港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
判斷前面路況個依據係前車動態

而唔係靠支燈
燈係二手資訊黎,而且突發事會排除唔到打唔切燈既情況
所以法律上前車冇義務一定要打啱燈號
師傅教係要你有良好駕駛習慣,唔係出左事用呢個理據去賴人

難道無阻既情況下前車打轉彎燈但急停你隊尾又可以賴佢支燈?

冇錯呢單野前車死火燈係有fake,但係前車動態絕對優先於訊號燈,可以求情負少d責任,係負少d咁解

勸你班牛閪真係上路唔好淨信人支燈,小心d揸車
你打右燈人哋已經知道啦
打死火燈連迎頭都誤導埋
撞撚咗咪唔安全囉,講咁多把撚咩屌
前車咩事打死火燈都唔理直接抽頭可以有幾安全
法例上‘’安全情況‘’個定義其實好高
根本無必要分開做
簡簡單單轉右咪打右燈
貨車見到一定收慢等你轉埋先
無必要爬頭
如果打晒右燈貨車照爬頭呢單野貨車輸8成 貨車佬點會咁做
Copy from fb就啱咩
睇個官啦今次真係
俾我判就打和2邊老不
Van佬心急 teslun轉右入小路又唔睇

正路就tesla贏機會大 佢前車
同埋由頭到尾teslun都無停定過唔知van仔點解咁老定扒頭
你就你女司機
右轉打右粒燈
停車打死火燈

請問logic有咩問題logic大師
今次tesla收哂錢 sor
成日講防禦性駕駛就係睇呢啲情況 正路點會加速隊上去
其實係咪要assume前車打死火燈 = 架車狀況異常,失控
作為後車應該先保持距離,觀察前車動向,再決定下一步行動,而唔係一嘢抽頭走人

因為抽頭過嗰陣,始終有一刻係好接近架懷疑有問題嘅車,加上架有問題嘅車入咗盲點,風險比你keep住停喺架有問題嘅車後面仲要高
睇條片無再之前
唔知係咪tesla好最已經頂鳩住個van仔
有陣有啲車真係唔知點解要咁慢
依啲村路得單程 前面有慢車係會躁躁地
van撚衰心急囉
人地打死火燈都未停定哂
唔撞咪合法

佢繼續呢個態度揸車
講真今次就係T車轉右
如果係有個阿婆過緊馬路咁點計

前車穩定咁行緊比我都抽頭, 但明明佢都煞緊車仲抽就自己攞來衰
前車打死火燈收慢
後車有咩理由即刻篤油逆線先
例如前面有對小學生放學過馬路
咁van仔就唔洗俾人告老不啦
佢轉右唔駛cut線? 仲係度鳩噏大把人唔打燈就cut唔會入老不
係!你啱
佢地唔會聽架啦
總之tesla 前面一定道路暢順
完全唔會冇可能係有人亂過馬路
見前車打死火燈,一定要立即地板油抽頭
直接危駕/瘋狂駕駛
T車唔啱
應該佢自己撞埋個小學生到

個小學生自己出馬路申請比車撞抵死

所以teslun係打錯燈但只可以話錯一半

Van佬見死火燈仲加速就onL9
死火燈唔一定係停車
就算前車唔打燈都得,但如果見到死火燈後車正路要減速,只可以講前車陰尻後車
上面有條友用高速公路比喻小路情況 我笑而不語

師兄 我只係鄧van仔佬可憐 佢衰就衰左架啦
我幫佢抱不平姐
我就絕對唔會咁樣過車 而上面班柒碌撐個Tesla 睇唔過眼
你好好地打右燈 咪收慢比你入 佢打死燈喎
佢係有責任話比後方車你想做咩動作
而唔係打死燈就轉右
上面班柒碌打死火燈轉右
真係明點解香港成日塞車
喂 交返個牌出黎啦你地
香港人揸車好奇怪
淨係諗有事邊個贏
覺得自己會贏就讓少少慢少少都好似會死咁
其實贏咩鬼丫
唔撞車先係最大贏家
超車唔加速?
2個post都未起到條女底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞