成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
明白,知道
我有兩個學生退休先開始都係咁學
依家已經5級
首先你要知自己係真係學用sound effect既keyboard
定係數碼鋼琴
如果你純粹係想學數碼鋼琴
其實同普通鋼琴係一樣
我老師都係咁 每次上堂重溫時
都好記得我上次有咩地方彈錯
有啲冇寫低既 連我自己都唔記得
但佢可以數返哂出黎
全世界咁多「古典音樂」考級機構,大家覺得邊個最好?

ABRSM (英國)
考試內容:Grade (1-8) 3首樂曲、Scale、Sight Reading、Aural
演奏級:40-60分鐘樂曲、Vive Voce、Programme Note、Quick Study

TRITINY (英國)
考試內容:同上

RCM (加拿大、美國)
考試內容:Grade (1-7) 3首樂曲、2首練習曲、Scale、Sight Reading、Ear Test
Grade (8-9) 4首樂曲、之後同上
Grade 10 5首樂曲、之後同上
演奏級:60-80分鐘樂曲

CCM (中國大陸)
考試內容:Grade (1-6) 2首樂曲、1首練習曲、Scale
Grade (7-9) 3首樂曲、1首練習曲、Scale
演奏級:4首樂曲、2首練習曲、Scale

YMG (日本、台灣)
考試內容:Grade (10-6) 2首樂曲、Sight Reading、Improvisation、Hear Playing
Grade (5-3) 4首樂曲、Sight Reading、Improvisation、Hear Playing、樂理
演奏級 (2-1) 6首樂曲且40-45分鐘、Improvisation
三字頭學咗兩年 無話唔得嘅睇下你想學到點姐
成人同小朋友學琴嘅分別在於成人手冇小朋友咁柔軟遮,多啲練手指就得啦
自學鋼琴
存唔存在學壞手勢依樣野
學左幾耐?
兩三年都有
兩個都係
會呢,手形唔夠企、扁手指、用錯力
初學想彈K.545 係咪好黐線?
莫祖師爺話係for beginner 架
淨係第一樂章個裝飾音(trill)都要十年功力。
想學琴係咪一定要有琴係屋企先搞得掂,電子琴個啲係咪完全變左兩回事?
所以我見好多香港人話學improvisation(即興)一定要學流行唔可以學古典呢個說法好奇怪一黎以前mozart同schubert都係即興高手黎二黎日本同台灣就算係學古典鋼琴,improvisation都係必修同考級必考
係 見到d台灣鋼琴YouTuber個個又識古典 睇譜又快 又識聽音 又可以聽完即刻彈法出黎 見佢地試琴又求其撚到一堆音出黎 不禁懷疑香港學琴係咪唔夠全面

利申:小弟新手
呢到都有師兄話彈流行就冇音色要求啦

好多人學嘢個腦都俾啲入門招式限制咗個思考 跳唔出個框架
氣宗就要學氣 劍宗就要學劍 兩派人仲要內鬨打餐死 但其實劍宗氣宗加埋先係葵花寶典

大學讀乜嘢科最後都係PhD Doctor of Philosophy
就連讀科學定藝術都係殊途同歸走入哲學嘅世界
彈座琴仔嗰啲反而走去分門結黨
乜谷?
因為係兩門生意,咁講啱唔啱😂
Google上面有好多練音感嘅資源
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞