告唔入同老屈,好撚大分別喎

810 回覆
319 Like 2069 Dislike
你算吧啦 自己由頭到尾就係拎住啲on9野喺度講 人地同你講現實你條撚樣就拎法律嚟講 講法律你連自己要講啲咩都唔清唔楚 自己柒咗就話人9屌 你呢啲人就真係助長極權主意喇
其實你係假傻定真弱智點解香港會有啲思想咁撚on9嘅人
我都好多謝樓主表示咗1個30幾歲嘅人嘅on9程度

以前我都唔會明點解同我同level嗰啲人 年紀仲大過我 原來佢地只係生得on9 講野九五搭八 呢啲話事真係天下大亂
「佢無罪,代表佢無做過,佢無做過,所以條女係老屈」

唔係因為咁而話佢老屈wo
係被告有哂證據+懷疑點錯相先認為被告係比人老屈

一向最大破壞力嘅係戇鳩網民

你講得好岩
你就係其中一個
咁都叫推個波比律政司?
是但兩條友講兩句律政司就告到上法庭會唔會太兒戲
唔算
因為呢個情況只係認下程序下既決定
即使係靠身邊人協助 佢認人呢個行為都依然係確立

因為男方係係有基本提告證據基礎下先比人拉

「老屈」呢個行為我認為係由一開始決定告男方果一下決定

當然以上係我既睇法啦
始終香港法律既理解同我哋平時既理解係唔同
其實律政司都想搵人祭旗啦
但呢啲唔叫「屈」

「屈」係你明知唔係佢做 都話係佢做
但而家人地係真誠地相信/認為(因為背影似)係佢做 唔可以叫屈

同一個例子 你比蒙面人打劫 你見到佢得3秒
之後佢喺你背面挾持你 咁你問心其實冇可能可以100%認到佢
但認人你好大機會都會指一個相似既人出嚟
樓主應該係女性,所以感性行先,覺得女事主係被害人 好慘,被人非禮就點都要搵個兇手,所以指證人個時 就算指出個個唔係100% 確定既人都係情有可原,唔算老屈

所以應該要定義 屈 同冤枉人,屈係有意圖、有目的,唔理有無證據,總之就係想煮死人
而冤枉係無確實100%證據,但用部份證據/懷疑去估

所以呢件事上,女事主唔理係唔係老屈啦(好難證明到),但事實係佢冤枉左被告,而律政司亦因為佢呢個行為去告 被告,令被告受到時間、金錢損失,以及壓力等等既影響,所以女事主點都要負d責任嫁啦,叫唔叫女事主錯晒就要再討論

所以另一樣要探討既問題就係提告被害人既門檻係唔係太低,會唔會造成日後亂告既情況出現,令無辜人受到一堆負面影響?

另一樣屌既就係 傳媒開樣,未審就令被告社死,直接令整件事既影響擴到最大,而且傳媒咁做無成本,唔需要負責任
唔知邊個做 然後求其篤個人 咁都唔係叫老屈好L野
提告*被告人*
「屈」係你明知唔係佢做 都話係佢做
但而家人地係真誠地相信/認為(因為背影似)係佢做 唔可以叫屈

OK 隻係女事主係仆街想搵人祭旗出氣
佢身形又似 又金髮
之後又出言性騷擾
認為係同一個做都人之常情
補多句

應該話我哋唔可能係一件案件中既某一過程程序失誤就介定左整個控告都係錯

因為係先後問題

好似許金山殺妻案 都係打程序再審
由殺人-》誤殺
但唔能夠因為咁推返佢無殺人
當然我呢個例子極端左
但都係想帶出上面果段嘢
所以另一樣要探討既問題就係提告被害人既門檻係唔係太低,會唔會造成日後亂告既情況出現,令無辜人受到一堆負面影響

呢點其實一直問題都存在緊 性罪行往往會同情同偏信女方
因為性格定型下女性係「弱者」
當然人體構造上係無可否認 男性係力量上佔優 容易靠力量去控制女方甚至非禮性侵

但問題係女性亦都可以借用呢個「武器」去攻擊自己唔鐘意既男性
呢點正正係需要平權
可惜係女權一直都唔承認自己擁有呢個「武器/特權」
想平權根本係可能

男性只可以自己做野保障自己
最常見例子就各種原因告人強姦
男性要係CCTV下同女方做親密行為證明自己係同女方有特殊關係
真心好撚可悲

傳媒果點根本唔應該放個全名同個人資料出黎
你有需要用到咪自己申請查冊囉
根本有d職業會係新員工入職前問警方有無曾犯性罪行
用返差唔多既方法咪ok
爆哂樣/個人資料再加埋偏頗既報導(特別係性罪行)係對被告唔公平
(突發,正視聽)見到有班打手開始人格謀殺鄧同學
https://lih.kg/3691599
個陣成班都傾緊性話題 係咪可以認為個個都有做
正常係描述所知嘅特徵而唔係篤個人出嚟
而根據佢背影加髮型嘅特徵應該係鎖定三條仔而唔係得鄧同學,分別好大喎
三中一嘅不確定性高啲,大眾會睇定啲,相反隊一個人嘅時候大家都會覺得實係嗰條友

依個情況我會話嗰兩條女老屈緊被告
佢可能有被非禮,但唔應該憑片面特徵篤係鄧同學
之後他們開始玩遊戲「Psychologist」,阿強問她「有冇扑過嘢」,X 「呆咗一陣」才回答,她供稱當時「好唔舒服,因為嗰度好多人,佢當住咁多人,問呢啲問題」。阿強之後又問 A「會唔會想 3P」

https://medium.com/@goop4groups/大學-ocamp-房game-大全-7eec9828fb5b

我就無玩過 唔知點玩
但問呢d問題係大家一齊玩
都係鳩up問題 又唔係針對佢一個
我代佢身邊既男同學多謝條傻仔先
人人都有得屌
但你一定無得屌
咁樣想食女都唔知邊個連登仔教
話就話無罪假定 但係一到依啲case就有罪假定 信曬女方
好彩都唔少人明呢點

佢口供同認人係主導左呢單案個方向

到底要繼續調查3條仔再搵夠證據上庭審定係因為提告人確定所以可以直接將鄧同學放上庭審
個結果真係好唔同

真兇一定開香檳慶祝咁都有替死風
結果樓主都係解釋唔到點解個女仔唔係屈緊個男仔
係咁話無罪冇做過就唔等於個女仔有屈人

咁個女仔指證係個男仔呢件事
你覺得唔係屈人咁係咪先?
唔小心?
定係因為佢係受害人所以指證人呢個行為係冇錯先?

比我既feel就係
根本樓主就默認有個男仔有做過
所以無論點佢都係有罪
只不過證據不足入唔到佢罪
所以個女仔指認個男仔呢件事係冇錯
如果佢齋講金髮同身高,我都信佢唔小心屈人側面都望唔到就交名,咁都唔係老屈?

分分鐘個真兇有份導條女覺得鄧同學做
秒撚咗佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞