港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
打到死火燈都唔打方向燈
係 d 人冇車牌
定係好多香港人真係唔識打燈
因為佢淨係去旅行揸過幾次車
連登講親揸車都係咁,10個有9個冇乜駕駛經驗甚至未揸過除時牌都冇,然後扮專家
成班青頭仔傾扑野咁
笑死,即係原來前車打錯燈你就可以撞架啦
日日車都見到有人打錯燈架啦,咁我係唔係都可以撞呀?自己青頭屈人青頭
講常理就teslun on9搞到van佬炒車
Van佬見前車死火收慢,有爬頭既諗法都合乎情理

但係法律上正確做法應該係保持距離,收慢,前車停定而又睇到路面安全先超車
Van佬冇收慢,又睇唔到teslun前面咩事,又唔打右燈超車,咁樣撞左應該入硬不小心駕駛

另一方面Teslun只要話佢轉之前有望盲區,望個時睇唔到後車攝出黎,就好難告得入前車,始終後車抽得快又冇打燈

利申:鳩估
其實睇埋依單
好明顯個官要判斷係咪合法爬頭主要睇兩樣

(5) 錄影片段支持劉先生是在上訴人的車輛差不多停下來時才超車的這說法;

亮起危險警示燈(死火燈),靠左慢駛,隨後的輕型貨車司機也相應減速,當私家車差不多停下來時

依兩樣
依個世界多幾個你真係煩
上面邊有支持轉右可以死火燈
只係話死火燈唔代表停
咁撚易明都要嘈
你係識揸車都好 你唔識中文姐

揸左幾多年車唔洗同人講既
你講咩就會睇得出你點揸車有冇牌架啦
正解
好簡單 前面打死火燈但未停定
你會唔會抽頭扒過佢呀

會咪姐係你唔啱囉
片入面van咪錯依樣囉
邊有人話撐死火燈轉右係啱呀
講到咁明未?教精你
真係呢 係到要搵野拗 虛線+確認路面安全就可以爬頭啦 你睇返上面隻case啦
逆線篤油撞埋都可以抱不平
俾我就算前面停定都慢慢抽睇清楚再過
我信你有牌 但van仔真係錯晒
無人話tesla岩晒
佢係柒但法律上打錯燈最多係van仔求情理由
打死火燈係提示後面有危險 要注意
個Van仔係見到死火燈加速扒頭

即係個Van仔司機個駕駛態度係見到死火燈就加速扒頭
唔會理 係唔係有危險
https://youtu.be/cD9N7IJd4bg?si=fug9dSGbiEDYti2a
個Van仔同呢段片情況一模一樣
個Van仔撞到Tesla 唔係撞人已經要還神啦
如果係咁,我條條村路都行右線
左線咪唔洗轉彎
解釋左啦喎
唔係無原因打死火燈再減速轉右喎
癲鳩線 調返轉講都38正評
依到有幾多人唔識揸車
好撚陰人,一打死火燈即轉右
冇撞都一定horn 到佢仆街
佢打左好耐下啦
問題係d人當死火燈係超車提示
個認知偏差到癲
有減速一段路先轉右
唔係即刻轉右
機件零件突然壞左
Tesla部車 會自動轉右
打死火燈提醒後車要注意
完全諗唔明打死火燈有咩錯
我諗女司機覺得打死火燈勁啲
後車會停
仲有撐van仔既交返個牌出黎
去考一次 過死車過到好似van仔咁 你睇下個呀蛇tick你幾多個大剔
死車 打右燈 望清楚再慢慢過 全程留意死車動態 有機會突然郁車 過左再打左燈
Van仔有冇做任何一樣呀
你講個情況如果貨van cut線過佢然後前面撞到人/發生咩事就一定係貨van衰晒

而家Tesla打錯燈加冇shoulder check就直接轉右入村
架貨van開埋高燈佢都睇唔到架啦
咁如果tesla係準備調頭呢?一樣佢要抽去右邊
學車果陣係教要打右燈
但現實揸車大把人都係用死火燈表示要停同調頭
燈號同實際做出黎既野唔係完全match既情況成日都有
出路口左轉都有好多人係打右燈俾右邊既車睇

呢單野我唔知法例上誰對誰錯
一個未確認安全情況下逆線爬頭
另一個轉彎又唔睇鏡
但係van仔一路跟住T撚,佢係知T撚岩岩收慢
咁樣就抽頭篤俾油去,佢都好蝕
萬一T撚開門落車分分鐘都撞到
職業司機應該都好清楚入到村啲人係亂鳩咁黎
架T撚就唔明妹乜鳩,轉隻彎搞到要停定咁滯先轉
on9
你咁講個女司機 用錯燈唔洗重考咩
嗰啲叫原因
打死火燈唔舒服/壞車就停定架車啦
無啦啦轉右做乜

個女司機做柒野都要跟埋佢一齊柒咁撚過癮既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞