成人初學鋼琴,歡迎加入交流

817 回覆
205 Like 8 Dislike
其實我覺得呢首歌唔算難,又唔算快,只不過係自己嘅程度唔夠,太過越級挑戰
800一堂而家學費貴咗咁多
少啲人逐級上, 多啲跳住考 (好似
我果陣係3, 5, 7 但係冇追埋8
所以網上面啲人講,就係買本書返嚟,每首歌彈一次,咁樣嚟練sight-reading
唔明點解要上網查資料
我小學學琴時老師點教我就點彈
咪一樣考到7級destinction
當然啦好視乎你個老師係咩水平
我都係一星期一堂
強貼留名
細個學同大人學又唔同
我最有印象果幾本
Everybody 1,2,3
Bach
Czerny
Sonata
同埋一本字典咁厚嘅pieces
好似其他人話齋練太多嘢喇
我記得我嗰時係 scale/hanon combo
另一本黃皮,再加一本古典
當時覺得一個禮拜四樣已經好多
另外考試不妨直上5級(再上要樂理)
頭幾級好易無謂浪費時間
咁就可以練少幾本考試歌
想做到周杰倫咁彈要練幾多?
周杰倫嘅點先
俾三粒音即場作首歌定「我~只~能~」自彈自唱
佢即興作歌同埋認音個種音感係天生定後天都可以練到返黎?
周杰倫雖然係作曲出名姐 但佢嘅琴藝一樣係出眾
練耳,學chord progression,編曲作曲
但唔係學古典會學到嘅野
周杰倫果種係「Improvisation」skill黎
同香港/英國果種教法係完全唔同㗎

你想練周杰倫果種skill你係要搵台灣/日本鋼琴教師去學
香港冇教師可以教到你
乜野係face
五線譜線與線之間嗰4粒音喎ching
多謝師兄鼓勵,我都認為學琴係冇得急,始終都係要一步一步嚟,多謝晒
老師教我要打橫行,我唔明,咪唯有上網睇
因為當初我係跳住彈
exactly
成人學琴,都係想彃自己鍾意嘅歌,我唔明點解樓主去學基本功,太浪費自己時間,又唔係要考試,何必呢?

我都係三十幾歲先開始學琴,完全自學,睇youtube synthesia好似打機嘅譜面,淘寶買隻對摺既琴仔, 較慢啲播放速度,學下就識好多歌
或者可以睇下以下台灣音樂youtuber試考台灣果邊考級的即興part
https://www.youtube.com/watch?v=2-HfUIaA42Y
而家唔會教呢個啦
FACE要記四個位 仲要得高音譜號先apply到
ching睇嚟你練琴應該好痛苦

sight read好嘅人就係可以跳過慢慢搵音然後好快開始去練唔同嘅phrasing articulation interpretation之類嘅野,例如我sight read好,read一次5-10分鐘已經大概摸熟成首chopin nocturne嘅結構,就已經可以開始做好多音樂表達上嘅野;你sight read差好辛苦咁摸幾日都未摸到首歌出嚟,最後靠muscle memory記首歌,你覺得咁最後會彈得好咩?

同埋唔係個個都咁多時間摸幾個月先需要拎嚟見人,尤其你係拎嚟搵食或玩樂團;學生無啦啦拎首歌嚟叫你示範下,sight read差可能連學生都無埋 樂團好中意臨concert先加歌,或者一拎到份譜就即read就要成形,你sight read差其實都唔使旨意同人夾野
未至於無嘅,但就千祈唔好學古典,要學pop,同一定要試到個有料又識教嘅老師返嚟
喺香港學古典鋼琴真心大部分時間都同音樂無關,聾嘅都識彈琴,就算畀你讀到音樂系grad都可以同音樂完全脫節咁
所以我唔覺得揾音睇音係sight read一部分囉
睇音都唔熟 咪即係計數但分唔清楚加減乘除符號
咁梗係唔駛去諗要點練習啦 五線譜都未識睇

利申鋼琴8級 敲擊Ltcl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞