成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
你係咪冇打開機 要做得到先會有成就感
慢慢嚟
首先唔好同人比較
每日穩定咁練就一定見到成果
每樣彈一次都唔夠用喇一個鐘
考試唔係都要考scale嫁咩
唔記咪仲難
仲要初學 睇譜都有難度
佢係咪當你係一年考兩級咁chur你呀
冇話唔得嘅。
我有個 friend ,唔識睇譜,就咁跟 youtube 學,居然可以彈晒成首 月光奏鳴曲 第一樂章。個首嘢都 6 級水平。佢仲識彈好多其他嘢,但就死都唔肯學睇譜。
姐好似旅行咁。你跟團,可以一個禮拜遊歐洲,好高效率。有 D 人可能自由行,一個月係法國轉嚟轉去。冇話邊樣好 D,自己鍾意啦。
自學姐好似自由行,有時間,又唔急,就 OK。
明白,不過每隔一段時間,細心留意吓,係會覺得有啲地方唔同咗,多謝晒你,我會繼續加油💪🏻
係呀,所以我先想知,點解網上面啲人,通常話每日練1個鐘就可以,但係自己就唔得,唔通自己真係蠢成咁😅
純粹係望住,其實個腦一片空白😂
呢個我都唔知,所以先問吓其他成人初學,係咪都係咁
有冇邊本書/youtube channel推介 細個填鴨式考到8級 但都好似唔識彈琴睇譜咁
有番咁上吓基礎咪ok囉
你初學搵音都要啲時間喇
sight read要時間訓練
睇嚟個老師唔啱你
琴行有講樂理(music theory)嘅書,淘寶都有好多。本本都差唔多。再唔係,可以圖書館借嚟睇,啱先買。
Abrsm因為疫情開咗個掠水嘅考試方法叫performance grade,只需彈4隻歌,唔考scale/aural/sight reading

疫情後決定唔取消,你可以揀報傳統/Performance grade都可以

但由於performance grade水分太多,用嚟升學好多學校都只會睇practical grade加分

好似係咁
我學左一年
依家彈緊3級歌
不過我用緊5本書
師兄勁呀,一齊努力,加油
有讀過grade 8 theory 不過係想睇下practical 彈琴個陣點樣學improvisation
好多謝師兄建議,呢點我都冇諗過,俾咗個好大嘅方向我,應該要幫自己設計吓個練琴策略,多謝你🙏🏻我會努力,加油
如果中文嘅話 我記得台灣有個叫 好和弦 嘅channel 你睇吓啓唔啓發到你

Practical落手彈嘅話 都係需要你習慣用左右手彈唔同pattern嘅chord
最基本就係將你份譜所有chord簡化做三和弦 然係用琶音彈 呢啲如果你學過classic應該冇難度

我用cannon in d做例子

望最頂頭啲英文字母

第一個bar 左手跟拍子彈D調嘅do so do mi so
右手是但撳D chord 嘅音

第二個bar 左手跟拍子彈A調嘅do so do mi so
右手是但撳A chord嘅音

如此類推

個「是但撳」就係你想學嘅即興 咁就學完㗎喇 係咪好簡單呢
進階就係啲音要開始有唔同嘅節奏同順序 慢慢試吓邊啲聲自己覺得好聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞