港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
https://youtu.be/N_pkJucdpoE

WS谷一面倒鬧貨車佬,但貨車佬解釋「你打死火燈做咩啫」
咁港女有冇錯?

btw, 港女:「唉~ 架車新ga!」 好好笑

兩個都錯, super
Last post #178

當年揸老電遇到同一情況,前面46著死火燈停定,到我過佢時就轉右入小路,攪到斷埋手,差佬造老不,唔認,見官話佢打死火燈,路面清晰,一早已見佢停定,最後利益歸被告,老不告唔入,亦都唔洗賠
交通意外一律 teslun 錯
Ok?
邊個教佢轉彎打死火燈
雖然打死火燈係跣鳩後面
但判個時都係後車錯啦
所以Elon Musk先搞自動駕駛
佢都知佢target啲咩客
邊個話打死火燈就一定係停車
tesla轉右入路口
tesla前面有障礙物
tesla前面突然有人/野豬亂過馬路
tesla突然自燃就嚟爆炸
tesla真係停車(但冇靠左)

全部都有可能
老奉覺得tesla一定係停係好危險
唔洗拗 睇下個2017年嘅case law,同依單case好似

香港特別行政區 訴 李漢江

「當時上訴人的車輛靠左慢駛,差不多停了下來,在那情況下,劉先生將車駛前超越,並非不合理,上訴人在劉先生的車已駛至他私家車旁邊接近車前方時,突然急速大幅轉右,撞著劉先生的車輛,毫無疑問是不小心駕駛。他在如此將車轉向前,必須先視察周遭情況,一名謹慎專注、或合理顧及其他道路使用人的駕駛者,在當時的情況,必會察覺有車輛在右方向前駛至,見到的話,一定不會將車輛如上訴人般駕駛,在即將駛至的車輛前方差不多打橫向右快速駛出,令碰撞無可避免。如果說駕駛者沒有視察周遭環境,甚或沒有察覺劉先生的車輛已駛至,而向右駛出,同樣也是不小心的駕駛行為。」

上訴人=減慢然後突然轉右嘅前車
劉先生=爬頭嘅後車

https://www.hklii.hk/tc/cases/hkcfi/2017/2301?hl=%E5%8D%B1%E9%9A%AA%E8%AD%A6%E7%A4%BA%E7%87%88

港女Teslun基本上變得皮
當時上訴人的車輛靠左慢駛
今次無靠左慢駛
咪同teslun一樣囉
仆街喇 如果我係van仔佬我都係會咁做
「當時上訴人的車輛靠左慢駛,差不多停了下來,在那情況下,劉先生將車駛前超越,並非不合理,上訴人在劉先生的車已駛至他私家車旁邊接近車前方時,突然急速大幅轉右,撞著劉先生的車輛,毫無疑問是不小心駕駛。他在如此將車轉向前,必須先視察周遭情況,一名謹慎專注、或合理顧及其他道路使用人的駕駛者,在當時的情況,必會察覺有車輛在右方向前駛至,見到的話,一定不會將車輛如上訴人般駕駛,在即將駛至的車輛前方差不多打橫向右快速駛出,令碰撞無可避免。如果說駕駛者沒有視察周遭環境,甚或沒有察覺劉先生的車輛已駛至,而向右駛出,同樣也是不小心的駕駛行為。」

依單係前車撞後車
係啲無車牌啲人先以為打死火燈就一定係停車
再引申落去嘅推論已經唔洗睇
呢單係咪逆線呀
玩野咩,香港係行左線,咁唔代表係靠左慢駛,Tesla 係慢慢向右轉灣
前車錯
1 打死火燈轉右
2 轉右時無望鏡留意後面情況
3 無及時剎車

後車都錯
車速過快無留適當停車距離

就算前車突然轉右都應該停得到
你弱智?
呢單係轉彎撞到扒頭喎?
各位連登仔
睇判案係睇ratio
fact係唔洗一模一樣架
case law就係話你聽收油減慢再突然加速轉右導敢collision就係老不
你quote果單後車都唔係逆線爬頭, 咁前車就變左cut線無睇鏡,咁當然前車錯啦,兩單野點同呀

兩邊都on9
你連邊個撞邊個都分唔到
你片係後撞前
個case係前撞後
有咩參考價值
個參考價值係判詞入面嘅邏輯
你睇返上面個gif啦
Van係入曬線T車先轉右㗎
T車係有責任睇右面盲點
而van仔可以做嘅只有急停+砵
砵埋T車都仲要轉右
T車拉直返已經唔駛俾人撞啦

交返個牌出黎保護車上面個小朋友啦
今鋪真係van仔柒
我都好憎慢呑呑唔知想點既車
但係後車真係鬥唔過前車​
唯一做到既野就係舉中指

唔怪得香港人出到外國渣車成日撞車
兒登一班戇鳩死話van仔無錯真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞