成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
我諗法係,我想由最根本學起,當我彈到古典啲樂曲嘅話,應該都彈到流行曲
我都係咁諗,會慢慢一步一步嚟
老師俾,我問佢點彈,佢就話我識彈,剩係寫低左手個指法,就叫我返去練,但係呢首歌我都真係好鍾意,雖然暫時練得半首,但係可以經過自己對手彈出嚟嗰個滿足感,真係好大
最搞笑係,老師話我彈得好悶,好似一條線咁,冇高低
我教琴 不過教大提琴 都識鋼琴
原來呢度仲咁多人岩岩學 學左年半留名 彈緊三四級既歌仔
網上啲人話揾老師,最好揾鋼琴系畢業,究竟係咪真?
留名,有心有力,學左年半,準備考二級
啲人又話,唔好搵琴行,最好搵私人,其實應該都係咁教啫,唔通喺琴行佢會教一半?
其實冇分別 鋼琴個pool太大 樂器入面最多老師就係鋼琴老師 最龍蛇混雜就係鋼琴 就算畢業都可以唔識教 都見識過
你咪代入下人地角度 人地比琴行分薄左一半人工 會唔會認真做
其實識抬手同手指唔好用死力按下去就得 活動下成條手臂
我都覺 初學難到傻
其實睇到網上面好多練手嘅練習都好想練,但係又冇咁多時間
成人學樂器最大問題, 未學行先學走
花時間練好啲sigh reading好過
其實唔係我要練,係老師要我練,但係明知自己唔會搞得掂,所以都唔知點算
有次我問老師,點解可以彈到咁大聲,其實係點發力,不過佢冇答我,我都係上yt睇返嚟再試,又真係得喎
你個老師咩都解析唔到 哈哈哈
好似大陸第一堂好中意叫學生吊臂 其實都有d用
其實我到而家都未係好放鬆到,係右手會好少少,左手都依然係好緊
同佢講未搞得掂
學得慢咪學得慢, 唔使同人比較, 搞清楚自己目標係咩
佢唔濕鳩你咪停一排自己練, 或者搵過個
其實我都有啲覺,覺得自己有少少半自學咁,佢冇答個啲,我就自己上網睇嚟學
都有同佢講過,不過講完就黑面啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞