成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
我學二級,一星期一首歌加火柴人1-2條,每日練一個鐘都搞唔掂
師兄你好,請問咩係火柴人?
我都係,日日練都搞唔掂,一齊加油,堅持

呢度好多師兄,師姐,老師,佢哋都好樂意幫我哋新手🙏🏻好多謝佢哋
A dozen a day, 我無學好多年啦,跟過3個老師都好差,搞到唔想學
呢度有好多好老師呀,不妨睇吓呢度有冇老師夾到😉
師兄你意思係3個老師都教得好差?定係幫唔到你解決問題?
比人dell就有
你比錢佢教
初學一年教到咁難都仲要黑你面 做乜鳩
可能佢覺得冇理由練唔到掛😂
有冇數碼琴推薦?
我之前學老師話我嘅手唔夠力,因為我用電子琴,有冇數碼琴可以模擬到鋼琴手感…因為屋企冇位,所以買唔到鋼琴
roland fp10幾 fp30都得啦
我上網睇佢彈好似冇咩大細聲變化咁
有教開連登仔初學
觀塘或九龍東上堂
巴打價平過出面
一齊分享彈琴既樂趣

t.me/tmpiano
屋企冇位,就買便携式,擺邊度彈都得,彈完棟起佢。YAMAHA 最平 3XXX 都有。
問題係數碼琴可唔可以模擬到真琴個手感同聲音
因為我需要學習唔同力度去彈
我依家個琴都係yamaha 不過冇大細聲
得個音…
你個個係咪電子琴啊? 數碼鋼琴有大細聲架喎,大力彈,就大聲 D ,細力彈,就細聲 D。同真琴手感差唔多。
係啊 係電子琴
所以先想換
師兄可以去柏斯睇吓,都有幾款數碼琴,順便試埋啱唔啱心水,fp30都多人買,同放二手,唔介意二手嘅話都抵買,加油💪🏻
咁你唔需要擔心,數碼鋼琴同真琴手感分别唔大,而且輕重有得調較。
輕重有得較?
第一次聽
係通過軟件,按幾個掣,唔係打開個琴嚟較。通常 3 級,低 - 中 - 高。好多嘢都有得調較。
第一次聽長知識了
想請教下各位師兄 係香港係咪如果唔係住獨立屋 都唔可以買三角琴 就算過千尺單位琴聲都應該都好響 會嘈到隔離左右?
淘寶咪有啲隔音房嘅 可能有用 不過放得落一座琴嘅size好貴我買唔起
送下月餅劵比隔離鄰舍…
佢地唔投訴咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞