成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
如果平時彈歌仔嘅書,係會有少少指法係度,只係呢首Canon in D冇,要自己諗啫
咁即係你視譜能力不足,唔係sight reading on9
真正學得好嘅人,sight read係絕對可以跟到佢嘅要求,你做唔到即係你唔係真係有嗰個級數嘅水平,只係夾硬谷到你彈到啲考試歌
都係45分鐘,所以大部份時間都係用嚟覆琴
好似個個都推介fp30,但係我真心唔建議買數碼琴
依家係好羨慕,人哋可以全職練琴,但係冇咁嘅能力做到,始終都要為生活
sight reading先係最多餘 除咗考abrsm之外 根本冇人會理你read幾快
留名
學左一年半左右
咩scale, arpeggio, 全部無理過,淨係搵譜彈
不過未決定會唔會考級,所以諗住到時需要再補返
多謝你咁詳細嘅回覆,所以我都有啲明白老師未必可以好清楚咁樣表達到點做,因為個個人嘅情況都唔同

希望可以堅持到落去,暫時都ok架,每日好想返去練琴

其實有時老師冇俾速度,我自己定,通常返去覆琴老師都話太慢要加快🤦🏻

歌書名唔講,費事自爆😂比老師見到唔知點算
香港地玩鋼琴除非家財萬貫
否則出去租三角琴室係唯一出路
真,例如好多毒撚都係想玩K-on/波池/GBC先學結他
咁不如主攻一首歌,叫個阿sir直接簡化首嘢(例如淨彈power chord,mute/bend嗰啲hold住先),再由淺入深,到master咗首歌真係有興趣先再打基本功。

咁個學生份熱誠先last到,至少真係玩緊自己想玩嘅嘢。。
睇你想學成點,simplypiano唔會教你touching唔會教你interpretation.
當年真係為考而考
攞到合格紙上到岸就理鳩佢
識彈嘅人唔代表識教 CLS
跟我學啦
同埋你初學 無理由咁多野練習?
你係學古典音樂定for流行歌曲?
我都唔知,我估係初級
所以依家好多所謂八級甚至演奏級,你拎首五六級嘅畀佢read都坐撚咗喺度

上面仲有條友話sight read多餘,睇嚟佢read一首歌要幾粒鐘,唔知道其他人其實隨便拎起份譜可以即刻彈到完整成首

真正健康嘅學琴進度係你喺嗰個程度時,你可以隨便拎首同嗰個程度相約嘅歌,然後sight read到8成(合手),之後慢慢執articulation phrasing嗰啲

依家啲人以為夾硬彈到嗰個級數求其四首就完咗,自欺欺人,最恐怖係坊間都有好多所謂老師係咁樣學返嚟,就越教越錯
覆琴差?即係冇練琴囉傻仔
支持
我都係咁諗,冇理由彈得到古典,彈唔到流行,好怕學嘢學得一半
加我吖,麻煩晒
就好似大陸人學琴狀況咁
因為大陸人學琴絕大多數考佢地自己嘅北央音考級 (只係考scale同3首歌),唔考ABRSM,所以我接觸果班大陸人佢地背譜好撚勁,但係一叫佢地sight read 2-3級歌就定哂喺度
上星期有人放2017年靜音鋼琴,$7000抵到爛
我做唔到啦 身邊有朋友教我每日一小時以上
想知大家係咪都係咁?
有時好忙 好難每日練足一粒鐘
而家呢個廢柴咩quali先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞