成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
有時練足一個鐘都唔知練左咩 效率好低
試下分開幾次練先
我都好困擾 拍子機既問題
老師一開始冇叫我開拍子機練
我而家要重新習慣
因為呢個係我第一個老師,所以我唔知佢係好定唔好
800又太過份既 但2000初學又真係少少貴
如果想彈animez編嘅unravel
要學幾耐
都唔知睇得切既人個腦轉得有幾快
次次都load唔到要彈邊個音
而家努力堅持緊
因為實在實在太忙
有時忙到練唔到 都唔想去上堂
都覺得每次功課唔容易 最後變左每次趕功課
好似冇左樂趣
好多謝你嘅建議,呢個真係冇諗過,多謝晒,其實老師一坐喺隔離望住我已經係好緊張,越緊張越易錯,到最後彈唔到落去
冇,靠記,老師話唔好寫嘢落去
寫低

伸自娛練一首歌幾千次之後一take過彈到
就轉第首
知道,多謝晒
咁呢個我就真係唔知
直接同老師講冇時間練唔到
如果你交唔到功課佢就教唔到你嘢 咁個老師可以直接換咗佢
其實我都有同老師講過,會唔會難咗啲,佢就話係難嘅,但係我應該彈到,然後就沒有然後了😂
其實分階段做,因為你初學的話一下係顧唔到咁多野

又要睇譜彈乜音,又要搵琴鍵喺邊,又要理節奏,又要顧手型,又要理力度,又要理mood

譜上嘅資訊對於初學者嚟講係有太多,我自己教果時都係會簡化個要求先,簡化到得返下面呢啲
1. 睇譜彈乜
2. 彈啱琴鍵
3. 基本節奏型sense(四分,二分,全音符)
4. 用啱手型彈

咁我基本就比過
無謂啲簡單歌loop幾堂,佢又有挫敗感,我又唔happy

當你開始熟啲,手眼協調到,彈嘅手型都穩固啲,我先會開始要求跟拍子機,再諗埋個touch、music purpose、mood

一下將所有要求搬曬出嚟,實嚇走人啦
所以或者你老師係有啲野想你develop咗先再開拍子機

因為好似手型呢啲做得唔好,你之後彈乜都會卡關
SimplyPiano app la, 又平,再加上網上資源,自己設計自己適合的課程
同一首歌 每次練都apply到sight reading skill嘅話
即係每次練習都冇學過嘢

sight read只係影響第一次見份譜嘅上手快慢
放返長一個禮拜一個月嘅練習
sight read嘅影響根本係極少

唔通演出 比賽時會有人靠sight read攞分咩
彈琴係要用腦的,小朋友就話唔知個standard日日鳩彈當練咗

成人學琴呢啲野真係要自己pick up返個責任,問清楚個standard,諗清楚你練緊乜先落手,咁先有成效

你每次落手彈,個目標都可以set唔同,可能:
1. 今次我要啱曬啲音
2. 今次我要啱曬拍子
3. 今次我要啱dynamic
4. 今次我要improve個touch
5. 今次我要完整由頭彈到尾,中間有卡住都要碌到最後

類似呢啲target,咁你個練習先有效
練琴其實幾好玩嘅一件事嚟,當你有呢啲sense去每次落手做唔同嘅野,你係會睇到自己嘅進步的
唔知佢幾堂,
但正常一星期一堂,4堂2000就真係搵笨我指初學
一樣,因為自己練既時侯唔驚會錯
但到覆琴就覺得錯一個音已經好羞恥
我彈左年半都係咁
個重點應該唔係學sight read,學識認音先係最重要

我理解係某d pattern/chrod彈得多,認到音,自然就做到所謂嘅sight read
好多謝你嘅分享呀,其實我係咪應該買嚟額外再練,會唔會好難,柏斯有冇得買?
所以我冇開,開咗仲彈唔到,但係唔開,個節奏係完全唔啱,因為左手係十六分音符,而家只能夠硬塞入腦,練到幾多得幾多
exac7ly
每次都想做齊所有嘢
只會所有嘢都炒哂
其實我真係知自己搞唔掂,但係冇辦法,老師話練就練囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞