成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
Bach真係好正好同意大人係要維持興趣 有心機學落去最緊要
樓主搵過個夾到進度既老師喇
我無乜chur追進度 而家學左3年 5級左右
睇你性格啦。好有紀律嘅,可以學古典。玩玩下嘅,就學流記開始。最後都係殊途同歸。
最平係 yamaha P145B , 3XXX 唔包架。可以放牀度彈。
你要彈 D 自己鍾意聽嘅歌,唔係考試個 D 。
最慘係有首canon in d要練,前面個啲我已經死記入腦,去到呢度點都練唔到,拖咗好耐,老師剩係話唔好記要睇譜,其實我都明白唔應該記,但係暫時真係未做到
初學嘅話canon算係半個大佬
但又真係冇乜咩技巧, 左右手是但舞掂一邊, 然後就夾埋
同埋對拍子一開始通常都係set到好慢, 然後逐啲再加快
靠嘅只係係練習練習同埋練習
可摸耳講吓你一考就考幾級, 咁多功課好似咁好chur咁

利申已經十年以上冇學, 當年考試係scale, 3首歌, sight read, 同埋口試個官會彈一段再問你問題
唔知而家係咪仲係一樣咁考, 你加油

而家ABRSM新syllabus cut哂scale sight read,只需要彈4首歌
就算演奏級都只需要彈30分鐘歌,咩vive voce、quick study都全部cut哂

仲簡單過大陸央音考級
搵首易啲嘅canon啦初學就要隻左手彈咁多broken chord, 你搵啲譜左手彈D-A-D-A, A-E-A-E…會舒服好多
無cut唒,你可以自己揀舊制模式考定新制錄video
明白!本身諗住買p225,ching知唔知兩者有咩分別?
吓原來已經cut哂scale
sight read係最on9, 得好少時間prepare
正常一定錯到九彩, 明玩鳩考生
本身彈咗幾耐, 如果好似樓主學1年點樣”貪快”先會彈la campanella
支持樓豬
個 sound module 唔同,姐 D 聲靚 D,比較似真琴。 145B 聲麻麻,但勝在夠平。差幾百蚊姐。
有時功課都未練得足
冇咩時間再練多首歌
想知大家練琴時間平均幾耐?
每天一小時以上?
感覺自己進度好慢 仲未開始練考試歌
主要係練手指為主
我見好似週圍都係咁上下價錢
你講到好似去 gym 操鐵咁,姐你自己心中都有個 KPI。唔係壞事嚟嘅,但唔係個個咁有紀律。
多謝你分享啲方法俾我,感激🥹,我而家都會盡量望住份譜,唔望個琴鍵,雖然成日都會彈錯音,希望慢慢可以彈到
呢個都係我嘅目標,加油
其實真係好多人free個琴出嚟,所以真係唔需要買,新琴跌價跌得好緊要,二手又唔值錢,我講緊係yamaha u1,叫做好少少
樓主本身有冇學過音樂
其實我間唔中都會問吓老師,有冇邊啲談得唔好?有冇邊啲需要重點練習?通常老師就話暫時OK 㗎啦,所以我自己都唔知係得定唔得😂
老師話我嗰啲叫打字
呢首歌雖然係難,但係喺學緊嘅途中,對我而家學緊嘅其他嘢我覺得好有幫助,所以我諗會唔會老師係想,藉住呢首歌令我學到其他嘢
係呀
我三歲開始學
不過十一二歲嗰陣隻手仲係好細
瞞住老師偷練La Campanella
我記得淨息練第一個part
隻手開的太大,又用力過度
Jump嘅時候力道落晒尾指
我一開始冇為意
但係我過咗咁多年
一彈啲跨度大嘅練習曲隻尾指仲痛緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞