港女揸Tesla打死火燈轉彎俾貨車佬撞,有冇錯?(2)

1001 回覆
4 Like 57 Dislike
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/road_users_code/index/chapter_5_for_all_drivers/overtaking_/index.html

點解唔得? 不過佢有講
扒頭要留意路面
前車加速係要入返去本身條線
照你咁講
應該告貨van
終於有案例睇下

用番以單做理據的話,van仔就肯定死緊,最主要係van 司機從片中看到老電轉右時,無減慢速度反而繼續想爬頭,淨係呢個位個官想入老不,司機已經好難解釋。

如果司機有做減慢速度的動作,咁老電就應該輸。
香港人揸車真係笑撚死,仲可以轉國際牌

嚟到英國有一半香港司機唔識迴旋處打燈
如果泊S位, 個位邊面咪打邊面燈.
如果你係停車, 咪打死火燈
其實貨Van衰撚哂
前車收慢 你唔好理佢打咩燈或者有無打燈
佢第一個反應係加速趴頭已經痴撚線
如果前面係整路/另一單意外/臨時交通燈佢咪炒落去
佢話前車打死火燈 你都要等佢真係停哂先決定下個動作啦下嘛
睇片佢無收慢過
一睇知你無睇條片尻噏
Tesla cut線果陣van已經入咗線,最多都係話van咁都收唔切,點會話Tesla無錯
梗係告貨Van啦
唔通以後見人打死火燈就第一時間加速趴頭咩
留名睇結果
邊個話打死火燈就一定係停車: 但係馬路停定架車一定要打死火燈。
tesla轉右入路口: 咁點解唔係打右燈?
tesla前面有障礙物: 通常會拖慢駕車,避唔過先停,正常唔係會見到剎的車燈。
tesla前面突然有人/野豬亂過馬路: 梗係即刻剎車,打死火燈把能!
tesla突然自燃就嚟爆炸:咁仲唔停車走人?
tesla真係停車(但冇靠左)

全部都有可能
老奉覺得tesla一定係停係好危險: 你超on 9 ,楂過車未?
問題係當兩邊都有錯,van仔肯定錯多啲。其次被「加速」腰撞果個係老電,說服個官受更重的傷屈賠錢都容易得多。

埋單條數van仔蝕撚硬,佢仲要咁串落車就報警以為贏梗
Autopay 都有紀錄架傻閪,你扣錢無紀錄架咩

城中心揸得20,度度cam.一超速幾英里都收到罰單
喺市中加速撞我?你講得出依句同人講你有喺市中心揸車?
Van 仔輸硬
自己心急
咁你的確係抵屌喎
正常一般駕駛者見到前面打死火燈
CUT線爬頭好合理
只可以話唔好彩 撞正個冇安全意識的tesla
當你打好哂燈 架車轉向前 點都要留意隔離係咪冇車先郁軚啦
BTW,上到庭又第二件事
睇返上面案例,話van仔第一時間爬頭係錯我都同意,如果判5050責任,van仔都賠唔少
你星期六日去鹿頸慢駛再逐個捉人哋爬頭囉
正常駕駛者?

咁抵你死
跟你咁判
就等睇的士陰人輸錢
van仔似安撫個女司機
Van 仔逆線抽頭,Tesla 正線,Van 仔輸。
事實係的士佬真係咁屈錢架喎

咪屈到間保險公司執咗囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞