成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
我個仔學緊我純粹係側邊睇學埋完全唔知有咩要練淨係機械式咁彈啲細路歌
屋企有琴定係book琴房? 幾多錢左右
恭喜你成為最強,我都想變強,加油
租咗個琴返屋企,琴房好唔方便
可能小朋友同成人學啲嘢唔同,其實真係好機械式,不斷重複重複又重複
自學點開始好
雖然好似好悶,但係當發覺自己手指靈活左少少,睇譜快咗少少,都真係幾開心
不過成人同小朋友學既方法又唔一樣,淨係記得細個鳩揈揈又一個星期,真係當去玩咁
學之前要唔要學左睇譜或者少少樂理先
加油
唔建議自學,太多問題需要解決,我認為會仲快放棄
其實主要都係要睇譜睇快啲,睇得多同寫得多就得
老實講又冇話一日一定要練幾奈,練到當交功課咁就無謂啦
我冇,白紙一張就去學,其實啲教材都係好循序漸進,我認為唔需要
細個學到8級路過
部琴擺左係屋企,我諗10年彈得5次
成日比老婆屌,話阻住晒
但部琴係我自己儲錢買,唔捨得掉
點解咁大個人先開始學
好睇天份,揀一首中意嘅歌彈,但手型大機會錯,習慣左好難改,如果只係想彈下流行曲自娛自樂手型我覺得無所謂
睇pan piano
彈2野用實力封住老婆把口
我記得細個果陣係一個星期最多5首歌仔,唔會練scale
去到你真係夠料考試,miss就先會真真正正教你scale
但其實d歌仔都已經有慢慢同你練scale
我覺得scale,arpeggios 呢d,其實都係為考試而用
當然,練左唔會無好處,手指係會靈活d
我溝我老婆都係彈琴溝到佢,果陣彈埋d咩好好戀愛
開頭去學嘅時候,冇諗過學琴會係咁,由最初打算彈到自己鍾意嘅歌,到而家,已經完全唔記得咗呢樣嘢,唔會去搵啲自己鍾意嘅歌練,當你要坐喺個琴前面2個鐘去揾音,就覺得好嘥時間
真係好老土果句,好想彈到一啲自己鍾意嘅歌,但係大前提係,你必須要有嗰個技巧
咁你要努力啲先得
你想彈咩歌?
如果你係想彈流行曲,應該係有d班係專教彈流行曲,佢會skip左好多基礎而直接跳到你識彈流行曲
練琴記得由基本功練起
我當年貪快彈etudes(La Campanella,op10 no1 etc)
搞到隻手傷咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞