成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
啱,D 人成日問: 想溝女,可唔可以兩個禮拜彈到《夢中的婚禮》?
我冇琴室
亦都唔打算開
因為計過條數覺得唔抵
你一開就所有學生都係你
好橙爛橙都要教
冇reception冇公司幫你頂
市道唔好仲要自己硬挖租
博唔過
其實件事係錯撚曬
簡單既流行歌點都有5級程度
因為中間都有好多figuring 同chord既技巧係到
試問邊有可能白紙一張就會彈到流行曲
根本係天方夜譚
Btw冰山一角
你見到好多人開琴室做得好好
亦都有好多人會做唔住
離開依個行業執笠
我每日都會係到諗
仲生存到全職教得到已經好好
其實我覺得應該睇學生。如果佢唔抗拒,可以比佢彈。如果佢唔鍾意,就唔好夾硬嚟。
自學個 D 就多數淨彈歌。
老師梗係希望你打好基礎,全面發展。但如果學生學拳,學咗成年都係扎馬,你話佢走唔走?最理想係 D 練習、 scale 係同佢彈緊個首歌有關。例如:佢彈 canon in D,就塞條 D major 嘅 scale 比佢,左手弹下 D,A ,Bm,F#m ,G 嘅 arpeggio,咁佢就冇咁抗拒。
唔係喎,fb真係超多廣告,1堂學識幾首歌咁喎,仲話後悔冇早啲嚟跟佢學😂
彈到就媾到,咁又唔怕學喎😂咁緊張嘅環境,想彈得好都難啦,不過可能係我渣姐😂
所以我就算好鐘意首路小雨,都唔會嘥時間去練,勉強彈到都唔慌好聽啦,無謂嘥時間,練吓手指好過😂
我講比佢聽: 貝多芬同舒伯特都係終生 A0,你勁唔勁得過佢地先?
吓,唔會掛,同網上講差咁遠,不過真係老師先會知真實情況,老師加油💪🏻
想學keyboard
係咪一定要玩鋼琴先
不過其實男老師仲慘,我覺得,對啲正經教琴嘅好唔公平,各位老師要加油💪🏻
斷估講得溝女,一定係公開場合彈啦,學兩個禮拜,可以行得出嚟彈唔手震,已經好叻,如果全首完整彈到出嚟,肯定全場拍晒手

但係事實係,條女根本唔會理你有幾辛苦練琴,咪傻啦😂
都可以兩個人個時彈嘅。
唔係唔得嘅 我可以教你點去揀同簡化份譜 保證你用兩隻食指加隻腳都識彈琴
不過咁學法就非常有目的性
通常係你有個女仔想溝 而佢又鍾意啲大路情歌
咁我有個$8888速成套餐 保證8堂 你就可以靠部鋼琴同佢啪啪啪啪
唔成功嘅 帶個女仔嚟 我喺你面前示範即場溝咗佢
我自己經驗就試過彈到啱先用WhatsApp send錄音俾條女 咁都搞得掂
要溝女最緊有轉數 唔係真係靠座琴
我3字頭仲學唔學到?
師兄,攞得8888出嚟,仲要媾女,唔係呀😂直接進入主題,去打羽毛波啦
師兄,有心一定得💪🏻,想學就學啦,時間係唔等人㗎,你睇呢度,好多師兄,師姐同埋老師,都好幫我,你都一齊學,一齊加油啦💪🏻
嘩,啲女俾你媾晒啦😂
我有買呀

但少少錢唔太貴唔好咁樣share嚟share去啦,音樂搵食唔容易
我都有接過兩姐妹話0基礎想兩個月學識首鋼琴同小提琴嘅duet歌

我一開聲就問佢勤唔勤力
最後佢2個月有掂過曬啲音,但拍子節奏我未執佢就已經冇學

鬼咩,搵埋啲duet譜cut極啲音都係難
我同佢講跟住會好聽啲,但你要練耐啲
想學keyboard
係咪一定要玩鋼琴先
兩個月小提琴仲湯緊雞啦...
一開波就想duet 9成係未行學先學走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞