成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
學左半年就學Canon in D
仲要唔係簡化
個老師當你天才?
換老師囉冇必要比錢買難受
跟琴行?
就咁聽你老師教法好似令你好疑惑🤔

正常你初學應該要幫你諗埋個指法 我細個老師會寫數字喺個譜到 make sense 好多 每次彈每個音知用邊隻手指 (唔使每粒音嘅,但複雜嘅位或者要用手指轉嘅位寫出黎會方便好多) 等你唔使睇譜嘅彈嗰陣每次要process 用邊隻手彈

就算到去到演奏級佢都唔會由得我自己 “設計指法” (d曲目難好多手指位更加要計到好足) 會同我一齊plan難嘅位

初學咁都好貴,早幾年學都係800
Lm
古典流行兩樣野唔同嫁 流行曲識睇chord彈就ok 自由度大啲 冇話fix死彈邊粒音 只要跟chord音彈就得
所以如果想學pop可以學彈chord先 當然有少少彈琴基本功會易上手啲
但係你每一堂係上幾耐嫁?有時我覺得45分鐘都已經好夠好想做到每日練一個鐘,但係最盡都係兩日先練到一次,每次大概2-3小時到
我都係剛剛學2個月,想問平平地買個電子琴係屋企練有冇推介
係囉,我都覺得好似chur左啲我都aim未來三年考到六級or above,不過你都少辛苦喎
最緊要係你開心,其他都唔太重要㗎啦
同意
哥仔咩係吊臂啊?
我五張嘢先學,威你少少
一日練4個鐘,以前
但算唔算嚴師出高徒?
每個人隻手都唔一樣,有大有細,每隻手指既力量都唔一樣,所以指法唔係統一既。一套好既指法會令你減少轉手腕既次數,而你又可以(係未練既情況底下)比較輕鬆地㩒到啱既音。有時你覺得一種指法好,但其實會有更加efficient既彈法。

學有其他ching話齋,有D指法去到好高級都係會同老師一齊砌既。你其實唔係學左琴好耐,可能對好多點樣轉既位都唔熟,又可能未完全掌握你自己手既能力,你老師如果expect你自己寫晒簡直係不切實際我細個果陣D fingering全部都係老師寫既

一日練2-3個鐘琴其實真係好勁,依個應該係我細個一個月既練琴量但我唔係好sure樓主係咪可以咁持續落去,始終依個對任何成年人黎講都係好大既commitment。

你都講過其實你每個禮拜既野其實去到覆琴果陣都未練好(練好定義係能夠順暢、冇錯音地以同一速度彈完d野,可以好慢),其實咁樣覆琴都唔係最有效,因為覆琴理論上係老師指出你可以improve既地方+問你唔明既野。你唔熟既話其實頂多上堂可以一路搵音地彈一次,然後老師就叫你繼續練,因為你未熟你音都未大概㩒熟好難教你articulation、音量、pedal果d野。

其實好多初階既音樂都1-2頁起,考級果d都係,彈短歌會多d成就感,而且好多d低級歌係會針對性地練某一d技巧,所以樓主依個階段開始彈原版canon in d我覺得未必係一定係最好。樓主介唔介意講下依家彈緊其他邊d歌/書?
細個有考到7級
而家過咗10幾年見到啲電子琴已經有真琴鍵款又省位有啲心思思想買嚟自學
以前細個學琴根本冇心學
公廁歌
新手0方向想學琴
啲人成日都問想學流行曲先定古典
太多野啦 師兄練緊幾級嘅野?
新手上路練準確度之外仲要養成跟拍子嘅習慣 彈慢啲唔緊要 但唔好俾自己習慣咗尻彈彈啱音就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞