成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
師兄我都真係有咁諗,會唔會有啲呃飯食😂
咁我就唔係好知啦,老師係叫我繼續練,但係佢又冇逼得我好緊嘅,好多時上堂唔夠時間,都可以側側膊唔彈😂
你鐘意啦
我講緊sight reading能力對於你上手首歌,同埋每個分句嘅效率,你同我講sight reading for 攞分
Channel都唔一樣

Sight reading 係閱譜練習嚟,你睇一次彈到首歌個型,再仔細執果時咪易啲as a whole咁去做

你要講話一個星期一個月嘅練習,我敢講 sight reading 好嘅人練到嘅野一定遠過要逐個逐個bar去爬嘅人

你鍾意逐個bar爬,我都阻止唔到你
我自己都係覺得逐個bar爬係舒服啲,但你都係要承認呢個唔係最有效率嘅開歌方法

好多時,由其長啲嘅樂句,你冇一句整體咁聽係執唔到入面啲detail

Sight reading 好,睇譜快,又協調好,彈啱音,你咪可以成句咁彈出嚟,再去咀嚼、聽錄音諗入面嘅detail

逐個bar彈嘅,人地已經執緊detail果時,仲喺度逐個bar搵音睇音,上手速度係真係慢啲
我連佢個名係咩,我都唔知,我淨係叫佢老師😂
未考過,可能真係好似你所講,首歌其實唔係咁難,只係我渣姐
師兄你好勁,通常啲人都係話1年1級,如果chur啲,可能師兄已經8級
剩係睇咗第一版
成人初學咁多功課打咗個突
巴打你不如錄條片畀大家睇下你彈琴手勢先
姿勢錯你點練都冇用
我都覺得每日練琴嘅時間唔夠,好多嘢都練唔好,跟住好快又要上堂,每個星期重複重複又重複
冇呀,零基礎
我嗰陣初級,800蚊一個禮拜一堂,細琴行,睇價8級都係千零二千
請問係自學定跟老師學呀?
學古典,學學吓覺得其實古典音樂都好好聽
唔好用年去計
成人學琴前期係真係可以跑得快啲的,問題係你識唔識點練先啱,同埋有冇每日練習

講真大人同小朋友嘅最大分別只係空餘時間🌞

小朋友手未發育冇力 vs 大人隻手有力
小朋友理解唔到 vs 大人理解到
小朋友學睇譜慢 vs 大人學睇譜快

其實前期大人呢啲智力壓制已經可以幫你上得快啲
所以sr到,都係我未來嘅目標之一,起碼睇到份譜,彈咗個型出嚟
Exactly ching
係呀,真係練得唔夠,都想揾辦法解決
我都唔知,佢冇講,我又冇問
想學就去學啦,時間係唔等人
係呀,我都認為要反射得夠快先得,所以呢樣都係練緊
個速度係老師定,開頭有試過自己教慢啲嚟練,但原來老師俾個速度已經係佢心目中慢咗嘅速度😂
其實係
所以點解台灣成個社會個音樂水平都遠高於香港
因為台灣學琴最重點係「聽覺訓練」
唔係abrsm果堆aural答問題咁on9,而係訓練你能夠聽到一首從未聽過嘅歌之後,唔洗睇譜都可以彈到完整首歌出黎
佢地果邊d考級係要考呢樣skill
https://www.yamahamusic.tw/tmf/index.php?kanpos=article&do=item&id=1&menu=37
我哋真係講緊唔同嘢
我講嘅sight read 係abrsm嗰種比十分鐘你read首歌彈返出嚟
melody/dynamic/tempo…做得越多 sight read就越叻

唔係練琴策略
唔係sight read差=逐粒音練

btw其實要睇音揾音即係連face喺邊都唔知啦
唔考級,為興趣學/玩,唔係咁多功課啊
我記得我小學果陣就算為考級,都係無咁多

開心就好啦,又唔係去表演同比賽,慢慢黎啦
技巧同睇譜背譜依啲嘢,練下練下,浸下浸下就有

有啲歌十幾廿年前彈過,依家一坐落摸兩摸都好快上手,定啲黎,我咁廢都得,你都一樣得嫁

最緊要唔好失去熱情同興趣
好多謝你教導,我會返去嘗試吓咁練,多謝晒

之前初初練hanon嘅時候,真係三個鐘不停咁練,但都係練得唔好,之後發覺,其實係需要時間,唔係話你不停練就得,仲令到其他嘢都冇時間練
師兄有冇睇我是江老師?我睇佢先知有A叔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞