成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
師兄講得好好,想請教一下,由零到sight read好,需要點做?過程係應該點練,可唔可以指教吓🙏🏻
會計先要睇加減乘除 計數隨時加號都唔駛用

講返彈琴 五線譜真係唔駛識睇
我教人就教到拎份結他簡譜都夠彈返首歌出嚟
不過愈講愈覺得你戇鳩 想笑吓你就算 講多都晒口水
老師都係咁教
但仲未養到呢個習慣
同埋一長時間練就好易分心
我都係咁 所以有少少氣餒
咁你嘅sight read又係乜呢?
有人話係認音嘅能力
有人話係分析一個piece嘅能力
我就話係abrsm要人即刻演奏未見過嘅piece嘅能力
你又點睇
師兄唔好氣餒呀,頂住,堅持到最後就會成功
借機問下同路師兄 我細過學過幾年 而家想彈返琴 但屋企無琴 想知其實需唔需要去買個新 頭先見到有人話好多平台放琴 想問下係咩平台同其實o唔ok 成日覺得好似勞師動眾搬返嚟又殘又舊又未必用到咁有無人試過
咁要暫停 揾第啲嘢彈吓練吓
甚至乎直接停咗唔彈練習曲 揾份你有興趣嘅譜 同老師由零研究點彈都得
你打音game 打咗成日都full combo唔到一首歌都唔會死chur啦
你要學識同老師傾你面對緊咩問題 大家商量點樣去調整個進度 學習唔係單向接受

同埋你而家唔係返工 你係去賺錢就話接受搞到自己唔開心姐
你而家係去洗錢喎 做乜要貼錢買難受
咁基礎都緊要既
但係勁既老師唔會想教初學
我係零音樂sense個d人黎 頭幾級其實程度相近
反而5級打後每級差別較大(我睇6/7/8級d譜覺得)
其實諗返可以練得有效率d, 同埋而家要catchup返scale同sightreading, 前期懶練

我地大人學為左enjoy音樂 唔洗急 之前睇過另一個post 係要不斷累積曲目 好有道理
所以我會彈返2-3級歌 快完成又儲到曲目 好過死砌一首難過自己水平既 擺低一排彈返會易左 好神奇

呢度巴打都比左好多好意見 學到野
fb咩2手鋼琴page大把,仲好多free既,搬琴連調音我估2000搞掂,如果出去租琴房都要50/h,即係個琴你彈到有個半月,已經為返條數,如果有u1 free既仲好,彈一排唔要,可能仲可以賣返少少錢,
我都有試過同老師講我練琴時,遇到嘅問題,不過老師叫我唔好講,唔駛講😂然後就沒有然後了
呢到成村人叫你轉老師 考慮吓啦
又真係有fb老師講明唔教初級,只教1-8級
勁唔勁就唔知,起碼型咗先
我覺得越高級越易教
最舒服係教演奏級果啲 除非佢本身好差啦
換老師吧,好似其他回覆都覺得唔應該跟呢個老師,唔好浪費時間了
你幾多級,同學左幾耐?
咁你自己都應該知。。。咁樣嘅人可以做老師咩
換老師啦,我覺得呢個老師唔係好識教講真
有咩理由功課多到咁
不如練熟睇譜先?單手練,慢慢再雙手可以more productive ,而家主修鋼琴,有啲咩唔識可以問我
我覺得係熟能生巧,你熟睇譜,可以skip到一粒一粒音咁篤,就會越黎越好
你可以自己做下功課,拎本已經彈完既書,日日寫d音落五線譜度
你熟左睇五線譜,行埋個琴度就唔洗搵音
初級,學咗半年
我覺得你根本學錯方向,你係想彈自己想彈既流行曲的話,好拿拿聲斬欖
出面大把流行曲堂,你應該係覺果d
學琴行正規遇唔到好老師,真係慘過食屎,可以學成年都唔知自己學緊乜
學半年真係唔應該咁多功課
你會報考試?唔係既話練scales ,arpeggios ,考試歌黎做咩?

我細個,初級未考級果陣,果陣7歲,我記得每個星期上一堂,功課都係得歌仔最多4首
到考2級8歲果陣,先至話學scales ,arpeggios ,彈下hanon ,考試歌,可能再加多一兩首歌仔就無
😂其實我係覺得有少少唔對路嘅,咁但係佢又未去到一個,我忍唔住嘅地步,所以就繼續keep住學住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞