成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
呢首起鋼琴到咁難嫁
之前攞過相似嘅譜嚟執成結他版
而且sight read啲譜都係起碼低兩級
正常應該handle到八成
留名
中學考到七級放棄左
十幾年冇彈
原來呢首canon in d成5-6級,唔怪得之,完全唔知自己係度做緊乜😅

但係師兄,你用呢份譜執成結他版會易咗嘅咩?
睇吓你想要咩效果姐
有難有易 聽落豐富啲咪難啲攞
我攞佢嗰melody 同chord 姐
哦,明白

仲想問吓師兄,係fb見到有古典結他,個啲係彈啲咩㗎,好似冇乜聽人講過🙏🏻
彈咩都得
但主要會用嚟彈古典囉
要講解佢同其他結他分別都有排講
睇吓你想知啲咩
冇呀,純粹八卦吓😂,冇乜特別
專心練琴喇
我叫你老師打你屎窟
聽日上堂啦,咩都未練好😂睇怕都死硬
其實有時未練好去上堂都有幫助
老師會同你一齊練 同你講要點練/用咩方法練
會比你自己練有效率好多
所以唔使怕未練好去上堂 上堂一定有得著嘅
明白,多謝師兄指教🙏🏻感激
數碼鋼琴都 OK 嘅。
電子琴嘅問題係做唔到大細聲,初學勉強可以。
全面呢兩個字,可圈可點。
以前嘅音樂家好多係全能,演奏,作曲,指揮,教學.......。依家分工精細咗,教學嘅唔識演奏,演奏嘅唔識作曲.......。幾乎所有嘅學術領域都有呢個現象。專家多,通才少。
簡單嚟講,姐睇五線譜彈吉他個 D。其餘嘅係睇字母嘅 chord 譜,或者六線嘅吉他 tab 彈吉他。
要master一樣嘢就有難度姐
但係做到每個範疇都略知一二 學生有疑問識得refer佢去某個專攻 呢啲我覺得就唔關專唔專才事
大學101唔suppose係專才先可以入去聽
點會係兩門生意 根本直頭係同一塊Oreo餅嚟 不過係睇你鍾意奶咗舊白色嘢 定係咬咗塊黑色先

個學生入嚟學彈chord 彈到咁上下佢會知道自己冇人地嗰啲咁好聽 呢個時候你就可以sell佢上古典班學演奏技巧

即係條女入嚟做facial 即係想變靚啲啦 咁等佢做完個package皮膚好咗 緊係幫佢再升級 sell埋佢修眉修甲脫毛豐胸瘦身美白啦
D 人專攻一瓣,諗住可以好似專科醫生咁,搵多 D 錢。
師兄有料👍🏻
想學
有冇巴絲私人有教開
我之前初學係每日練半個鍾就夠
都冇你咁多功課
不過可能因為個時我細個啦
師兄,呢度有好多好好嘅老師,一齊加油💪🏻
hi Ching
我都係學咗兩年左右,暫時未考過級
30初學結他撚, 得閒要練下耳仔
師兄你好,一齊加油,努力💪🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞