成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
呢個其實初初學個陣,都試過問,不過好似冇乜點答,之後我就冇再問,自己上yt睇片多,我估佢都係想我自己諗,用吓個腦去練琴,而家就有啲會講,通常佢講得個啲,都好少1,2個星期可以練到😂
試過有個練習,練咗4堂都唔得,最後佢放棄咗😂呢個我自己都會有啲唔開心,都好想可以做到佢嘅要求,不過我都會同自己講,自己而家呢個階段程度未夠,所以做唔到,一路堅持,遲早都會做到,加油💪🏻
可以去邊度搵宜家呢個都係fb group求其搵
樓主係樂理同琴都有上?
剩學琴,冇學樂理,不過好似學樂理要成萬蚊,聽到都驚
呢度都有好多好好嘅老師,不妨問吓有冇老師可以夾到地點同時間吖

師兄加油,一齊努力💪🏻
追哂post
樓主個人冇問題,睇到樓主都比心機有時間練琴,
只係個老師迫得樓主太快
Canon in D 呢首歌唔單只5,6級程度,背後仲有好多技巧要浸一段時間先會彈得好,例如右手大量scale/雙音,大細聲控制,手指獨立性點樣彈得流暢,
左手既chord同appregio 其實就係講緊一堆4,5級既樂理
仲要腳踩埋padel ,要求對新手一d都唔易。
樓主除非係天才兒童, 否則學左幾個月就彈呢首我會話未學行先學走,仲未計彈咁多練習曲,樓主覺得吃力係好合理,
以樓主有平時keep住練習,
呢個時候應該慢慢彈好基本功同2,3級歌仔,例如first lesson in Bach, piano for childrens' pieces 等等先,循序漸進上去,
一年半載後再學cannon in d 都未遲,到時就有足夠技巧彈得到

我本身都有教開成人初學鋼琴,都有連登巴打跟我學,所以好了解大人初學鋼琴既困難,樓主加油,想了解更多可以tg我傾

t.me/tmpiano

如果有九龍東巴打想初學鋼琴都可以搵我了解下,巴打價收費平過外面琴行
多謝師兄,咁詳細分析🙏🏻感激

我知canon in d我係一定搞唔掂😂所以成日側側膊唔練,但係有時逼得緊起上嚟都練少少😅

first lesson in bach呢度都有老師推介過,不過而家本歌書,應該今年可以彈完,到時唔知會轉咩書,如果撞啱又係呢本,費事買兩次😂所以都係冇買到

祝師兄生意興隆,學生多到滿瀉
就咁彈scale彈得愈嚟愈快都好爽
未學過其他樂器嘅話唔建議自學
樂理可唔可以上youtube自學?不過我覺得你初學唔使咁急,可以上youtube當聽故仔感受下先

畀啲時間自己慢慢來,維持對鋼琴既熱誠好重要

利申 唔識彈琴,以前練bass,呢家練vocal
咁你應該係搵嗰啲鋼琴興趣班喎
你而家嗰老師真係當你考級咁train
或者咁 YouTube 都有彈歌嘅tutorials 俾你跟
咁樣會開心啲
你嘅諗法係
BB要學識跑先識得行
初學開頭係咁嫁喇
彈啱拍已經好好聽
感情技巧可以慢慢加上
試吓跟拍子機分開左右手練
其實我都唔知咁嘅諗法啱唔啱😂不過我估出面教流行既老師,應該個個都識古典,咁古典算唔算根本?定係你想指出學流行唔需要學古典?不過呢度都有幾位師兄講過,古典同流行係兩樣嘢嚟,唔需要咁樣去學,嘥好多時間,可能我學古典10年8載之後,都係彈吓路小雨😂

其實我對個啲咩速成呀,幾多堂學識幾多首歌個啲好反感,反正我真係唔趕時間,香港生活已經咁急速,連興趣都要速成😂,唔駛掛。
「音樂係一門藝術,我哋要學識細心感受佢」
呢句說話係我上第一堂老師同我講嘅,聽完之後,都真係有啲感動,我完全感覺到佢嗰種,熱愛音樂,熱愛鋼琴,我希望我都可以好似佢咁
其實老師好早已經提過,要考試,要學樂理,其實我唔介意嘅,不過驚考得唔好,影響到佢啫,佢又講到話未試過有學生唔合格😂

我有諗過參加個啲鋼琴興趣班,好多人一班個啲,多啲人圍住嚟彈,可以克服到緊張問題,有冇師兄師姐試過,可唔可以俾啲意見🙏🏻
我冇諗呀,都係等老師安排,佢認為需要嘅時候應該會講😂
去買Nice-chord好和弦果個鋼琴技考急診室course
佢會送埋nice chord家庭號大包裝比你,個大包裝係500幾集,每集幾分鐘嘅樂理短片

呢兩樣野我覺得都幾啱樓主
教得都識古典
咁音樂演變都係由古典發展開嚟
但唔會話古典係學鋼琴嘅根本
佢只係其中一種風格
流行曲當中係有古典嘅嘢
你當猿人演化成人類 佢嘅哺乳類嘅本質都唔會變
見你只係想彈流行曲 直接學流行曲係直接啲
但如果你係想培養藝術
當然學埋古典係無壞
不過你可以學流行曲先再學古典
或者你初學可以彈初級嘅古典嘢當練習
咁你咪同佢講想慢慢學
生活無咁多時間練琴
我學緊果度其實搞緊個成人鋼琴嘅study group

會定期gather下啲成人學生,喺琴室其他人,面前彈一彈你而家學緊乜,冇壓力的,上去sight reading都可以,有興趣都可以問下我,我比啲資料你呀

冇話一定要喺我果間琴室學先嚟得,但location係港島區
有冇靚女 新手想study鋼琴
多謝師兄提供實用資訊,師兄呢個你都有買?我買完可唔可以分享俾其他人?
明白,多謝師兄指教,希望師兄明白🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞