 Bach 呢 D 頂尖嘅作曲家,先可以寫出咁簡單,又咁好聽嘅樂曲。
Piano music for children 就有好多版本,我以前個本,開頭有 小星星個 D,中間有 愛麗絲,最尾有 藍色多瑙河。全部都係出名嘅旋律,練起上嚟,唔會覺得悶。依家唔知有冇改版。
手順都好重要,琴鍵同手指嘅配置再編排下
如果係手太細就無計
冇人話過唔講睇譜認音喎
sight read係sight read 認音係認音
我話知你睇五線譜 結他譜 定用 摩斯密碼做記號嚟認音
認音絕對係學音樂嘅先決條件

再講多次 sight reading係即時演奏未見過嘅樂曲嘅能力
有得練習 就已經唔係sight read
我以為成人鋼琴係指pan panio果種
其實每一拍,頭果個音左右手對到,就掂咗 8 成,其他嘅音,自然會迫埋啱果個位。
好似蕭邦嘅幻想即興曲,左右手係每拍 3 音對 4 音,每兩拍對啱頭果個音就得架啦,中間唔使理,自然會啱位。
咪就係講緊sight reading咪就係影響你第一下彈首歌果時個完整度

Read得好咪知要focus練乜,你都未read到咁點知要練乜
明白,多謝指教,我聽日去琴行睇吓先,真係有時間先練
冇話特別想彈classical
暫時自己彈都感覺到進步
彈哂啲初級教材,先再搵老師
我諗幾本都夠我玩好耐
作歌,不論係咪即興,都要學音樂理論。最基本嘅係和聲學同對位法。
和聲學,學和弦進行。最簡單嘅,就係比條旋律你,你左手配 D 和弦。
對位法,學組織旋律。最簡單嘅,就係比條旋律你,你左手配一條獨立嘅旋律線條。呢兩樣嘢,好似畫畫嘅色彩同線條。
至於寫單音嘅一條旋律,好多人哼下哼下,就作到出來,聽得多,唔學都冇所謂。流行音樂好多係咁,淨係作條旋律,然後交比人地編曲。
佢最初連唱歌都麻麻 佢參加歌唱比賽條片 你睇完直頭唔會信佢之後會變而家個周杰倫添
好開心 竟然討論得咁激烈
拍子成日都數唔好
想買部琴練返好d dynamic
多謝指教,我再嘗試吓先,多謝晒你
係呀,原來都有好多好好嘅師兄,師姐同埋老師係度,希望可以一路堅持同進步
「Improvisation」skill,其實古典都有。莫扎特以前經常要即興演奏。以前嘅協奏曲,中間嘅 Cadenza,就係比演奏家即興演奏。依家古典彈得好嘅,多多少少都會識 D。姐好似你熟讀唐詩 300 首,即興作 4 句都唔會好難。
希望鐘意鋼琴,音樂嘅朋友都一齊入嚟交流,一齊堅持同進步
可以考慮數碼鋼琴。
原來你要彈一次出嚟先知要練乜

收到首新piece
tricky位 節奏一睇份譜就知邊部分要練
dynamics 轉tempo 聽阿sir彈/youtube就知邊部分要留意

除咗abrsm 冇人會care你第一次彈到17%定70%
演奏 比賽 考試只會睇你做唔做到100%
首先, 「周杰倫」有好多方面

周杰倫古典都係由細學到大
早期果d 創作就更加無可能去到佢個水平
三音即興就有得學, 不過要熟哂所以key, 要長時間浸

如果只係彈chord + 前奏少少solo 既話先係新手學既
係呀 我都唔想練琴練到盲目哂
黎緊都有諗住揀首歌叫老師教
但又成日覺得自己個底未打好
你一睇就知要練乜咁犀利

唔彈一次點知入面有啲乜,會唔會有可能有啲野你以為自己做到但實際上都要練呀

求其開首sonata睇譜見到入面抽scale睇譜都覺得搞得掂啦,落手一彈出嚟冇polish過咪一樣要碌返去練

唔落手彈點知自己係唔係真係彈到,真係腦內練琴咩

想像同實際永遠有落差,你覺得再簡單嘅野有時都係要練
可以考慮 Yamaha P-225,P-145B 呢 D 便携式,平 D ,又可以周圍走,擺邊度都彈得。
我老師只係跟書教,之後叫我多練
係咪換得?想講學咗2星期手腕已經開始痛
多謝你分享呀
我諗我半個鐘左右已經分心
所以都真係好睇狀態
之前夜晚臨訓練 真係會愈練愈衰
我最大問題應該係做唔到日日練
然後又想追返前一日既時間
但隔日都已經差好遠
而家好似好耐冇進步過咁
不過我當初都係為興趣學
而家有少少感受唔到樂趣咁
但相信努力唔會白費
遲下就可以彈到自己鍾意既歌
一齊加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞