懇求傳媒界的朋友幫忙:政府6/7000萬港幣遺產公帑 去錯了澳洲墨爾本

1001 回覆
10 Like 735 Dislike
樓主篇野啲腔調咁似早幾年FB/ig成日有啲南亞人周圍留言去寫啲難以理解既中文話要投訴邊個邊個
個呀伯鳩噏問下你如果有1000萬點使
你就當正人地分1000萬比你
唔講以為死嗰個叫小甜甜
白卡?
大佬呀,你寫唔掂就搵人幫手啦
睇完都覺得浪費自己人生
如果樓主係大學生, 咁chatgpt真係有PhD level
啫係點
睇都睇唔明
睇咗IG account有Tag另外兩個ac,其中一個好似去咗選美
樓主可能要睇睇醫生,有機會係有妄想症
祝早日康復
抄狗集團
懇請各位關注這筆巨額遺產捐款和事件。我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

睇到呢度完咗

衰過連登d膠post

這段內容描述了一個人的遺憾和情感困擾,涉及家庭背景、教育經歷和遺產糾紛。以下是要點的分析:

1. **身份和背景**:
- 作者名為梁愷家(Hera Leung/Monica Leung),是香港中文大學和伍倫貢書院的畢業生,曾就讀於順利天主教中學。
- 作者提到自己在進入大學後,才發現自己患有ADHD(注意力缺陷多動障礙),並表示她和家人缺乏「常識」和社交能力,導致人生受到耽誤。

2. **遺產糾紛**:
- 核心事件圍繞已故的「Uncle Fred 劉文光先生」的巨額遺產問題。
- 作者提到,Uncle Fred 原本希望將6至7千萬的遺產捐給香港政府,但最終這筆遺產去了澳洲墨爾本的兄弟姊妹親屬手中,這與Uncle Fred 的本意不符。
- 作者和另一位名叫Jason Yeung(楊國樑先生)的人與此事有關,並對自己失去了部分遺產感到憤怒和受傷。

3. **求助和呼籲**:
- 作者希望通過網絡和媒體的力量,讓公眾關注這件事,以挽回Uncle Fred 和Jason 的名聲。
- 她感到社會現實無情,尤其是在金錢方面,並對自己的「天真」感到悔恨。

### 解答與建議:
- **情感層面**:作者感受到因無知和缺乏社會經驗而失去了遺產,這種情感非常複雜,並包含憤怒和遺憾。建議她尋求法律專業意見,確保遺產分配的合法性是否被遵守。如果有遺囑或法律文件,可以依照當地法律進行追溯。

- **尋求媒體幫助**:若此事件確實涉及遺產分配的不公平或與已故者的遺願不符,作者可以尋找媒體或相關公益組織,通過他們的平台進行曝光,但需要準備充分的法律證據和文書支持。

- **家族關係和自我認知**:作者提到家人「沒有常識」,這反映了她對家庭成員在事件處理上的不滿。可能需要改善家族內的溝通,或是接受專業的心理輔導,以幫助自己走出情感困境。

- **現實和理想的衝突**:她對「社會現實」的認知感到痛苦,這是她從學校步入社會工作後的體會。可以考慮通過職業培訓和個人成長學習來提升自己的社會適應能力。

總結來說,這段話主要表達了個人的情感困擾和對遺產處理的不滿,建議通過專業途徑尋求幫助,並反思家族內部的問題,進而尋求解決方法。
一時口語一時書面語 好難好得明
好明顯係思覺失調 / 精神分裂症狀嚟
如果有樓主既朋友或者家人見到嘅話
幫手勸下樓主睇醫生

各位網友亦都唔洗咁激動
關注各位精神健康
你個中大degree係咪買返黎,呢家大學生水平差到咁
佢有可能係翻譯或者ChatGPT 出來
明顯痴咗線
樓主:我拎唔到所以班仆街親戚都唔應該拎到,寧願比哂政府
所以夾埋quote政府想人做野
唔幫
屌你老母
食藥瞓啦
乜撚嘢人先會將遺產捐比港共
好似睇緊里安納度套Shutter Island咁,Uncle Fred根本唔存在,Gladys同Jason應該係樓主嘅主診醫生
樓主白卡都讀到band 1同中大
我仲垃圾過白卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞