成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
冇,多數人都係話fp30,師兄可以去試咗手感先,唔急嘅話,可以等吓有冇2手,買新嘅話,想換琴就會蝕得多啲,最緊要係開始學咗先,真係有興趣先再諗其他🙏🏻師兄一齊加油💪🏻
係 差唔多價位入面 佢個手感我覺得係做得最似 係音色未必好夾古典
師兄想請問吓個3個老師係邊度揾㗎?等我避開😂
咁你都幾黑仔
啲老師喺邊到揾?
師兄好波,我冇諗過鋼琴老師都要備課😂我直覺係佢哋一彈就好似yt上面啲老師咁
有料咪唔洗備課囉,我遇3個老師都彈唔到... 之前有個5級fd教我一級歌,一彈就彈到,佢有無備課我就唔知啦
但係好難冇料都做到老師,師兄講吓老師係邊度揾🙏🏻
一二級歌仔都彈得卡 就真係離譜左小小
一個琴行,2個88db
其中一個上網搵既都教得ok, 只係彈得卡,我都跟左好一年。不過老師彈得差真係會無心機學。
如果佢彈得好,我會有target覺得自己要練到佢咁
師兄學咗幾耐?乜原來真係會有差嘅老師,我諗啲老師教初級,瞌埋眼都教得到,冇估到係咁
我10年前學,大約學左1年半
老師無教數拍子都係一個好大既問題, 老師只係教我1n2n3n4n咁數, 上網睇原來有其他方法緊, 果d乜野水果數拍子法。一個老師叫我跟拍子機彈, 但我返屋企開拍子機係會跟到錯晒, 佢有佢數我有我彈, 但老師上堂無同我用拍子機彈...
另一個老師叫我數住彈, 但我全部都1n2n3n4n咁數覺得好亂, 唔知有無更好既數法, 佢又無教我, 數住彈仲衰過唔數。
有個老師我跟左佢2堂, 佢指甲都唔剪, 好似好耐無彈過琴咁...
其實我一直以為差既鋼琴老師好普遍, 原來係我唔好彩
呢度都有好多好好嘅老師,不妨睇吓夾唔夾到,師兄堅持住,一齊加油💪🏻唔好放棄鋼琴
1n2n3n4n呢個我都唔識數,要真係數得準要好慢好慢,但係我好享受啱拍子個吓feel,個拍子機打落去果下好準,我覺得好正,可能我係有啲強迫症😂
佢後尾係對面馬路,買咗個商業單位做 studio。佢樓下條友唔淨止投訴,仲攞枝棍不停篤天花板(佢嘅地板),唔走都唔得。
普通upright都會傳
我喺工廈練都會聽到樓上樓下其他房彈
正常教左好耐都唔洗點sightread都彈到
如果好卡即係資歷冇耐/學嗰時只係背譜3首考試歌
btw1級應該好撚易
老師好耐冇彈啲歌其實係要備,
如果佢每個grade都有學生,咁成日彈嗰堆歌就唔洗備

又或者你叫老師教某啲歌6-7-8級我諗都要備下嘅
除非好勁咪唔洗備
我老師上堂寫指法,呢樣我唔鍾意,寫完再demo都半堂
不過佢彈得好
指法係有用, 但除非錯得好緊要影響流暢度, 否則都唔洗寫到明
不過呢d 每個人教法唔同
咁大件事😱不過暫時未俾人投訴,如果樓下投訴就慘啦
其實1堂時間好快過,上冇幾耐就落堂
師兄,想問吓學到咩階段開始需要寫指法?🙏🏻
通常我剩係覆琴都大半堂,有時都覆唔晒,主要都係自己彈得唔好😅
不過我又真係好少理,老師彈得卡唔卡,一來好小示範,二來我多數都上YouTube睇,最緊要佢要話俾我聽,要注意邊啲地方,起碼唔好練錯咗,嘥咗時間,好多時都係自己唔夠細心,睇錯咗拍子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞