懇求傳媒界的朋友幫忙:政府6/7000萬港幣遺產公帑 去錯了澳洲墨爾本

1001 回覆
10 Like 735 Dislike
Tldr
我這兩天已經發訊息到各大報章和媒體。🙏🏼
多謝師兄的回覆。🙏🏼

我已經畢業了,在社會工作三年多。不過因為身體的問題,覺得冇辦法在殘酷的社會生存多數十年。所以在這裏搏一搏。🙏🏼
可唔可以幫佢解釋埋官恩娜嗰段做乜9
開post條撚樣係咪匡智畢業
好彩啲錢冇去錯地方
順利天主教中學畢業!

香港伍倫貢書院 CCCU、香港中文大學畢業!我唔清楚我的智商多少,但GPA可以查看本人的 LinkedIn。
人地問你有一千萬會點用咋喎
有話要比你咩

李嘉誠問你有一億打算點用
唔通又要比一億你?on99
廢老feel
一句真係唔撚知講乜柒
你唔好瀨adhd
識大把人有adhd都冇打字講嘢1999
你自己廢on9唔好瀨個病
同抄狗落毒,澳洲得罪人比人跟蹤完全係同一種模式嚟
咁請問如何定義「廢」和「On9」呢?

我有一個體面的學歷,亦都有體面的收入。我做這一件事,好多人報警和找律師,但是發生了差不多一年。我依然未收到任何電話,除了 Kenneth C 部份。

我的語句不通順,社交能力差,有錯字,我從來都是承認的。
明顯唔係,樓主表達有問題,我搵咗chatgpt組織佢講咩

「這位名叫梁愷家(Hera Leung / Monica Leung)的女士,是香港中文大學社會科學院2020年的畢業生。她分享了一個令她非常遺憾的事件,希望大家能夠理解和關注。

她在2017年進入中大時,才發現自己有注意力不足過動症(ADHD),一直以來缺乏常識,家人的社交能力和常識也有限,導致她的人生受到影響。

她提到,因為自己的無知和錯失,失去了一筆數額巨大的金錢遺贈,感到非常受傷和憤怒。這個事件涉及一位已故的劉先生(稱為Uncle Fred),他原本希望將約六、七千萬港元的遺產捐給香港政府。但最終,這筆遺產卻被他在澳洲墨爾本的兄弟姐妹和親戚繼承,這並非他的真實遺願。

她希望網絡和傳媒界的朋友能夠關注和報導這個事件,為已逝的劉先生、他的朋友Jason先生以及她自己挽回名譽。她認為,劉先生的親戚獲得全部遺產並不光彩,而這一結果是由於她、Jason先生和另一位Gladys女士的錯失和無知所導致。

她對於社會的現實感到失望,認為自己失去了大量金錢,家人也不明白社會的現實是「沒有好處就不做事」。她希望透過大家的關注,讓事件得到重視,還原事實真相。

總而言之,她希望能夠引起公眾對這件事的關注,幫助已故的劉先生實現他原本的遺願。」
多謝。🙏🏼👍🏼
我點閪知佢講乜
自閉多加有啲PD
gdp唔係gpt
翻版緊係寫得差
香港嘅融合教育做得唔錯
你呢啲白卡都讀到大學
港大社科Vanessa C前男友Mr C都是用白卡、報警和找律師一腳伸開我的,不過人地又有錢又靚仔又有穩定工作月入超高。
係咪俾仔飛搞到精神分裂
都係同一科嫁喇
又係話XXXX事件之後就一直俾人搞
又係唔信自己係有問題

佢唔覺得係問題的話冇得救
咪呀
一陣佢貼佢自己ig啲圖就大撚鑊
強烈建議你去通州街搵你下半世幸福
嗰度每一個男人都有幾億
知唔知邊個係農場餐廳陳興濤?
佢嘅心窗行動可以治療你呢一種失落嘅人
我建議你去同佢結交朋友
我冇錢,就係普通的家庭。除了錢,人生有好多部份(但是出來社會工作發現了錢是非常重要),我諗我和我的家人都係冇常識的,他們亦沒有發現這麼多年是耽誤了我的人生,我覺得好遺憾。

家家有本難念的經,我上到大學,大三才發現自己是SEN學生。亦都可以講我的常識和社交能力,好遺憾可能停留在小六,我亦都不怕連登的網民笑我。

我上中學時,都是上學睡覺,返屋企繼續睡覺,冇人理我的低自尊有問題學生。我諗我人生第一次講出我屋企冇人理我的,是從CCCU升讀中文大學的暑假。

之後確診了ADHD,去接受這件事,和梳理生活,只能說我是完成學業。我後悔當時沒有退學,先梳理好生活再重新報讀大學,這個亦是我人生另一個遺憾。

有關於父母沒有理我,他們知道這一件事,但是我們一直的溝通也是很少;出來社會工作,發現自己生存都已經很困難了,我亦不明白為什麼他們要生子。我現在是暫停了工作一段很長的時間,我的收入不錯,但是我都唔係一個節儉的人。我的父母亦沒有支持我現在的生活。我上年已經想報地球小姐,他們亦沒有出錢支持我。現在我是問銀行借錢,繼續我的「社科俾面事件」。
正唔正常唔係最重要

最緊要係記住要做一個好人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞