懇求傳媒界的朋友幫忙:政府6/7000萬港幣遺產公帑 去錯了澳洲墨爾本

1001 回覆
10 Like 735 Dislike
大家好!我是梁愷家 Hera Leung / Monica Leung,香港中文大學社科2020年的畢業生,香港伍倫貢書院社科(亦即係CCCU)2017年的畢業生。都係我很久沒有承認的順利天主教中學2015年畢業生。

這個連登帳戶我記得是以前讀副學士二年級的時候開的,我不是很常在這裏發言,我亦都不想再花時間去開另一個帳戶。算了!自爆都不及這個事件重要,這是我人生中很大的一個遺憾。

我是一個2017年進了中文大學,才發現自己有ADHD的SEN學生,現實沒有童話,出來做很社會和訓練到我社交能力的工作,我才發現我一直是沒有常識的,和我的家人社交能力和常識應該都是麻麻地,我的人生都可以講是被耽誤了。

因為我的家人沒有常識,所以我都一直沒有常識,亦不知道這筆金錢是一筆巨額金錢。從事件中,我都失去了一筆數字頗大的金錢遺贈,和一顆超級善良左膠的心,非常受傷。

這是一個很長的故事,我被耽誤了的人生故事都是一個很長的故事,長話短說:

希望網絡界的朋友,傳媒界有好心人可以幫助已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason Yeung 楊國樑先生和我去報道、廣傳事件,挽回 已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason 楊國樑先生和我的面子。🙏🏼

2020年順緻苑A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生想將和 娥姐 劉美娥女士 6/7000萬超級遺產捐給香港政府,但是去了澳洲墨爾本兄弟姊妹親戚到。🙏🏼

懇請各位關注這筆巨額遺產捐款和事件。我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

我亦都希望可以將事件嘈到去澳洲,因為 已逝的 Uncle Fred 給他兄弟姊妹和後人的遺贈只有港幣數百萬咁多;不論我和Jason楊國樑先生的部份,其餘的是要捐給香港政府。

他們得到 Uncle Fred 所有的遺產,這並不是劉文光先生的真實遺願,亦都是Jason楊國樑先生、Gladys 梁潔梅女士和我的錯失和無知。他們即使「發了達」,都是不光彩的。事實就是事實。這數年時間,我是感到非常受傷和非常憤怒,我都真係天真嬌,出來社會做這麼現實的工作一年多,才發現社會是錢錢錢錢錢,和自己跌了這麼多錢。我亦唔明白為什麼我的家人好像一輩子都不知道社會是這麼現實,啲人冇着數唔做。

希望網絡界的朋友和傳媒界的朋友可以關注事件和幫忙已逝的 順緻苑 教人英文的 A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生。🙏🏼

https://www.instagram.com/reel/DAW2FpAhYgr/

已逝Uncle Fred 劉文光先生的相片🙏🏼

更多內容請到 Instagram: @sen.words @heridescent Stories
tldr 不過如果係因為呢件事香港政府收唔到六七千萬嘅話幾好呀
啲錢畀兄弟姊妹好過啦
一蚊都唔想再畀香港政府
大學生可唔可以組織好少少先講

睇得好辛苦
多謝你的時間和閱讀🙏🏼 重點是下面的部分:

這是一個很長的故事,我被耽誤了的人生故事都是一個很長的故事,長話短說:

希望網絡界的朋友,傳媒界有好心人可以幫助已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason Yeung 楊國樑先生和我去報道、廣傳事件,挽回 已逝的 Uncle Fred 劉文光先生、他的朋友 Jason 楊國樑先生和我的面子。🙏🏼

2020年順緻苑A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生想將和 娥姐 劉美娥女士 6/7000萬超級遺產捐給香港政府,但是去了澳洲墨爾本兄弟姊妹親戚到。🙏🏼

懇請各位關注這筆巨額遺產捐款和事件。我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

我亦都希望可以將事件嘈到去澳洲,因為 已逝的 Uncle Fred 給他兄弟姊妹和後人的遺贈只有港幣數百萬咁多;不論我和Jason楊國樑先生的部份,其餘的是要捐給香港政府。

他們得到 Uncle Fred 所有的遺產,這並不是劉文光先生的真實遺願,亦都是Jason楊國樑先生、Gladys 梁潔梅女士和我的錯失和無知。他們即使「發了達」,都是不光彩的。事實就是事實。這數年時間,我是感到非常受傷和非常憤怒,我都真係天真嬌,出來社會做這麼現實的工作一年多,才發現社會是錢錢錢錢錢,和自己跌了這麼多錢。我亦唔明白為什麼我的家人好像一輩子都不知道社會是這麼現實,啲人冇着數唔做。

希望網絡界的朋友和傳媒界的朋友可以關注事件和幫忙已逝的 順緻苑 教人英文的 A座7樓2室 Uncle Fred 劉文光先生。🙏🏼
睇睇下覺得自己開始思覺失調
似有創傷後遺 睇醫生啦
等睇人報警樓主爆人地址
chat gdp寫架?
抄狗啲friend ?
cls
睇到我1999
一個大學生打編咁嘅野
錯字又多 又唔通順
我唔係醫生都覺得你精神有問題啦
梁愷家(Hera Leung / Monica Leung)是香港中文大學和香港伍倫貢書院的畢業生,因為自己和家人缺乏常識,導致錯失了一筆巨額遺產。這筆遺產原本是已故劉文光先生(Uncle Fred)想捐給香港政府的,但最終被澳洲的親戚獲得。她希望網絡和傳媒界能關注此事,報導真相,挽回劉文光先生及相關人的名譽。
巴打非常感謝🙏🏼 我都真係SEN學生 疏於訓練

但想更正的一點是我和劉文光先生的兩位朋友缺乏常識

我的家人沒有常識是另外一部份
我都係咁諗
你同伙頭填洲應該幾傾得埋
留名等有好心連登仔將上面嗰段嘢轉返做現代白話文
九唔搭八
人地遺囑唔係寫到明分哂比邊個?
又想打劫人地D遺產?
比香港政府都把撚咩,以家錯有錯著啦
何況香港政府有防賂條例,點知你果六七千萬係想收買邊個部門
即係做完一年野後悔當時決定定係咩
又無講點解宜家分法唔係真實意願 同合唔合法
我性感過官恩娜,唔應該淨係報道觀音娜。

成篇文得呢句易理解d
樓主唔係ADHD 只是一個白X 講野一舊舊 自己無證無據 走去同人地親屬講分錢?!白紙黑紙法律文件遺囑都無份?人地同你有親?你上連登想用道德高地力量取代一個社會既法律條文?你同阿伯有咩對話就可以取代法定遺囑?人地分分鐘告埋你誹謗呀 傻仔 做做下社工 幫下d頭腦唔知清唔清醒阿伯happy下 傾兩句閒計就分到1千萬 你就當真 哈哈 你自己講出黎唔臉紅都證明你要去驗下腦啦 講到人就家屬咁貪錢 你自己咪貪人1千萬 如果是真的話 挑 社會基本運作都唔識學人9叫
去痾篤尿照下鏡 你同阿白有親先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞