懇求傳媒界的朋友幫忙:政府6/7000萬港幣遺產公帑 去錯了澳洲墨爾本

1001 回覆
10 Like 735 Dislike
益澳洲政府好過益香港
Thank you!
你唔好一廂情願咁傷害自己啦
事實uncle Fred 同你非親非故,唔會比一千萬你
同人咩關係都無想拎人錢,你唔覺得你好貪心咩?
如果我係貪心既人 一早就攞左

我只係係到分享故事 同遺願真相
你講楊嘉鏢其實80萬都係自己賺再捐出來
佢連癌症走個刻都係為左社會大愛

佢做ibank自食其力,無怨天尤人 ,佢好多朋友,連讀醫科既未婚妻都好愛佢 依依不捨

佢先係hku社科男神
我唔否認佢係港大社科和順利天主教中學係有地位

我亦都唔會否認我為左另一個八位數字 係到食死人饅頭
精神分裂真係好危險 留名等睇斬人案
你曾經去參加選美 應該係想rebuild自己既自信心,交多d朋友,令多更多人識你

唔好活在過去,你仲後生

唔好學林作d嘩眾取寵既報道,萬一上報紙or因起底坐監就唔抵
我唔係一個現實既人 上學都係一個小薯 如果唔係我一定會讀德望學校和報讀港大社科

有關於選美:出來社會工作都發覺Title重要 不過都真係年紀到 唔想有個遺憾 我亦都好清楚自己冇Rosemary Ling & Y🐰姐咁靚

但係我呢一年做咁多野都真係為左金錢 因為我都好清楚得返生存同錢 我亦見唔到自己可以係殘酷既職場生存多幾十年 弱肉強食 失去了Uncle Fred 我認為係我人生最大既損失 而家有另一舊肥肉在港大社科送上門 如果我唔咁樣做 真太蠢了

我亦都好後悔過去20多年人生係錯晒
你啱 ,其實唔係人血饅頭,因為你係無着數拿

你有無諗過uncle x 遠方既親戚會告你誹謗罪 起底罪之類 ? 既然佢地拿到6千萬 絕對請得起律師

當然佢地未必識你 ,no one care
I know 我都已經提及 我係唔驚警察和律師 including Mr C’s 成功母親

我和Kenneth上學都係低調和不好名利的小薯 我唔係兩位天生最社會又仆街鍾意搵人笨的陳同學 只係依家又有一個機會送上門
good hope唔一定好 女校boycott 得仲勁架

你要揾錢應該讀醫護 教育個d,起薪都3皮幾,讀社科無錢途 考政府工啦

uncle係你識既長者
1.你自己諗下你做長輩有幾億身家,會唔會比d無血脈關係既人?
容祖兒5億身家都比佢細佬啦

2.仲有社經地位對等,你都想揾有家底 工作收入既人,人地可能都想揾同樣家底 工作收入既人
無理由叫對方比錢養你哇
亦都講句公道說話 可能當年我唔係入順利天主教中學可能中學就死左

我都係到大三大四在中文大學才知道自己是SEN和用心鍛鍊自己的社交技巧 出面大專和大學都真係弱肉強食 生存唔係咁易

我真係出來現實的社會工作一年後 才發現自己活在現實

唔係怨 好多人都唔適合做父母

因為對方需要我 係人都知Vanessa C唔係靚女又冇身材 搞出事件係港大社科和順利天主教中學俾咁多人笑 我都有一個小六的迪士尼小學雞變到超級現實
點都好,希望你唔好為錢迷失自己
除咗錢以外,我覺得你腦入面有好多標籤
啲標籤影響咗應有嘅邏輯
你好明顯係一個與眾不同嘅人
但做自己都小心唔好做壞人
其實人會變,特別出來社會工作之後,有d 會變得更功利

再說你而家都唔係低調啦 非常高調又選美 又放自己上連登
我覺得我上半生係值得擁有更多東西 錯在活在迪士尼 我的父母更慘 做左成世人都唔知自己係現實 仲要生仔

現實先係岩的 出黎做野 見到啲人過左30歲、變中年人、老年人 真係另一個世界 社會真係好殘酷 鍾智浩好細個就知

不過我真係一個不好名利的INFP 我都係為左生存 同想更好照顧到屋企人 also Kenneth’s 屋企人 最重要是事主需要我 就好似見工咁 至於點解要去到咁盡 係因為佢個人有問題 唔識講分手 亦都係唔識落決定 依家要佢的母親幫佢 我都唔係想紅既人 但出黎資本主義發覺係咁玩 就好似細個返學唔可以一個人 唔係人地就會蝦你(當然都係社會的城大Bobo S同我講先識 亦都好多普通人係冇呢個常識)

有關於選美 有一半係好想做 另一半係做了很現實的工作先敢挑戰自己 同埋好清楚自己老緊 再唔做 人生又多一個遺憾訓唔著 我返學真心唔想人地見到我 都係默默付出 又冇領功 出黎現實的社會工作都知道自己錯晒

事主纏住我幾年 我好人冇趁火打劫 全世界得我有料坐到呢個位 同有料一招打爆機
好同意你講社會會令人改變 我都係出黎現實的社會先發現人既一生和金錢有好大關係

不過錢真係好重要 搵唔到三萬蚊都好難獨立生活 事實都冇得靠人
人身難修,今世投身為人,難能可貴,在世起碼有家人掛住

其實可以睇下中大陶國璋講下d哲學書 講義 youtube片
愛情同死亡哲學都幾有哲理

講真你已經踏出左第一步 起 做地產又好 選美又好都係外向對人改善

錢財身外物,唔去咁多旅行,食野打少d卡都夠洗

中大好多勁人 nds好多 佢地d學術水平好高eg 內地省狀元

其實新一代d父母多左養寵物多過生仔女 ,加上多左d sen細路

sen其實好common

每個人都係過客無話無左邊個唔得,緣起緣滅

haters gonna hate 呢樣要學下莊子都有講 人能虚己以游世,其孰能害之

莊子告訴我們讓心靈保持空虛的狀態,看待任何事就能有「明白心」,不受私心所左右。人心容易受蒙蔽就如這故事中那隻船上的人,假如被一艘空船碰到,再躁急的人也不至於生氣,但假如對方船上有人,那就可能引起衝突了。將「船」比作「人」,將船上的人比作人心中主觀固執的私念。內心充滿私念的人,處在人擠人的社會中,到都可能會與人衝突以致招禍。以道為心,使心靈純白空虛,即如帝王篇所謂「用心若鏡,不將不迎」,便不會受到傷害了
我諗得我係傻同去開迪士尼 好多同學細個都好識諗要入三大 做MT、GT 出黎社會工作後 我都認同人生都係得生存 讀書讀完就得返返工同搵食

呢個工作都真係咁岩中文大學朋友介紹 老細和同事又好錫我 同我真係開始返工後發現自己好難搵工 老細又俾機會我 所以我一直都好珍惜 可以夾到自己生活 收入又唔錯 可以繼續到自己夢幻既生活 同埋「照顧」到屋企人 同同事既關係都好有愛!

係好現實既行業 不過對我黎講 我學到好多屋企人俾唔到我既常識 同埋訓練到我既社交技巧 如果唔係做左呢份工 我唔知我要到幾多十歲先發現自己係現實

亦都見真係有同學冇份工做得長 出黎工作就明點解有人住劏房和公屋 細個淨係識覺得啲好慘同學好慘
我好掛住Uncle Fred 出黎現實的工作發現得生存 不過好開心有呢份工作同老細同事

不過我人生最無助既時候應該係中學 出來社會工作覺得父母生存能力好弱 真係唔係好合適做人父母

唔好講遺產同果1000萬 我諗除左依家的工作、Kenneth、中學的好朋友 我諗得Uncle Fred「永遠都會理我」

社陳就係除左屋企人 冇人so佢的例子 當然佢都係一個唔值得幫既人 同社會真係冇着數唔做 我都買得教訓多了
最主要原因係事主需要我 我都需要佢 係真係做唔到多幾十年 比起搵錢 我更鍾意搵食呢個字 係香港地冇幾萬蚊都好難維持到一個家庭開支

我細個返學好鍾意買野 日日都買野同着唔同衫 真係開始覺得自己老緊同消耗唔到 … 為左生存 除左選美 同一招打爆機生存落去 暫時冇乜一定要做既人生願望 唔知點解2017年入大學已經講緊second degree但係冇quit U 都未必真係會做 但我一定會送鍾智浩去香港大學讀法律碩士
去開迪士尼既人 我覺得上天都俾幾多好牌我 但浪費了 鍾智浩就係相反 不過ADHD/SEN真係令我生活好多障礙 火星屋企人又講唔到常識俾我知 自己又吸收唔到

我最戇居最天真嬌做壞人冇我份 「阿伯都咁對我」
就算下世住公屋 冇靚仔bfs都想再黎 唔好生得蠢就得 好多野都想做 如唔同工作 人生太短
鍾智浩式有聲有色
只係覺得在最青春年華失去咁多錢(現金)好可惜和遺憾;還有因未出社會唔識嘢冇能力忽略了無助又年老的Uncle Fred。

人生是很一個人的事情,相信自己和父母都有無助的時候,特別是我們這些社交能力差,常識和生存能力又缺乏的人。

1000萬唔係少錢,亦都談唔上係發達。不過對於大部份香港人黎講都係好多錢;做呢份工作見到好多人差個首期,又有小朋友(開支大),唔上唔落租樓。

我好清楚事件係過去了。我無助又空白的青春期亦都過去了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞