告唔入同老屈,好撚大分別喎

810 回覆
319 Like 2069 Dislike
唔戴口罩面對話好難幫
戴口罩又話人閃閃縮縮實係淫蟲?
報警係一回事,但係要喺確認到係被告情況之下先告人呢個都係原告嘅責任,但係喺咁急又多人之下要確認係難,所以先要報警透過警方協助鎖定犯人先提告。

不過你講啱嘅係大眾通常會以感性判罪,並非理性。假如大家理性等到法庭判咗先作出結論咁宜家都唔會咁
事主於認人手續中
認出被告是「阿強」

X 續供稱,當晚「剩係好想走」,已不太記得之後發生何事,遊戲結束後便與組員回宿舍,亦有討論覺得「好唔舒服好嬲」,認為阿強「好奇怪、搞到好尷尬」。

翌日在玩水的活動中,X 再見到阿強身穿淺粉紅色上衣,一直不知道他的身分,但清楚記得事發時他穿著城大的上衣,因為組員曾因他的上衣質疑其身分,阿強則自稱是港大機械工程系學生。

X 就事件報案後進行認人手續,認出一名身高與她相若、染金色短髮、身形偏瘦、年約 20 歲的男子是「阿強」。

自己證據唔肯定邊個 要靠友人講完係被告
再靠翌日粉紅色衫先推斷係被告
咁都唔叫屈
你都唔肯定就去篤個人出黎 重要個人係證人A講
雖然係冇見過個犯正面 但警方會搵幾個人俾你認邊個最似果個人
個官從來都知係見唔到正面
呢啲唔係屈
如果有人蒙面打劫你

捉到可疑人都會叫你認邊個似

咁當然呢d見唔到正面 認人可信度會降
但唔代表屈人
佢冇做唔代表條女冇老屈即係點?
好矛盾
難證明條女有「惡意」咁提出"假"或者唔係事實嘅全部去令到條仔有罪
佢而家係連俾人打劫都唔知
on9 呢單嘢還呢單嘢 你咪去幫個電車痴漢解釋囉柒頭
叫你答你就講電車痴漢 仲扮撚哂醒
唔掂就認柒 縮返入你老母個閪到啦
證人都唔肯定係佢做 咁係唔係屈呀
而家咪係靠證人 然後個官話佢無罪囉
咁唔撚係屈咗佢?
所以咪有當場斷正囉
你基本logic都fail
唔好打稻草人啦
冇人話唔支持佢報警
報警咪3條金毛一齊查囉

依家點解會話佢地屈人唔係因為判左條仔無罪
條仔依家根據女方既證供講得出一個合理既不在場證明(雖然唔一定係真)
女方提供證據就實牙實齒話係條仔
上到庭就縮又改口供
以現有資訊佢係屈左人

仲有注意返佢係受害者都可以同時係加害者
所以我一直都話樓主邏輯係有問題 一直喺度死雞撐飯蓋 連「法律上」 咁簡單嘅字都唔識加 俾位人入又要屌返轉頭
樓主已知柒 潛緊水
戴口罩閃縮就梗架喇, 但就少啲人認得你囉
老闆你大搖大擺行出來, 俾人影相而家重要搞大件事, 全港都認得你啦
我未必一次過整理到我想講嘅message
最key point係,包括呢度嘅網民
都會將網路言論當係死物
如果我極端啲rephrase,大概意思就係

「我哋講嘢係戇鳩架啦,你告人要諗清楚,唔好令我地屌錯人,人哋好慘架」

好似唔關自己事咁
你認人果時講唔清楚 同佢實牙實齒講係被告兩回事喎
根據樓主既垃圾邏輯,可以推斷其實係個女既非禮個男既,然後求愛不成功就報警屈個男既
正如樓主所講,中間真係大撚把空間
都有可能係外星人入侵導致大家有幻覺

人無邏輯 天下無敵
戴口罩閃縮就梗架喇, 但就少啲人認得你囉
老闆你大搖大擺行出來, 俾人影相而家重要搞大件事, 全港都認得你啦
但女事主講到好確定 被告就係「阿強」
一直都係話見唔到正面
係你哋簡化咗件事
所以唔會係法律上話佢老屈
畀傳媒響咗全名
一間大學有幾多人叫呢個名好容易搵到你出嚟喇
人地覺得佢個身型似係兇手
可能真係好似呢?
笑,你講得啱
咁見唔到正面又點咁武斷話被告係「阿強」呀

呢個世界得黑同白?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞