告唔入同老屈,好撚大分別喎

810 回覆
319 Like 2069 Dislike
我明你意思,的確就單案嘅判決同埋邏輯而言,被告只係因為有合理疑點先被判無罪,所以原告告唔入都唔代表佢一定係老屈。

但我覺得你都要睇埋法官轉述兩女嘅供詞,佢哋係以背影認人,當中有幾個男仔都有相似嘅髮色同身高。簡單嚟講,佢哋係認唔到人但同時一口咬定係被告做嘅,令到成件事好兒戲,真正嘅色魔可能係另有其人,但偏偏被告就因為咁承受咗一切,再加上被告尋晚自述成件事,所以呢度大部人覺得佢係俾人屈同戥佢唔抵。

講到呢度,唔係話你邏輯有問題,而係你可以嘗試用呢個角度理解吓呢度嘅人點解覺得鄧同學俾人屈,當然唔排除呢度有黐線佬真心覺得條女係雞

利申:對個女仔存心屈鄧同學呢個講法有保留,畢竟唔清楚成件事。所以單純以一個被非禮嘅人角度去睇,個女仔可能純粹想還自己一個公道,但無奈認唔到人,得唔到公道之餘仲可能間接毀咗一個人嘅清白。至於成件事做得最錯嘅係,未定罪媒體就公開被告嘅個人資料,對鄧同學造成好大傷害。
我地咁樣諗
毫無合理疑點嘅話呢就係100分滿分
每有一個疑點就扣10分

依家嘅rulings唔係話呢單case係0分
係因為有疑點 所以達唔到100分
法庭接納左控方證人嘅講法 排除左被告不在場嘅可能性 又信納現場有非禮發生
以上總總足而證明單case可能係有70分 80分 90分

但屈 誣告誣蔑係講緊0分 10分 20分 講緊從來都無發生過 亦無可能有發生過 講緊係有惡意地誣蔑
但如果呢個係你嘅立場 咪偏離咗法庭嘅判決?
縱使最後無罪 單case都可以係有90分架喎
唔好拎死人黎玩
咁你試吓得閒俾人屈吓 再判返你無罪得唔得?
無罪推定係一日未入罪一日都唔可以話佢有做過
ok 唔玩

咁到底佢有冇殺人? 認真問
咁條女再告多次人地咪得
還掂無成本嫁啦
姐係你覺得果兩個女仔只要唔係有心指控個男仔就唔算老屈?
大多數都係人云亦云 同極多偏見喺心到
亦冇興趣用腦思考人講乜
嗰啲話拋書包嘅更加可笑 當一個咁簡單嘅邏輯都容許錯同求其
遲早自己受返 所有告唔入嘅案等於原告者老屈

同埋你講得太多 嘗試解釋太多 都好容易講錯
就會畀其他人執住啲錯位鬧
跟住就唔會有人理你最開頭講嘅嘢 (亦因為佢地根本打唔散個論證)
唔好同啲蠢人講咁多了
你誤解咗樓主嘅意思,佢並冇話「被告無罪唔代表佢冇做過」,佢純粹講大家唔應該推返轉頭嚟講話「因為告唔入,所以原告就一定係老屈」,which is 邏輯上樓主係冇錯。而佢最後都加多句被告原告都冇問題
根本條女都唔肯定
咁都唔老屈?
我剩係問一樣野
你認為果2條女有冇錯?
不如寫信支持廢除性罪行
學埋印度咁去報警都要比人屌埋一份

以後就無人比人屈

烏托邦嘅世界
咁事主呢啲係咪叫做必要嘅犧牲?
解釋得好好
感謝
個女人有無咩人非禮我唔想知, 問題係唔係現場點解要俾你告非禮? 點解你唔告強姦
同埋第2點當事人在場做咩唔告非禮, 要告襲擊, 一陽指?

唔好講咩佢唔係到,咩非黑即白, 咩証明唔到係佢做, 唔代表無做

用下你個西佬,諗下自己講左乜7, 明眼人一睇就知, 係條女俾果個A講講下, 之後去告, 屈唔成咪扮傻囉, 告你唔入, 搞到你有病, 再家破人亡, 吹咩,

女權社會唔死都無用
你覺得今日搞成咁係邊個唔岩?

比人非禮個個定香港法律
條柒頭咪又係有性騷擾人
扮跳樓又坐到咁入
反正兩邊都唔係好人黎
我就唔信佢會跳喇,死咗邊有得溝女呀
頭3個字係話即使係事主做都有無罪嘅可能性
無罪同無做過係完全唔同概念

其次 俾人誤導係指個女仔本身有合理懷疑自己俾人非禮 但唔肯定係個做 喺聽咗旁人嘅錯誤描述後推論出男事主非禮佢呢個錯誤結論 所以被誤導仍可以有證據 eg. 自己被人摸嘅記憶, 旁人提供嘅證供 只係唔係所有證據都係正確 例如如果女事主有正確嘅被摸記憶 + 錯誤嘅旁人證據 咁佢指證男事主非禮就可以算係被誤導

老屈最typical 就係指明知男事主無做過 或喺無任何evidence 顯示男事主就係非禮嗰個人嘅情況下 女事主作一大堆evidence 出嚟屈佢有做過 喺呢個case絕對有可能發生 但係唔係真現階段無人知

普及邏輯有乜用甚至必修啊 睇你語氣你都有讀過logic
咪又係連咁簡單嘅個概念都分唔到
玩psychologist 玩撚到
問人想唔想扑野
玩到想唔想三p

屌如果係返工環境真係已經入硬
利申先:我唔係話條女啱
但啱啱睇返啲新聞,條仔一開始有抽條女水同埋性騷擾人
之後條女玩game嘅時候俾人抽水但又睇唔清邊個,佢個frd就同佢講係事主做,之後條女肯定回想返自己真係俾佢抽過水同性騷擾過,所以就直接信咗個frd直認係個男仔做
就算佢俾人屈,點解一開始好地地要性騷擾人先
打橫嚟講
大學入面無人會同情條仔

而家佢好似甩左身

事後反而搞到咁大

美其言要平反拎返公道

結果又引起第二輪網暴

佢得到連登仔嘅同情 但可以話係完全玩完
假膠都咁多人討論 on9
連登仔係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞