成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
0基礎,現正跟老師學琴半年,原來學琴路上真係幾孤獨,好多問題都要上網查資料,睇片去解決,好希望有鍾意鋼琴嘅人,一齊入嚟交流,進步
今日上堂覆琴覆得好差,發覺老師睇住就好緊張,越彈越差,請問有咩辦法解決緊張問題?
同埋點解啲人話每日練1個鐘就得,我完全唔得,老師話我唔識分配時間,有冇人可以分享吓?

今個星期嘅功課大約有

scales 10條
arpeggios 4條
hanon 1題
歌仔2題
練習曲3題
練手指5題
考試歌1題
古典歌1題
學琴大概幾多錢?
每日話練1個鐘係淨係彈歌
Scales 係當熱身用
同埋一個星期咁多功課既
我學左一年左右 ,都想搵fd傾下miss又無叫我練scale 不過準備緊考Abrsm 2
其實我都唔知,不過老師叫練就練,我又冇問,練到幾多得幾多
2000內/月
一齊加油,其實學琴真係幾孤獨,想問又唔知搵咩人問,唯有呢度睇吓有冇人可以交流吓,老師都有叫我揀歌,不過就話唔急練,未必會去考
練咁多嘢咪好分散
初學正常歌短,唔洗每日坐一個鐘啦
有效率練就係知自己衰咩練咩
睇音慢就練睇音
轉手指就練scales、hanon
但你咁多嘢咪每樣彈得幾分鐘
係呀,咪唯有不停加時間落去,但係自己知有好多嘢唔得,但係又冇得再加時間練,所以好迷惘
感覺就係每次上堂覆琴,啲嘢都係練到一半
其實我唔知其他人學琴係咪咁,身邊冇人學琴,唯有上嚟呢度問
一齊加油,交流
同老師傾下唔好每堂學咁多新嘢,或者你睇餸食飯
每次專心練幾樣同老師講淨係練咗咁多
最慘係有首canon in d要練,前面個啲我已經死記入腦,去到呢度點都練唔到,拖咗好耐,老師剩係話唔好記要睇譜,其實我都明白唔應該記,但係暫時真係未做到
有同老師講過唔駛咁快,佢就話唔好諗住hea,所以我就冇再講過
幾錢
我本身教琴每個人學習模式都唔同
所以學生每星期練嘅量都唔同
見到明顯進度有問題,應該要搵個原因先進步到
首canon in d之前一路拖冇練,上堂老師就唔係幾滿意,有啲黑面咁
2000內/月
我已經成為最強嘅人,歡迎對戰 柒頭
剩係初頭練手指,老師叫我打橫行,我都上yt睇咗好耐先明
就係咁先想上嚟揾人交流吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞