懇求傳媒界的朋友幫忙:政府6/7000萬港幣遺產公帑 去錯了澳洲墨爾本

1001 回覆
10 Like 735 Dislike
樓主白卡都讀到band 1同中大
我仲垃圾過白卡
我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

呢句做乜鳩
老友你需要精神科醫生幫忙多D wor
Asso 間間都要有科讀中文寫作

咁既水平邊有可能asso升到上去中大
”... 劉文光先生想將和 娥姐 劉美娥女士 6/7000萬超級遺產捐給香港政府,但是去了澳洲墨爾本兄弟姊妹親戚到... ”

睇到呢個位就無再睇落去
因為成件事好完美唔需要幫忙
睇文筆就知係傻婆一個

夠鐘就食藥啦,白紙黑字講到明遺囑點分點都有力過你鳩up啦
睇文筆同個語氣好奇怪
似用AI 寫同答

咁似個d社會實驗 有d假新聞講完
睇下有幾多人傳開去當真
啱啱起咗下樓主底,佢仲要啱啱攞咗地球小姐獎,而且睇佢ig日常生活睇落好正常,究竟係咩事
https://www.instagram.com/p/C_jDOVmTNqX/?utm_source=ig_web_copy_link
點解啲白卡婆咁有心機整咁多相
我打多幾隻字已經覺得煩
之前又有個白卡婆話自己比人24小時偷窺
拍片配埋英文字幕
寫得出呢句應該都幾有創意
精神錯亂病患,睇醫生啦
好老實,開頭以為叫人寄五百蚊比佢個d搵笨 post

講到一舊舊,如果係攪到,正苦唔出手,洗你出貼
大家好!我是梁愷家 Hera Leung / Monica Leung,香港中文大學社科2020年的畢業生,香港伍倫貢書院社科(亦即係CCCU)2017年的畢業生。都係我很久沒有承認的順利天主教中學2015年畢業生。

這個連登帳戶我記得是以前讀副學士二年級的時候開的,我不是很常在這裏發言,我亦都不想再花時間去開另一個帳戶。算了!自爆都不及這個事件重要,這是我人生中很大的一個遺憾。

我是一個2017年進了中文大學,才發現自己有ADHD的SEN學生,現實沒有童話,出來做很社會和訓練到我社交能力的工作,我才發現我一直是沒有常識的,和我的家人社交能力和常識應該都是麻麻地,我的人生都可以講是被耽誤了。

因為我的家人沒有常識,所以我都一直沒有常識,亦不知道這筆金錢是一筆巨額金錢。從事件中,我都失去了一筆數字頗大的金錢遺贈,和一顆超級善良左膠的心,非常受傷。

這是一個很長的故事,我被耽誤了的人生故事都是一個很長的故事,長話短說:

希望網絡界的朋友,傳媒界有好心人可以幫助已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason Yeung 楊國樑先生和我去報道、廣傳事件,挽回 已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason 楊國樑先生和我的面子。🙏🏼

2020年順緻苑A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生想將和 娥姐 劉美娥女士 6/7000萬超級遺產捐給香港政府,但是去了澳洲墨爾本兄弟姊妹親戚到。🙏🏼

懇請各位關注這筆巨額遺產捐款和事件。我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

我亦都希望可以將事件嘈到去澳洲,因為 已逝的 Uncle Fred 給他兄弟姊妹和後人的遺贈只有港幣數百萬咁多;不論我和Jason楊國樑先生的部份,其餘的是要捐給香港政府。

他們得到 Uncle Fred 所有的遺產,這並不是劉文光先生的真實遺願,亦都是Jason楊國樑先生、Gladys 梁潔梅女士和我的錯失和無知。他們即使「發了達」,都是不光彩的。事實就是事實。這數年時間,我是感到非常受傷和非常憤怒,我都真係天真嬌,出來社會做這麼現實的工作一年多,才發現社會是錢錢錢錢錢,和自己跌了這麼多錢。我亦唔明白為什麼我的家人好像一輩子都不知道社會是這麼現實,啲人冇着數唔做。

希望網絡界的朋友和傳媒界的朋友可以關注事件和幫忙已逝的 順緻苑 教人英文的 A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生。🙏🏼
因為自己和家人缺乏常識,導致錯失了一筆巨額遺產。

點樣因缺乏常識而無左遺產?
你自己主動話唔要?
如果親戚係跟足法律程序合法拎到遺產
傳媒都做唔到野架喎
你可以話親戚賤格
無視死者意願
但係都要歸因於你無常識
人地先有機可乘
而你亦都應該學識去承擔後果
公開個錄音先啦,邊個話俾你聽呢個一個合法嘅遺囑?

咁啲兄弟姊妹係因為死者冇遺囑,因而通過香港法例上嘅繼承權繼承左呢位死者嘅遺產?

事情你講嘢講得清楚啲,佢地點樣繼承到呢個好重要?
師兄,真係講完都唔知你up乜,同埋cccu都算係cu?可唔可以組織好先打,依啲係大學水平?
律師同大狀同佢講啲唔啱聽嘅所以咪搵其他人圍爐
佢想捐俾政府
又唔係俾你
關你咩事
講緊乜
河馬心諗,我要同個老嘢瞓咁耐都未拎到450萬,你以為同個阿叔吹下水就可以分1000萬? 讀書讀壞腦?
立遺囑都柒撚濛濛
係益你一早比咗啦
你有咩證據證明人地希望死後比層樓你?

係連登呢度同你講你有資格無資格都係廢話。
有信心就搵律師處理
你真係一個天真女孩,當時對一千萬沒有概念

另外請問有無同uncle做愛
純粹疑問沒有惡意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞