成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
順便借地方問問
學咗咁多年 打算買琴啦
想買數碼鋼琴 方便夜晚練唔會嘈親人
暫時睇中Yamaha Clavinova CLP-845/835
有冇ching可以俾啲意見呢
咁師兄平時完全冇練?每星期練30分鐘,師兄應該係天才中嘅天才,好羨慕你
師兄好勁,有根基真係唔同啲,唔使特登學都彈到
唔係呀我好肯定自己冇天份㗎
最初幾年就每星期練一個鐘
最近幾年懶咗 上堂前半個鐘先去琴老師到
大人有樣野好 就係練琴會比較集中
話練琴就真係練到琴
平時要返工 有時又ot 我都想練 但邊有時間
真係好多謝你嘅分享,休息真係好緊要,有試過練超過3個半鐘後,開始完全集中唔到,所以我而家直行都係三個鐘左右,同埋好同意你講嘅練習嘅累積,一齊加油,堅持
你嘅sight reading仲意緊係abrsm個考試section名稱

但我同上面啲ching係講緊嘅sight reading係「能力」,同埋音樂上嘅應用,試下聽人講野
在職學琴有一定程度之後,上堂就會變練琴
8級打後d歌又長又難,揀一首彈一次都可能要半個鐘,唯有集中練最卡個d地方
有啲後悔中學冇chur上8級琴加樂理,樂理底差好難理解d歌,變得好靠老師
我宜家淨係學緊一首歌咋
Czenry scale呢啲老師冇再叫我練
而我都冇咁多時間練
所以就咁學一首就算
通常學完一首難既 老師知我練得吃力
下首老師就揀首易少少既俾我
等我舒服啲 老師唔會chur我㗎
之後先再學首難啲既 慢慢咁學上去囉

試下搞啱定義先講嘢
sight reading就係即時演奏未見過嘅樂曲嘅能力
連樓主都識講練sight read就買本未彈過嘅琴書
你只係講緊揾音認音

巴打加油,之後彈到d出名又有一定難度嘅歌會覺得所有辛苦都抵返曬咁
細個學過琴,本身都鍾意但老師成日趕考級,去到最後已經冇哂興趣,淨係驚考試唔pass,唔知香港啲老師係咪都傾向咁
建議樓主上YouTube睇下啲關於classical music故事同作曲家嘅片,培養下興趣,其實作曲家們好多故事都好有趣好感人
一日練一小時琴真係難。練琴好用腦,運動一小時反為易 D ,唔使用腦。
我有時會臨瞓前,攤係牀度,咪埋眼,幻想隻手係琴鍵上便彈,有時單手,有時雙手。如果你好清晰咁想像得到,通常彈都冇問題。撘車都可以咁做。類似嘅嘢,好多體操運動員都會做。
可以先 youtube 睇下片,再行動。好多教琴嘅片,我識人係直情跟 youtube 學。
你鐘意啦
最好你每隻歌都冇上手呢個步驟,乜歌都彈過,拎起份譜就完美演繹

邊個開歌果時係「已見過」份譜
仲有有 D 商塲有公眾鋼琴,可以去彈下。
同埋sight reading係綜合能力嚟,唔譜彈譜認音,隻手又協調唔到,冇可能sight read好

唔講睇譜認音咁應該講乜
會唔會係你sight read好勁但唔識睇音認音,定你睇音認音好勁但sight read成勁廢
轉個老師啦 咁樣曬錢嘥時間又冇進步
我都驚唔pass,老師話佢冇學生係唔pass😂
自學咗半年
一時彈初級教材,一時彈流行曲
隨心彈好似效率低
但跟老師又變到交功課有壓力
暫時等自已浸耐啲,練睇譜能力,同彈吓各種嘢
反正有練總好過零
其實錯係好平常嘅事,最緊要係兜得到,唔會企咗係度。
師兄一齊加油,堅持✊
睇人睇練習量,但3-4年應該走唔甩
佢個arrangement 唔係一般難,要有足夠技術同協調「彈到」啲音已經要花時間去累積

但「彈到」同「彈得好聽」又係唔同層次
如果你追求嘅係聲音「好聽」嘅Level

咁複雜嘅樂曲加入面啲voicing同articulation,仲有個彈奏長度,要彈得「好聽」的話唔係齋㩒音的話,要學嘅時間可以係「無限」

音樂冇完美的,一年前嘅你同一年後嘅你彈返同一首歌都可以完全唔同

睇下你追求啲乜啦,呢條問題係冇固定答案的
連指法都無教?
建議你換老師
郁下啲手指點都係好嘅,睇下你追求啲乜野結果啦,我又唔會一刀切話唔跟老師學,自學一定收皮

學下睇譜彈下流行曲,彈到啲音出來,自己開心的話,的確個要求可以低啲

但如果係想彈classical,想彈得好聽,要再進一步對聲音嘅追求

有啲發力方法同埋個musical sense真係跟一跟老師「或者」會好啲

因為有啲樂句處理同埋手勢,唔跟老師學/有人指出你個問題,係難啲自己修正到自己的
應該講唔夠連音先啱,都研究咗好耐,點樣可以連音啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞