成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
亦都會諗係咪老師覺得我三分鐘熱度,懶得用心教完又唔學
呢度會唔會有老師都有咁嘅心態?咁你哋認為點樣既一個學生,會令你特別有心機教佢?
嗱,唔好話個個都會用心教呢啲行嘢呀,親生仔都有高低呀

聽學生分享得多,好似好少老師會分享😂
其實睇你自己個學習模式,要餵到埋口先識?
定係enjoy自己搵完再同老師討論個可能性同正確性

但我個人覺得基本requirement 真係要講清
你識做到基本野先可以再on top搵,不然而家咁樣聽落我覺得唔太健康,因為睇字嚟講你係on top搵方法去meet基本嘅requirement

我就唔係初學嘅,都叫有啲底,所以我上堂個模式係會問多啲「點解」要咁做/咁練,又或者我練到某啲位聽到睇到一啲觀點係可能幾有幫助,先再同老師「討論」點做

其實音樂都冇對或錯,細個就話冇用腦靠餵,完全唔諗點解係咁做

大個啲,我自己就真係想要搵到一個你自己「服」點解要咁做嘅練法/Interpretation 咁我先有動力去做去練
小朋友係個執行人only,真正影響成敗其實係老豆老母,因為佢地先有能力同你track住小朋友唔上堂果6日練緊乜

老師講咗點練,比足instruction同拍埋片
然後小朋友執行,最後老豆老母QC,唔識音樂都冇所謂,你QC到6-7成,上堂老師就剩係執3-4成野已經係用爽嚟形容

冇人會鐘意堂堂鬼打牆教嚟教去都係類似問題

所以與其話係乜野小朋友,不如話係乜野老豆老母,先會令你會想教佢個小朋友
多謝師兄咁詳細回覆,好多謝你呀🙏🏻

不過有樣嘢真係想講吓,我曾經都問過幾次老師,我而家個手型啱唔啱,老師就話暫時OK 㗎喇,我聽到我覺得好奇怪點解係暫時OK呢?咁如果第時要改我又改唔改到呢?咁點解唔而家就改呢?但係之後我都冇再理啦

其實我自己都成日會發現到有啲唔係好對路嘅地方,不過既然老師冇特別講,咁我就當我自己感覺錯咗

我都覺得要自己去搵方法去做基本嘢係有啲問題嘅,咁老師示範嘅時候又真係唔係太難,但係自己返去練嘅時候就做唔到,咁咪唯有上網睇吓片囉,睇吓諗唔諗到辦法解決佢
成人學琴,要問清自己想做咩
同多d人交流下,音樂唔只得古典可以玩
師兄都對鋼琴有興趣就學啦,時間係唔等人㗎👏🏻

網上有人講過,canon in d,每日練2個鐘,大約個半月,應該可以成首彈晒出嚟

呢兩首歌我都好鐘意,又覺得好好聽,真係希望有一日可以自己彈到出嚟,加油,一齊努力
如果真係可以全職練琴就好,就唔駛吓吓都得一半🤦🏻其實每個星期都好唔滿意自己個表現
睇片自學算啦
其實我真係好想知道,其他成人初學鋼琴係點學法,我一路都以為同我個個老師一樣,但係呢度啲師兄,師姐都有提過,唔係應該咁
我自己理解初學手型(即係用曬手指頭去彈)嘅意義其實係為咗鍛練手指關節嘅力,你上網睇鋼琴家/youtuber彈琴,佢地應該都唔係完全用緊你而家學緊嘅呢個手型彈琴

咁係因為手指頭嘅touch係比較擊打向,彈出嚟嘅聲音好多時比較硬,唔係每首樂曲都需要用呢個聲音,其實手指除咗手指頭,手指肉都係可以用來彈琴的,手指肉因為有個「咕𠱸」咁嘅feel,力量傳遞冇咁直接,啲聲音會比較柔和啲

離咗題,但用手指唔同嘅部分去做唔同嘅觸鍵之前,首先你嘅手架要有力,即係關節要有足夠力量能夠支撐你嘅發力,咁你啲力先有效傳到落琴鍵

如果對手型冇概念/冇支撐,咁就唔係用緊最有效嘅力量傳遞方法去彈奏

推測你老師話暫時ok嘅原因就係咁,想你develop好個手架
同埋學咗半年,你又未去到要彈好多音色變化/好多section嘅作品,因此先話keep住呢個練習用嘅手型都仲係ok的

用呢個手型去睇練習曲先會更有效咁練到手指力量

(我都係試下解釋,實際情況請問返你老師)
邊到學?
師兄你講個個火車車卡練琴方法,我都係網上睇返嚟先識,我練canon in d個陣都係咁練,個陣1晚2個鐘練2個小節😭勉強練咗頭半首出嚟,而家捱緊下半首😂
多謝師兄咁詳細解釋,多謝你
追完po 我覺得你老師其實都正路 feel到佢好有心教嘅 係chur咗啲咁 可能你老師見到你做到/練到 就比下一樣野你練 又或者見到你有potential先push你 呢個要你自己同老師溝通下

啲fingering 真係要自己試咗先 如果kick手 老師都會同你講返用咩fingering 先啱 我都明白要改係麻煩 但係彈琴其實有彈性 你要自己試過先知原來咁樣work 咁樣唔work 係一個學習嘅過程

至於手指弱個啲嘅問題唔係一時三刻就可以解決到 hanon呢啲都幫到你手指靈活啲 要慢慢嚟

我覺得你老師係有心教嘅 但係上堂嘅時候可能無時間解釋曬全部野比你聽 所以都叫你有問題可以whatsapp問下佢 你都可以問多啲「點解要咁做?」「點先可以做到呢個聲?」「呢個練習/呢首野係練啲咩?」去了解下點解老師叫你咁做/咁練/練呢啲 (我相信你老師都係想你學得好嘅)

當然你覺得學到野 學得開心最緊要 你又係自娛下 如果覺得追度太急可以同老師溝通下 我哋又未聽過你彈/睇過你點上堂 唔知道你老師點教你 好難判斷你老師好唔好 同埋每個人都唔同 點樣教先適合你嘅 都係你自己最清楚
呢啲係我嘅睇法 希望幫到你
真,所以我講親最尾都係戴返頭盔

佢先係消費者,咁大個人應該自己判斷到點為知啱自己

學琴市儈啲講都係俾錢買service,覺得service唔好/唔啱口味隨時轉都得,呢個世界唔止得一個老師

又或者人夾人,唔係老師唔好,只係夾唔到都冇計
大不了咪試下其他先,試完覺得好/唔好都有個對照組,知道邊個好咪再返去搵佢
我自學一個月,識彈下結他,最近用yousican,跟住玩下,純自娛一下
我岩岩學左3個月
因為屋企有部琴
日日係屋企練幾粒鐘

一邊拎基礎琴書跟住學
得閒就搵d自己鐘意既歌彈幾句
練練下就一段,練練下就半首

mix埋一齊學無咁dry
不過就好似未學行先學走咁囉
好多謝你咁仔細回覆我,多謝你,其實我都覺得老師ok架,唔想因為少少嘢轉老師,不過因為我只係跟過呢個老師,可能好多嘢諗多咗,多謝師兄嘅分析,感謝你🙏🏻
師兄你好勁呀,日日練幾粒鐘,一齊加油,努力💪🏻
師兄自學鋼琴?勁,呢個app我都有dl落嚟試過,不過唔太啱我,最後冇用到,一齊加油,努力吖
唔使客氣 你學琴加油呀
慢慢黎 唔急既
宜家俾錢個個係你 每個人節奏唔同
一件事就係唔易做得到先至有成就感
純粹可以jam下野,無諗過考試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞