告唔入同老屈,好撚大分別喎

810 回覆
319 Like 2069 Dislike
有睇,好正
每一集網民都轉軚
而同時每一集網民都覺得自己一定啱
你講得岩
算啦,樓主肯定避重就輕

只回可以回嘅
真呀一個post一句就帶晒成個風向
第三句你係認真定搞笑
2024年啦 呢度中国香港嚟㗎
或者我轉個講法
其實我唔係好認同in general
係一單案審結之後
要繼續喺出面做another mini trial
除非有好強嘅公共利益去justify(eg可能係公職人員)
簡而言之,法庭話冇罪,基本上理想地應該係要塵埃落定
我哋冇法庭耳聞目睹證人作供嘅優勢
好難喺庭外面單憑新聞片段公審佢
刑事制度其中一個原則係無罪假定
法庭基於合理疑點話佢冇罪,我哋就應該盡量相信
(暫且不談2019 context)

但而家嘅重點係,似乎係性罪行當中
個刑罰已經唔係個重點,輿論反而變咗更加大嘅刑罰
喺呢個角度來講,個審判本身已經失去咗意義
所以制度上,係應該要考慮幫雙方匿名,或者傳媒行業應該要有自己嘅規範,唔好喺未完之前就開晒名

但咁樣唔代表條女就係罪該萬死要落地獄
同樣嘅邏輯,冇證冇據嘅情況下,我哋都好難話條女就係惡意老屈人格謀殺

呢件事係徹頭徹尾嘅悲劇
睇上少少 冇不在場證據 有兩個人指證佢喺現場
對 所以話屈 又未免太多
佢係舉緊例
就算有做都有無罪嘅可能性
唔係
重點係0成本
同埋你係咁quote誠實證人段嘢好撚煩
咁點解證明唔到先
姐係官話未能喺毫無合理疑點下確信被告有做
你明唔明自己唔理性又唔識就話人拋書包
告唔入同老屈係有分別喎

今次大家咁激動就係因為今次係老屈
我都諗過回唔回佢
但我覺得你地唔會明

有證人,法官判定佢係現場
唔以樣貌認人,未能達致毫無疑點
點會因為有呢個疑點
又調轉證明返佢唔係現場呢?
真係好得人驚
今次真係睇到連登主流咩水平
除左法庭判決之外咁點先證明到條女唔係老屈,搵上帝
係我角度黎講佢地當然有分別

但佢地最尾都有同一個結果 就係殺左人

只係差左個嚴重性

誤殺罪名輕d 謀殺罪名重d

去番唔小心屈人 同 惡意屈人

佢地都一樣導致左同一樣野 就係屈左人

都一樣係差左個嚴重性

不過屈人果個都係錯既 我理得佢唔小心定惡意

其實樓主你係咪想講

唔小心點錯相 不等如 屈人?
佢哋咪話認到背影同髮色
官咪話唔穩妥囉
認到 指變佢 有咩問題
咁我講嘅同你無分歧
零成本,係可以處理嘅問題
但都唔代表條女係屈

至於不斷貼好撚煩
我都覺得連登仔不停講法庭已經否決左嘅嘢好煩
被告判罪名不成立
案中我叫做佢原告(被懷疑非禮既女仔)
咁而家被告判罪不成,咁原告仲算唔算老屈?

本身呢個題目,非常值得深入探討甚至研究
但首先唔好附帶立場先

我覺得係case by case
要好睇返原告既心理
當事人係受左傷先知自己係受傷,過程係突發、冇事先準備、一剎那既事。
好多時佢第一身見既感受既,其實可能同全部事實有出入
而佢地自己都唔知,佢地只能夠憑當時自己既認知,去肯定自己既所謂真相,咁如果佢地真係好肯定既,咁去提告好合理,法庭就係整理涉事人既口供,各樣證據黎做裁決。如果下下驚冤枉左人而唔去告,咁聽落去係人都覺得唔合理。
但立心係”其實好似係囉”、”係咪都照告左先啦,咪等法庭判佢”,呢啲心態先係為現在大家最不恥。

而家大家咁嬲就係認為原告亂咁告人冇成本,我先相信原告真係被非禮過,係受害者,咁唔係無中生有,只係拉唔到真正犯人。而家法庭判左被告無罪,如果原告係承認裁決,都相信被告係”無做過”,冤枉錯人,咁係咪都有責任做返啲野去彌補受害人損失?起碼正常人你冤枉錯人,人地咁慘,自己良心都唔好過,點都做返啲野。除非佢地仲一口咬定被告真係”有做過”,咁就去上訴繼續告,咁如果唔係,即係都承認左被告”冇做過”。

最後係被告判左無罪,就assume 佢冇做過啦當然,
咁冇做過,但又中間過程受既壓力,出哂全名全樣被社死,好無辜冤枉,咁佢受既苦又邊個可以幫到佢?

暫時只能夠用不幸形容呢件事
睇返一開始個ig po 同啲相關po個camp根本係淫亂+煙酒大混鬥
原po只係做咗個camp啲搞手+hku校譽嘅替死鬼
因為只要有人認投其他人就可以置身事外 冰清玉潔返社會就安穩了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞