成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
快樂就得 別迫自己太緊
你老師似教開小朋友 用教小孩子果套教大人
ukulele
kalimba
Violin
樓主換過老師啦,初學叫人練Canon 真係靠害 佢心態一定係驚你成人練基本功怕無聊好快唔學,所以識啲歌仔俾你,但係呢首歌嚴重超出初學範圍,佢甚至唔講點練習,佢唔係好老師嚟㗎,換咗佢啦
有問題應該老師解答到先係,否則點解要老師
為興趣定為考試學,係唔同教法。為興趣,可以唔練 scale,arpeggio 個 D,有需要先練一兩條。考試就冇辦法,照 syllabus 練。
成人同小朋友都唔同教法。成人最緊要係維持興趣。Hanon 個 D 機械訓練,scale,甚至 Czerny 都唔啱。小朋友就 OK。
我初初係 First lessons in Bach 同埋 Piano Pieces for Children 開始。尤其係 First lessons in Bach ,我認為係最好嘅初學教材,每一首都係藝術精品,練琴變成享受。可以接住 Bach 嘅 Two part Invention。
可以考慮買個數碼鋼琴, 3XXX 有交易。可以放牀度彈。
你youtube search下
可以上 youtube 學。我全程自學。我係由 First lessons in Bach 開始,加本 Piano pieces for children。個時都冇 youtube,全部斷估。依家所有歌網上都有,仲易。
好多人都有呢個誤會,其實兩者幾乎無關

古典係睇譜彈琴,你只係將人地嘅曲目用樂器演繹返出嚟,唔care quality同musicality嘅話,就係你喺啱嘅時間撳啱嘅音就係,聾嘅都識彈(咁當然唔好),對技巧細節上要求高啲

流行曲係你要同件樂器好熟,尤其對和弦同聲音,講求即興創作,唔認聲就彈唔到,但相對對彈奏細膩度無古典要求咁高

所以我每次收到新生尤其成人,都一定會問佢地係想學古典定流行,完全兩套method嚟,有交雜但幾乎唔相通,巴打你最好再諗諗自己想點先繼續學,唔好浪費時間喺啲無乜用嘅地方再磨到自己意志消沉
跟拍子機彈咪仲難,姐同拍子機合奏,要好熟先得。
半年彈呢啲?除非本身識其他樂器仲要已有一定程度,然後你吸收又好快日日練(正確練琴),唔係你應該學得超辛苦而練完呢首再畀下首差唔多程度嘅你,會即時打回原形變白紙
有冇初學提琴?可以入嚟傾下

https://t.me/+GMMZeBH9nbcxYTU1
你個老師一係呃飯食,一係唔識教
建議盡快轉老師,以免學壞手勢
唔認為,個老師似鳩教,又乜都唔解釋仲黑面
一星期咁多野練,佢expect樓主可以練得幾仔細?一堆野咁練分散曬,下星期嚟咪全部sight rea甩甩咳咳
一星半期彈靚一條etudes+一首歌仔已經好好
依家大部份樂譜都有指法,見得多,都會明白指法設計背後嘅原理。指法係好 personal 嘅嘢,同手嘅條件,習慣有關。最緊要係你覺得舒服。冇改唔到嘅習慣。有 D 樂曲,我以前彈,同依家彈,指法都唔同。
有冇可能0基礎學半年就練呢首? 仲要睇譜都未得 ,彈唔到你老師都繼續叫你練? 你個老師好似唔係好掂。
利申:好多好多年前8級然後冇彈了,好多年前試過教三四十歲朋友
你考完五級,依家彈六級,呢首大概六級程度,你sight read到好正常吖
read到唔等於彈得好,classical就係有好多details要慢慢執
咪係,迫人彈首咁難樓主做唔到之餘,仲打擊左佢信心,連教人點發力都唔識答,廢到,換過個啦樓主,考車都要換3個師傅,何況考琴
其實唔好怪老師。有得 hea ,邊個唔想啊,家長要睇 KPI 架。
換老師啦,你依家嗰個好出名咩?

Btw細個都學過鋼琴,但係over 10年冇彈,都考慮緊重新學,覺得個技能就咁冇咗好浪費
yamaha P 145B , 3XXX,係數碼鋼琴,彈起上嚟,同真琴冇分别。又唔佔地方,放牀度彈都得。
初學嘅話canon算係半個大佬
但又真係冇乜咩技巧, 左右手是但舞掂一邊, 然後就夾埋
同埋對拍子一開始通常都係set到好慢, 然後逐啲再加快
靠嘅只係係練習練習同埋練習
可摸耳講吓你一考就考幾級, 咁多功課好似咁好chur咁

利申已經十年以上冇學, 當年考試係scale, 3首歌, sight read, 同埋口試個官會彈一段再問你問題
唔知而家係咪仲係一樣咁考, 你加油
我中四開始自學,前面有玩過少少結他,從來唔睇譜,因為都覺得煩,流行曲你要知道首歌係咩Key,其實來來去去都係嗰種Pattern,鋼琴左手係比較容易(Chord),難在右手(歌詞),即係簡單嚟講一首C key歌,多數都係用C G Am Em F 呢5個chord為基礎去玩,C key歌右手大多數都唔使彈黑鍵,就會相對容易練習同埋去記,C Key流行曲歌手例子:陳奕迅、周杰倫、林俊傑,佢哋啲歌幾好練,多數會參考呢類片去練習,一小段一小段咁練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞