成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
原來係咁 我成日覺得唔應該聽
覺得聽左就好似會依賴
但一開始都會聽真係練得快好多
拆開一定會好好多
最緊要要養到個習慣
養成就掂
成人開始學 差唔多十年,個期彈咩歌就熟個首,叫我彈返以前(幾個月前)既歌好似要重新學過摸過咁,太依賴muscle memory
所以輕鬆彈算
師兄好勁,可以堅持到10年,一齊加油
我都係大個咗先黎自學鋼琴,買咗部Roland FP30x,跟app Simply Piano學(買咗一年membership,但其實半年已經學晒入面啲內容,之後係自己另外搵譜彈),有個教開琴嘅frd大概一個月搵佢請教一次執下。
跟nicechord+好和弦嘅YouTube channel,同埋用《Theory》同《Tenuto》兩個app學樂理,再加埋唔識嘅時候搵google/YouTube嘗試深化理解。
每晚練1-2個鐘,weekend得閒可能就2-8個鐘睇心情,忙嘅時候起碼都會彈15分鐘保持手感,暫時除咗出去旅行之外冇斷過。

本身年紀唔細,已經唔會追求啲咩上台表演或者考級,純粹係為興趣for fun,所以只練自己有興趣嘅歌。依家由買琴返黎開始大概一年半,叫做大部分自己想彈嘅歌(主要係各種game嘅bgm),經過慢慢練習都可以彈到似模似樣(當然sight reading仍需練習,處理輕重同節奏之類嘅技巧都唔算完美),最近就沈迷喺本FF X Piano Collection度,最撚手係to Zanarkland。

我學到依家最大嘅得著就係,無論學乜都好,記得保持充足休息,唔好死練,人嘅肌肉記憶係喺休息中成長,前一晚點練都彈錯嘅嘢,訓一覺第二日就突然間好順暢。
所以亦都唔好覺得忙就諗住weekend一次過練多啲,一星期七日每日最低限度彈15分鐘等訓覺幫你整合,效果係好過大你weekend一次過練8個鐘(純粹個人經驗)。

另外就係彈錯/彈得自己都覺得唔靚嘅時候,主動思考點解會咁,係純粹熟練度唔夠,定指法需要修改下,定係節奏錯咗,定係某個技巧需要另外做專門練習,主動思考幾分鐘然後做啱,效果好過乜都唔諗就咁死練兩個鐘。

當然我都算係新手,有乜講得唔啱各位手下留情,互相學習。
多謝師兄分享心得,一齊加油努力
靚唔靚女先
呀sir嚟,師兄諗多咗🙏🏻
咁更加要換走佢
800蚊係4堂,一個禮拜一堂
可以先搵首熟 D 嘅歌試下,同埋先試下單手,單手易 D。 著名鋼琴家 Walter Gieseking 經常係旅途中咁練。體操運動員係等候時間都會將成組動作,係腦海中不停播放,當練習。
大家有冇學 chord progression? 係點開始?同埋點樣應用
咁唔係出貓。學習本來就係先模仿。唔係上網聽,老師都會彈你聽啦。
我覺得拍子機係係你熟習咗首歌之後先用。
老實講,如果手都顧唔掂,多樣嘢,更加手忙腳亂。
但講返轉頭,拍子機係好有用。
1. 彈伴奏嘅人,練好自己個 part,可以同拍子機夾下。如果拍子機都夾唔到,真人更加夾唔到。
2. 當你練好一首歌,可以用拍子機嚟做測試。夾唔到嘅地方,姐個度仲未係好熟。全部夾到,姐你水平已經超越個首歌。
所以,要有針對性咁用。攞練熟咗嘅歌嚟夾拍子機,係一個好好嘅訓練。但練緊一首新歌,我决對唔會用,因為佢係度吵住,好難專心。
可以搵本 和聲學(harmony) 嘅書嚟睇下。網上可能都有。呢個係學作曲必修嘅课程。
最初係練習為旋律配伴奏嘅和聲。同埋 chord progression 有内在嘅邏輯,好似英文嘅文法咁。或者好似畫畫嘅色彩學咁。
用途就係可以自己編 D 鋼琴曲,唔使下下問人有冇譜。
學作曲必修嘅课程,仲有 對位法(counterpoint),係學組織獨立嘅旋律,例如: 比一條旋律你,左手配另一個獨立嘅旋律上去。由於流行音樂好少係 複調音樂(polyphonic music)風格,所以比較少人會理。學咗你彈流記,左手就唔再淨係分解和弦,或者打拍子,而係不斷流動嘅線條。
lm
又好似係 好多時聽完先彈到
唔係好似冇靈魂咁
搞錯哂 等我仲專登唔聽
即係自己練熟哂首歌再開?
開住真係好吵
但我熟既歌又會跟住自己既拍子
然後開住都唔識跟
好容易快左慢左
拍子機個作用就係為咗戒甩呢樣嘢
好多人都係彈得熟就愈彈愈快
咁你自己彈 我可以當你rubato 但同人夾嘅話就絕對唔得
所以你可以當係同個拍子機夾緊歌 你當首歌本身就有拍子機個噠噠聲
好似夾band 好多歌都係鼓入先 我地就跟鼓佬個beat嚟彈 佢就係人肉拍子機
開拍子機 你就即係同個單棍單鼓嘅鼓佬夾歌
質>量
lm
簡單講就係識因材施教
了解學生為咩學琴 強項弱項喺咩 有咩barriers
同埋表達力強 令學生明佢講咩都好重要

好怕啲老師係咁迫人考級
我會覺得佢只係想考級後收多啲學費
完全唔理學生跟唔跟得上 學得開唔開心
同問x2,真係好想知
師兄學緊琴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞